שתף קטע נבחר

 

דרמה: מדינות ערביות מנתקות יחסים עם קטאר

דרמה בעולם הערבי. בהודעה מתואמת ניתקו סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות, בחריין ותימן את יחסיהן הדיפלומטיים עם הנסיכות. סעודיה הודיעה כי על אזרחיה לעזוב את קטאר תוך 14 יום. "קטאר אימצה ארגוני טרור שנועדו לפגוע ביציבות באזור". משרד החוץ הקטארי הגיב לצעד: "טענות שקריות חסרות בסיס. נמשיך בשגרת חיינו"

מהלך חסר תקדים. נשיא מצרים א-סיסי וסלמאן מלך סעודיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהלך חסר תקדים. נשיא מצרים א-סיסי וסלמאן מלך סעודיה(צילום: רויטרס)
    

 

דרמה מדינית במזרח התיכון: סעודיה, מצריםאיחוד האמירויות ובחריין פרסמו הודעה משותפת בכלי התקשורת שלהן, שבה הודיעו על ניתוק היחסים עם קטאר. המהלך חסר התקדים מתרחש אחרי שבשבועות האחרונים מתנהל קמפיין תקשורתי נגד הנסיכות המפרצית בכלי התקשורת במדינות השונות. זמן קצר לאחר הודעת ארבע המדינות הודיעה גם הממשלה הלגיטימת בתימן בראשות הנשיא עבד רבו מנסור האדי שהיא מנתקת את יחסיה הדיפלומטיים עם קטאר ושהיא תומכת בהוצאתה מהקואליציה הערבית הנלחמת לצדה נגד המורדים החות'ים שבסיסם בצנעא.

 

קטאר, הילד המעצבן של המפרץ

סערת האמיר: "סעודיה חסמה את אתר אל-ג'זירה"

 

לפי הודעת סעודיה, על אזרחיה לעזוב את קטאר תוך 14 יום. בנוסף תימנע כניסה של אזרחים קטארים לשטחה. בסוכנות הידיעות הסעודית נמסר כי "ממשלת סעודיה החליטה לנתק את יחסיה הדיפלומטיים והקונסולריים עם קטאר, זאת תוך מימוש זכויותיה הריבוניות שהחוק הבינלאומי מאפשר ותוך שמירה על ביטחונה הלאומי מסכנות הטרור והקיצוניות. בנוסף היא החליטה לסגור את כל המעברים היבשתיים, הימיים והאוויריים עם קטאר ולמנוע מעבר בשטחה של סעודיה ובמרחב האווירי והימי שלה".

 

בהודעה נמסר עוד כי סעודיה תחל לנקוט צעדים משפטיים מיידיים כדי להגיע להבנה עם המדינות האחיות והחברות והחברות הבינלאומיות בעניין יישום ההחלטה בהקדם האפשרי, בנוגע לכל אמצעי התחבורה מקטאר ואליה. זאת נוכח סיבות הקשורות לביטחון הלאומי הסעודי. 

הצהרות שנויות במחלוקת. אמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל ת'אני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הצהרות שנויות במחלוקת. אמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל ת'אני(צילום: EPA)
 

בהודעה תקפה סעודיה את קטאר בחריפות: "סעודיה קיבלה את החלטה המכרעת כתוצאה מההפרות החמורות שביצעו השלטונות בדוחא, בגלוי ובחשאי במהלך השנים האחרונות, כדי לפלג את השורות בסעודיה, להסית ולהתמרד נגד המדינה ולפגוע בריבונותה ואימוץ של ארגוני טרור וארגונים עדתיים מגוונים שנועדו לפגוע ביציבות באזור וביניהם ארגון האחים המוסלמים, ארגון ה"מדינה האסלאמית" ואל-קאעידה והפצת המזימות של הארגונים האלה באמצעות כלי התקשורת של קטאר בצורה מתמדת".

 

בנוסף נטען כי קטאר תמכה בפעילויות של ארגוני הטרור שנתמכים על ידי איראן במחוז אל-קטיף, המחוז שבו מרוכז המיעוט השיעי בממלכה בבחריין. עוד הואשמה קטאר במימון ומתן מקלט לקיצונים שמנסים לפגוע ביציבות ובאחדות המולדת בתוכה ומחוצה לה, תוך שימוש באמצעי התקשורת שחותרים להצית מלחמת אחים בתוך המולדת. בנוסף התברר לסעודיה שקטאר תומכת במורדים החות'ים בתימן אפילו אחרי ההכרזה על הקואליציה הערבית נגדם שקטאר חלק ממנה. ההחלטה התקבלה, גם לפי ההודעה הסעודית, לאות הזדהות עם ממלכת בחריין שעומדת בפני קמפיינים ופעולות טרור שנתמכות על ידי השלטונות בקטאר.

 

התגובה הקטארית: "טענות שקריות ללא בסיס"

הקואליציה הערבית נגד החות'ים בתימן בהובלת סעודיה הודיעה כי מסיימת את השתתפותה של קטאר במבצע בתימן לנוכח תמיכתה בדאעש, אל-קאעידה ובמורדים החות'ים שמזוהים עם איראן ושותפיה.

 

סעודיה גם ציינה בהודעה שמאז 1995 משקיעה הממלכה מאמצים בלתי נלאים יחד עם אחיותיה כדי להאיץ בשלטונות קטאר לעמוד בהתחייבויותיה בהסכמים, אולם השלטונות בקטאר התמידו בהפרת ההתחייבויות הבינלאומיות ובהפרת ההסכמים שנחתמו בינה לבין מדינות החברות במועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ. זאת בנוגע להפסקת פעולותיה העוינות נגד הממלכה ולגבי עמידה נגד ארגוני הטרור ופעילויות טרוריסטיות. ההסכם האחרון שהיא הפרה היה הסכם ריאד. בשנת 2014 סעודיה, בחריין ואיחוד האמירויות הטילו חרם דיפלומטי על קטאר שכלל החזרת שגרירים, נוכח מדיניותיה של קטאר שנחשבת למעוררת הצרות של המפרץ.

 

משרד החוץ הקטארי מסר בתגובה לצעד הדרמטי מצד סעודיה, מצרים, בחריין ואיחוד האמירויות שהוא מביע צער על החלטת ארבע המדינות. "הצעדים אינם מוצדקים ומתבססים על טענות שקריות שאין להן בסיס", נמסר בהודעה הקטארית. "הצעדים לא ישפיעו על שגרת החיים הטבעית של האזרחים והשוהים".

 

גורם ממשל בכיר באיראן אמר שההחלטה של מדינות המפרץ ומצרים לנתק את יחסיהן הדיפלומטיים עם קטאר לא תסייע לסיים את המשבר במזרח התיכון. "התקופה של ניתוק קשרים דיפלומטיים וסגירת גבולות איננה הדרך לפתור משבר. כפי שאמרתי בעבר, תוקפנות וכיבוש לא ישיגו תוצאה, אלא חוסר יציבות", אמר חמיד אבו טאלבי, סגן ראש לשכתו של נשיא איראן חסן רוחאני.

 

אמיר קטאר בפגישתו עם נשיא ארה"ב, בחודש שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אמיר קטאר בפגישתו עם נשיא ארה"ב, בחודש שעבר(צילום: רויטרס)

הסיבה למהלך הדרמטי היא, בין היתר, הצהרות שיוחסו לאמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל ת'אני, בסוכנות הידיעות הרשמית - הצהרות שנחשבו שנויות במחלוקות. בין השאר הוא דיבר טובות על איראן, יצא נגד מדינות במפרץ ומצרים, טען כי לארצו יש יחסים טובים עם ישראל, חשף שיש לנסיכות יחסים מתוחים עם ממשל הנשיא דונלד טראמפ וגם הגן על חמאס וחיזבאללה.

 

בקטאר מיהרו להתנער מההצהרות, וטענו כי מדובר בפריצת סייבר מתוכננת. בהמשך גם פורסמו ציטוטים של שר החוץ הקטארי שהודיע על החזרת שגרירים של כמה מדינות במפרץ וגם על גירוש של שגרירי אותן מדינות - הודעה שהוכחשה גם היא. אך בכלי התקשורת במדינות המדוברות, סעודיה, בחריין, איחוד האמירויות ומצרים, סירבו להאמין להכחשה הקטארית ובמשך שבועות ארוכים פתחו בקמפיין מתוזמן ומתוזמר שנועד להראות כי קטאר ממשיכה לתמוך בטרור ומשסעת את האחדות במדינות המפרץ ובעולם הערבי.

 

במסגרת הקמפיין הושם דגש בעיקר יחסיה של קטאר עם איראן השנואה. אמיר קטאר היה אחד מהמנהיגים הבודדים במדינות המפרץ שבירך את נשיא איראן, חסן רוחאני, על בחירתו המחודשת לתפקיד. הצדדים אף הביעו רצון לחזק את היחסים, מה שעוד יותר הוסיף אש למדורה. ההתפתחויות האחרונות מתרחשות ימים ספורים בלבד אחרי הכינוס של המדינות האיסלאמיות, המפרציות והערביות בריאד יחד עם נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ - כינוס שנועד להיאבק בטרור ונגד איראן. באותו כינוס השתתף גם אמיר קטאר.


חאלד משעל בדוחא, קטאר - בחודש שעבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חאלד משעל בדוחא, קטאר - בחודש שעבר(צילום: AFP)
    

מצרים: קטאר עויינת ותומכת באחים המוסלמים

בהודעה המצרית נמסר כי מצרים החליטה לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם קטאר בצל התעקשותו של השלטון הקטארי לנקוט גישה עוינת ביחס למצרים, ובצל כישלון כל הניסיונות להניא את קטאר מתמיכה בארגוני הטרור, בראשם ארגון האחים המוסלמים. גם מתן מקלט למנהיגי הארגון שמבוקשים במצרים בגין הרשעתם בפעולות טרור שפגעו בביטחונה ובשלומה של מצרים הוזכרו בהודעה.

 

מצרים אף טענה כי קטאר מפיצה את האידיאולוגיה של ארגון אל-קאעידה ודאעש ותומכת בפעולות טרור בחצי האי סיני: "קטאר מתעקשת להתערב בענייניה הפנימיים של מצרים ומדינות האזור באופן שמאיים על הביטחון הלאומי הערבי ומחזק את ניצני מלחמת האחים והפילוג בחברה הערבית. זאת בהתאם לתוכנית מחושבת שנועדה לפגוע באחדות האומה הערבית ובאינטרסים שלה". 

 

איחוד האמירויות ובחריין: קטאר מפיצה טרור

בהודעה של איחוד האמירויות, שאף הציבה אולטימטום לנציגות הדיפלומטית הקטארית לעזוב תוך 48 שעות, נמסר כי "ביצענו את המהלך המכריע הזה נוכח אי העמידה של השלטונות הקטאריים בהסכם ריאד, שהחזיר את שגרירי סעודיה, בחריין והאמירויות לקטאר והסכם ההמשך שלו ב-2014. בנוסף, קטאר ממשיכה לתמוך, לממן ולאמץ לחיקה את ארגוני הטרור הקיצוניים והעדתיים ובראשם האחים המוסלמים".

 

ממשלת בחריין מסרה כי תחזיר את הנציגות הדיפלומטית מבירת קטאר ובדומה לאיחוד האמירויות, הקציבה לנציגות הדיפלומטית הקטארית 48 שעות כדי לעזוב את המדינה. בחריין האשימה כי קטאר מתעקשת להמשיך לערער את הביטחון והיציבות בבחריין, להתערב בענייניה ולהמשיך בהסלמה ובהסתה התקשורתית. כמו כן האשימה אותה בתמיכה בפעולות טרור מזויינות ובמימון ארגונים שקשורים לאיראן כדי לזרוע הרס ולהפיץ אנרכיה בבחריין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אמיר קטאר, שייח תמים בן חמד אל ת'אני
צילום: EPA
מומלצים