המשחק הכפול של קטאר: גירוש אנשי חמאס ותרומות ענק לעזה
קטאר היא כיום המדינה היחידה, למעט טורקיה, שדואגת לכך שעזה תישאר עם הראש מעל המים, וכך גם מסייעת לחמאס לשמר את שלטונו בה. גם אחרי גירוש אנשי הארגון מהאמירות העשירה, חמאס זקוק לקטאר יותר משהיא זקוקה לו
גם אחרי המכה שספג חמאס מקטאר שדורשת מחברי חמאס לעזוב, נראה כי הארגון ימשיך לשבח ולפאר אותה. חמאס זקוק לקטאר יותר משהיא צריכה אותו. קטאר היא כיום המדינה היחידה, למעט טורקיה, שדואגת לכך שעזה תישאר עם הראש מעל המים, וכך גם מסייעת לחמאס לשמר את שלטונו בה. חמאס הוא ארגון שלמד עם השנים להגיב מהראש ולא מהבטן, ויודע שהדבר האחרון שישרת את האינטרס שלו כעת הוא פגיעה ביחסיו עם האמירות.
הנהגת חמאס כאמור יושבת בדוחא, מאז שבכירי הארגון נאלצו לעזוב את דמשק בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה אחרי שהפנו עורף למשטר הנשיא בשאר אסד במלחמתו במורדים. אך לא רק חאלד משעל ופמלייתו מתגוררים בקטאר. גם סאלח אל-עארורי, האיש שאחראי בחמאס על הקמת התשתיות הצבאיות של הארגון בגדה המערבית, נמצא בדוחא לעיתים קרובות. זאת לאחר שנאלץ לעזוב את טורקיה בעקבות הסכם הפיוס שנחתם עם ישראל.
בקטאר מתגוררים גם כמה מבכירי משוחררי עסקת שליט שישראל דרשה לגרש מיד עם ביצוע העסקה. לא מן הנמנע שאל-עארורי נמצא באותה רשימה שחורה, כמו גם חלק מהמשוחררים וגורמים נוספים שאינם מוכרים לציבור, אלא לארגוני המודיעין שעוקבים אחריהם ואחר פעילותם מקרוב.
קטאר, שמכונה "הילד הרע של המזרח התיכון" בשל פעולותיה המכעיסות כלפי האזור, היא מדינה שנוהגת לשחק בכל המגרשים. מצד אחד היא פתחה דלת רחבה להנהגת חמאס, ומצד אחר היא מארחת בשטחה בסיס צבאי אמריקני גדול ומקיימת קשרים צבאיים וכלכליים ענפים עם ארצות הברית. קטאר מתחזקת את הקשר עם איראן - ומנגד מחזיקה גם בקו תקשורת ישיר, שנשאר לרוב מתחת לרדאר, עם ישראל, כדי לקדם פרויקטים קטאריים ברצועת עזה. בשל המוניטין שלה, לא מפתיע שקטאר משתמשת גם בגזרים וגם במקלות - כלפי אותו שחקן.
קטאר היא הגורם הכמעט בלעדי שמשקיע בשיקומה של רצועת עזה מאז מבצע "צוק איתן" ב-2014. דוחא הזרימה מאות מיליוני דולרים להקמת "מדינת חאמד" (עיר חאמד) – הפרבר הכי חדש באזור חאן יונס ששלב ב' שלו נבנה במרץ בימים אלה. קטאר היא גם זו שתמיד מושיטה את היד לכיסה כדי להזרים לרצועת עזה סולר להפעלת תחנת הכוח, שעומדת במרכז מאבקי הכוח בין הרשות הפלסטינית לחמאס סביב תשלומי הסולר והמסים. השגריר הקטארי מוחמד אל-עמאדי, האיש שאחראי מטעם אמיר קטאר על שיקום הרצועה, הוא האדם שזוכה להכי הרבה כבוד בעזה, וכן לכבוד מיוחד בלשכתו של מתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף יואב (פולי) מרדכי בתל אביב.
הדיווח של רשת "אל-מיאדין" הלבנונית על כך את הבירה דוחא טרם קיבל אישור רשמי מחמאס או מקטאר, אך החשוד המיידי להדלפה הוא חמאס. ארגון הטרור דאג כבר כמה פעמים בעבר להדליף באמצעות אל-מיאדין מידע משמעותי ששירת את האינטרס שלו. על פי הדיווח הלבנוני, קטאר העבירה לגורמים בולטים בחמאס רשימה של חברי התנועה שייאלצו לעזוב, בהם אישים שאמונים על התיאום עם הנהגת חמאס בשטחי יהודה ושומרון. בדיווח לא צוינו אילו אישים נדרשו לעזוב את קטאר, והיו רמיזות למעורבות ישראלית בנושא.
בדיווח נטען כי קטאר פעלה מתוך "לחצים חיצוניים", כשברקע ניתן לציין את הדברים שאמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במהלך נאומו המרכזי בפסגה בריאד כשהזכיר באותה נשימה את חמאס יחד עם חיזבאללה ודאעש כארגוני טרור. "לא ניתן לתאר את הסבל ולא ניתן לתאר את גודלו. אם מסתכלים על מה שקורה, דאעש, חיזבאללה, אל-קאעידה, חמאס וכל כך הרבה אחרים. הם חייבים לשאת באחריות", אמר טראמפ.
בחמאס לא נותרו חייבים. "החלטתו של טראמפ לתאר אותנו כארגון טרור רק מראה עד כמה הוא מוטה כלפי ישראל", אמרו בחמאס לאחר ששמעו את הדברים מריאד. דובר חמאס פאוזי ברהום הוסיף: "זה עיוות של התדמית שלנו ורק מראה את ההטיה של טראמפ כלפי הכיבוש הציוני".