שתף קטע נבחר

 

מועסקים פחות, בודדים יותר: מצבם של לקויי הראייה בישראל

לרגל יום ההזדהות עם העיוורים ולקויי הראייה בהמשך השבוע, מפרסם הלמ"ס נתונים שחושפים כי שיעור האקדמאים בעלי לקות ראייה נמוך פי 1.5 ושיעור המועסקים נמוך פי 2 בהשוואה לשאר האוכלוסייה. כ-25% סובלים מבדידות ודיכאון - בהשוואה ל-6% בלבד בשאר האוכלוסייה

 

דיון באולפן ynet בעקבות דו"ח הלמ"ס

דיון באולפן ynet בעקבות דו"ח הלמ"ס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שיעור המועסקים בקרב אנשים עם לקות ראייה חמורה בגילאים 64-20 הוא 57% - זאת לעומת שיעור של 76% בקרב שאר האוכלוסייה. כך עולה מנתונים שמפרסמת היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לרגל יום ההזדהות הארצי עם העיוורים ולקויי הראייה שיצוין בהמשך השבוע. הנתונים חושפים כי גם מצבם הנפשי של לקויי הראייה ירוד יותר ולא פחות מרבע טוענים כי הם חשים דיכאון לעתים קרובות וכן בדידות.

 

על פי נתוני הלמ"ס, שיעור המועסקים בקרב לקויי הראייה נמוך יותר מאשר בקרב אנשים שאינם לקויי ראייה בכל קבוצות הגיל, ובמיוחד בגילאים המבוגרים. כ-710 אלף בני אדם מעל גיל 20 (13%) החיים בישראל מתקשים בראייה במידה כלשהי, והם 15% מהנשים ו-12% מהגברים מעל גיל זה. כ-570 אלף בני אדם (11%) מתקשים בראייה קושי מועט ו-2.5% (כ-140 אלף נפש) מתקשים קושי רב או שאינם רואים בכלל. גם כאשר מדובר באנשים שמרכיבים משקפיים – הם עדיין יכולים להיות מוגדרים בעלי לקות ראייה חמורה.


כמו כן עולה מהנתונים שמתפרסמים היום כי שיעור בעלי השכלה נמוכה (ללא תעודת בגרות) גדול יותר בקרב אנשים לקויי ראייה, בכל קבוצות הגיל. בגילאים 64-20 שיעור חסרי תעודת בגרות בקרב אנשים עם לקות ראייה חמורה גדול פי 1.5 מהשיעור בשאר האוכלוסייה (46% לעומת 30%, בהתאמה). בקבוצת גיל זו, שיעור בעלי תעודה אקדמית בקרב אלה שאינם לקויי ראייה כמעט כפול מהשיעור בקרב אנשים עם לקות ראייה חמורה (33% לעומת 18%, בהתאמה).

 (צילום: Shutterstck) (צילום: Shutterstck)
(צילום: Shutterstck)
 

אנשים עם לקות ראייה חמורה פחות מרוצים מחייהם ופחות אופטימיים ביחס לעתידם מאנשים שאינם לקויי ראייה. 73% מהאנשים עם לקות ראייה חמורה מרוצים מחייהם, לעומת 89% בשאר האוכלוסייה. לפי נתוני הלמ"ס 32% מהאנשים עם לקות ראייה חמורה חושבים שחייהם יהיו טובים יותר בעתיד, לעומת 55% בקרב אלו שאינם סובלים מלקות ראייה. 39% העידו כי הם מצליחים בדרך כלל להתמודד עם בעיותיהם, לעומת 70% בשאר האוכלוסייה.

 

29% מבין הסובלים מליקוי ראייה דיווחו שהם חשו אפליה כלשהי בשנה האחרונה, לעומת 23% באוכלוסייה הכללית. כרבע (24%) סיפרו כי הם חשים מדוכאים לעתים קרובות, לעומת 6% בלבד בקרב אלו שאינם סובלים מלקות ראייה. כמו כן רבע (25%) חשים בדידות לעתים קרובות, לעומת 6% בקרב השאר.

  

בראיון לאולפן ynet הסביר מנכ"ל המרכז לעיוור בישראל, נתי ביאליסטוק כהן, כי הנתונים שמתפרסמים חושפים מציאות שצריכה להשתנות וכי נשאר עוד מקום רב לשילוב לקויי ראייה בחברה. "החברה בישראל עוד לא יודעת לקבל אנשים עם עיוורון ולקויות ראייה", אמר. "אחד הנתונים הבולטים זה הנושא של שילוב בתעסוקה. לרוב קשה למעסיקים להבין מצד אחד את המסוגלות והיכולת של אדם עם עיוורון, ומצד שני מה נדרש מהם כדי לבצע את ההתאמות כדי לקלוט אדם עם עיוורון. אם המעסיקים יהיו קצת יותר פתוחים ויידעו לברר את הנושאים האלה אז הם ימצאו שדווקא יש דרכים לבצע התאמות, ואפילו המדינה מוכנה להשתתף בשיעורים נאים בדבר הזה".

 

הוא הוסיף: "יש שיעור הולך וגדל של אקדמאים בקרב אנשים עם ליקויי ראייה, וכאשר השיעור של האקדמאים הולך וגדל גם השיעור בתעסוקה הולך וגדל, אך הוא לא מדביק את הקצב לצערי הרב ואנחנו שומעים על מקרים כמו של אדם שסיים לימודי משפטים ומחפש במשך שלוש שנים התמחות.

 

"המדינה עושה צעדים, אבל לא מספיק. לדעתי צריך לעשות קצת יותר, לתת תמריצים ממשיים למעסיקים, אבל גם המעסיקים צריכים לפתוח את העיניים ולחשוב קצת יותר בפתיחות לנושא הזה. אנשים עם מוגבלויות בכלל, והדבר הזה הוכח פעם אחר פעם, הם עובדים עם מוטיבציות הרבה יותר גבוהות, אנשים עם נאמנות ומסירות למקום העבודה בצורה גבוהה יותר מאשר אנשים שאינם נושאי מגבלה. התפוקות שהם יודעים להביא לא שונות מתפוקות של אנשים ללא מגבלה, בהינתן ההתאמות כמובן הנדרשות כדי לבצע את תפקידם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstck
כרבע מהעיוורים ובעלי לקות ראייה חשים בדידות ודיכאון
צילום: Shutterstck
מומלצים