מחקר חדש מרגיע: הריון אחרי סרטן השד לא מסוכן
עד היום נהגו רופאים להזהיר נשים לא להיכנס להיריון אחרי סרטן שד מחשש שהמחלה תתפרץ שוב. אבל מחקר חדש מפריך את החששות וקובע: הריון לא מגביר את הסיכון
המחקר, שהוצג אתמול (שבת) בכנס של איגוד האונקולוגיה האמריקני בשיקגו, נחשב למחקר הגדול ביותר שבחן את בטיחות ההריון לאחר סרטן השד. השתתפו בו 1,207 נשים מתחת לגיל 50 שחלו בסרטן שד שאינו גרורתי לפני שנת 2008. 333 מהן נכנסו להריון אחרי שהחלימו — ולא נמצא הבדל בהישנות המחלה בינן לבין המשתתפות שלא הרו.
הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים
סרטן שד הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בגיל הפריון. במשך שנים הסבירו רופאים לחולות הצעירות שסיימו את הטיפולים כי כניסה להיריון עלולה להגביר את הישנות המחלה, בייחוד בקרב נשים שבגידול שלהן נמצא קולטן חיובי לאסטרוגן, הורמון ששכיחותו עולה בזמן ההריון. ואכן, בעקבות אזהרות הרופאים נמנעו נשים רבות שהחלימו מסרטן שד מלהרחיב את המשפחה: רק פחות מ־10% מהנשים שחלו במחלה בחרו להרות אחרי שהחלימו. למעשה, מבין כל המחלימות מסרטן, נשים שהחלימו מסרטן שד נטו ללדת הכי פחות.
קיראו עוד
חלית בסרטן? זה לא הדבר הכי נורא שקרה לך
דו"ח מעודד: ירידה בשיעורי סרטן השד בנשים בישראל
לא לדחות: חשיבות אבחון מוקדם סרטן השד
הסיבה לאזהרות הייתה כפולה: מצד אחד, החשש שבשל השינויים ההורמונליים בזמן ההריון, תאי סרטן נסתרים שייתכן שנשארו בגוף לאחר הטיפולים יחזרו לפעול ויגרמו להתפרצות מחודשת של המחלה. מצד שני, נשים אחרי סרטן שד צריכות לקבל טיפולים הורמונליים במשך 5–10 שנים אחרי שהחלימו כדי למנוע הישנות המחלה, אך אם הן נכנסות להיריון עליהן להפסיק את הטיפול — והיה חשש שעצם הפסקתו תגרום להישנות המחלה.
אלא שהמחקר החדש הפריך כאמור את כל החששות. כך, למשל, 57% ממשתתפות המחקר היו כאלה שבגידול שלהן היה קולטן חיובי לאסטרוגן, וגם אצלן לא נמצא שיעור הישנות גבוה של המחלה בהשוואה לחברותיהן שלא הרו. "ממצאי המחקר שלנו מאשרים שהיריון לאחר סרטן השד לא צריך להיות דבר מסוכן", אומר ד"ר מטאו למברטיני, החוקר הראשי ואונקולוג בבית־החולים בבלגיה. "יחד עם זאת, כאשר אישה מחלימה מסרטן ומחליטה להיכנס להריון — הרופא צריך לשקול את הסיכון האישי של כל מטופלת".
"זהו המחקר הכי גדול שנעשה בנושא", אומרת פרופ' נועה בן־ברוך, מנהלת היחידה לסרטן השד בבית־החולים קפלן. "למעשה הממצאים מאשרים שניתן להפסיק את הטיפול ההורמונלי למחלימות מסרטן שד כשהן נכנסות להריון. הדבר מעניין עוד יותר הוא שזה נכון גם לנשים שנמצא על הגידול שלהן קולטן חיובי לאסטרוגן. המטרה של כל הטיפול ההורמונלי היא לדכא את ההורמונים — ועכשיו אנחנו רואים שזה בסדר להפסיק את התרופות ולהיכנס להריון".
שאלות ותשובות
מהו סרטן שד?
סרטן נגרם כאשר אחד התאים ברקמה אינו מפסיק להתחלק. הוא מתחלק שוב ושוב ללא בקרה ויוצר הרבה מאוד תאים סרטניים, שמתגבשים לגוש ועלולים לגרום להרס של רקמות בריאות סביבן או לשלוח גרורות לרקמות מרוחקות. סרטן השד הוא גידול שמקורו לרוב בצינוריות החלב או בבלוטות שמייצרות את החלב.
עד כמה שכיח סרטן השד?
סרטן השד הוא הגידול הנפוץ ביותר בקרב נשים והגורם השכיח ביותר לתמותה מסרטן בקרב נשים. כ־25% מכלל מקרי הסרטן בנשים הם של סרטן השד, וכ־15% ממקרי התמותה בנשים כתוצאה מסרטן הם בשל סרטן השד.
האם בזמן הריון ניתן לעשות בדיקות לגילוי סרטן שד?
במהלך הריון לא נהוג לעשות ממוגרפיה בשל נזק אפשרי לעובר וגם בשל השינויים שחלים ברקמת השד במהלך ההיריון. ניתן לעשות בדיקת אולטרסאונד אך היא פחות יעילה.
האם הישנות המחלה בזמן הריון מסוכנת יותר מאשר ללא הריון?
אין הוכחות חד־משמעיות לכך שההתפרצות אלימה יותר. הסכנה העיקרית היא שבזמן הריון או בתקופת הנקה השד נפוח ומוגדל, מה שעלול להקשות על גילוי המחלה ולגרום לעיכוב באבחון.
מה עושים אם בכל זאת המחלה התפרצה בזמן ההריון?
אם המחלה התגלתה בשליש הראשון של ההריון יש מקום לשקול להפסיק אותו. במקרים אחרים, אם המצב הרפואי מאפשר זאת, אפשר לשקול להמשיך בהריון. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצאו שניתן לקבל טיפולים ואפילו כימותרפיה במהלך השליש השני והשלישי להריון בלי להזיק לעובר.
האם התפרצות המחלה בזמן הריון עלולה להשפיע על התפתחות העובר?
אין הוכחות לכך, ובכל מקרה המחלה לא עוברת מהאם לעובר.
האם מותר להיניק אחרי סרטן שד?
מי שמקבלת טיפול כימותרפי אחרי הלידה, רצוי שלא תיניק בשל החשש שהחומרים המרכיבים את התרופה יעברו לתינוק דרך החלב. לנשים ללא עדות להישנות המחלה מומלץ להיניק, שכן אין עדות לעלייה בשכיחות של חזרת מחלה בעקבות הנקה. להפך, ייתכן שההנקה היא גורם המשפר הישרדות.