מחקר ישראלי: התקפי לב בנשים מסוכנים יותר ומטופלים פחות
כאשר נשים צעירות מגיעות לטיפול נמרץ עם התקף לב, הן עוברות פחות בדיקות חיוניות מגברים, ומתות כפליים מהם. "ישנו פער באיכות הטיפול בין נשים לגברים שיש להיות מודעים אליו, על מנת להביא לשינוי", מסבירה ד"ר טלי פורטר מבילינסון, מעורכות המחקר
מחקרים מהתקופה האחרונה מראים כי כרבע מחולי הלב הם בני 55 ומטה. רוב החולים הצעירים הם גברים, אולם מחקרים הראו כי תוצאותיו של התקף לב בנשים גרועות משמעותית בהשוואה לגברים, וכי הן מתות יותר בהשוואה לגברים. המחקר הישראלי נועד לבדוק הבדלים הקשורים למגדר של החולים שעוברים אירוע לבבי.
החוקרים ניתחו מידע שהתקבל בסקרי הלב הלאומיים המתקיימים מדי שנתיים בכל היחידות לטיפול נמרץ לב ברחבי הארץ. הם אספו מידע שנאסף בשבעה סקרים כאלה, בשנים 2013-2000, על אודות כל החולים הצעירים (בני פחות מ־55) שאושפזו בגלל התקף לב, ועקבו אחר מצבם 30 יום מהאשפוז וחמש שנים אחריו.
בסך הכל נכללו במחקר 3,949 חולים כאלה — כשליש מכלל החולים שאושפזו באותן שנים בגלל התקפי לב — בהם 407 נשים ו־3,542 גברים.
החוקרים גילו כי נשים קיבלו טיפול פחות פולשני ועברו 30 אחוז פחות צנתורים במהלך האשפוז. שיעור הסיבוכים בקרב נשים היה גבוה יותר מזה שנרשם בגברים: שיעורי התמותה של נשים לאחר התקף לב היה גבוה משמעותית, גם באשפוז וגם לאחר השחרור: נשים מתו פי 4 מגברים במהלך האשפוז, ופי 2 לאחר מכן.
במהלך כחמש שנים לאחר אירוע הלב מתו 13.7 אחוז מהנשים, לעומת 6.6 אחוזים בלבד מהגברים. בניגוד לטיפול התרופתי במהלך האשפוז, שהיה דומה, נשים שוחררו לביתן עם המלצה למשטר טיפולי אינטנסיבי פחות. שיעור המרשמים שקיבלו לתרופות המיועדות למניעה של התקף נוסף היה נמוך בקרב נשים לעומת גברים.
החוקרים ציינו כי אין ירידה בשיעור החולות הצעירות בניגוד לירידה הנצפית בגברים, וכי נשים התעכבו יותר לפני שפנו לקבלת עזרה רפואית. "השתייכות למין הנשי בחולות צעירות קשורה להישרדות פחות טובה לטווח קצר וארוך", מסכמים החוקרים. "במהלך תקופה של 13 שנים לא ניכר כל שיפור בתוצאות המחלה בנשים".
"ישנו פער באיכות הטיפול בין נשים לגברים שיש להיות מודעים אליו, על מנת להביא לשינוי”, אומרת ד”ר טלי פורטר, מנהלת יחידת האשפוז הקרדיולוגי ומרפאת לב האישה בבית־החולים בילינסון, מעורכות המחקר. “נשים חייבות להגיע מוקדם יותר לטיפול רפואי במקרה של חשד להתקף לב". הנושא יידון בחודש הבא בכנס מיוחד.
הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"