נסיגת חניכיים: סימני האזהרה - והטיפול שיעזור
ככל שנסיגת חניכיים תאובחן בשלבים מוקדמים יותר, ניתן יהיה לעצור את התקדמותה ולהימנע מהצורך בטיפולים מורכבים. כמו כן, חשוב להיות ערים לשינויים בפה, מאחר שהחיידקים הגורמים למחלת חניכיים יכולים בקלות להגיע למקומות אחרים בגוף ולסכן את הגוף כולו
רבים סבורים כי נסיגת חניכיים היא סימן להזדקנות הגוף, אולם בלא מעט מקרים הסיבה היא אחרת לגמרי ותלויה אך ורק בנו ובהתנהגות שלנו – צחצוח שיניים אגרסיבי, עישון, יישור שיניים, פירסינג, אבנית לא מטופלת ועוד. זו הסיבה שהפתרון איננו "השלמה" עם המצב אלא התמודדות עמו באמצעים רפואיים.
הכלל הראשון הוא היכרות עם הגורמים שעלולים לגרום לתופעה והפחתתם למינימום האפשרי. נסיגת חניכיים היא תהליך בלתי הפיך שלא ניתן לריפוי, ברגע שהתחילה נסיגה, אין דרך להחזיר את הגלגל לאחור אבל ניתן לעצור או להאט את התהליך על ידי שמירה על מספר כללים.
קיראו עוד בערוץ בריאות השן
למנוע נסיגת חניכיים
נסיגת חניכיים היא תהליך הדרגתי של נסיגת רקמת החניכיים בקצב איטי תוך כדי הותרת שורש השן חשוף. היא פוגעת בעיקר בשיניים הקדמיות ובדרך כלל שכיחותה גוברת מעל גיל 40.
הסיבה העיקרית לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים (פריודונטיטיס) - מחלה דלקתית כרונית, אשר גורמת להרס הרקמות המחזיקות את השיניים, כולל העצם והחניכיים.
הדבר עלול להתבטא בכותרות שיניים ארוכות ובמרווחים שנפתחים בין השיניים, ויכול להביא לאורך זמן עד למצב של נשירת שיניים. לרוב המחלה אינה מלווה בכאבים ולכן, בחלק גדול מהמקרים מגיעים לטיפול רק בשלבים מתקדמים של המחלה.
נסיגה כתוצאה ממחלות חניכיים ניתנת למניעה באמצעות שמירה על היגיינה טובה - צחצוח עדין, שימוש בחוט דנטלי כדרך קבע, שימוש בעזרים לניקוי בין השיניים, ביקורים קבועים אצל רופאי השיניים הכוללים טיפול בעששת, ניקוי אבנית באופן קבוע ושינוי הרגלים מזיקים כמו: עישון, גירוד חניכיים עם הציפור וכו׳.
סימני האזהרה שחייבים לשים אליהם לב
חניכיים בצקתיות נפוחות או אדומות - חניכיים נפוחות יכולות לשנות את צבען ולהיראות כמעט סגולות, אפילו כחלחלות.
חניכיים מדממות - חניכיים בריאות אינן מדממות.
שיניים רופפות - דלקת ברקמות התמיכה של השן ואיבוד עצם סביב השיניים עשויים לגרום להתנדנדות של שיניים.
חניכיים מבריקות - מעידות על מראה לא תקין בריא של חניכיים לעומת חניכיים בריאות שאינן מבריקות.
שינויים בהתאמה של תותבות חלקיות, גשרים וכתרים – תחושה שמשהו זז, משהו לא מתאים כבעבר - בדרך כלל אלה השיניים התומכות שזזו ממקומן ולא ההתקנים הללו שנמצאים בפיכם.
פצעים בפה - הופעה של פצעים וכיבים בחלל הפה מחייבת בדיקה רפואית, בדיוק כמו הופעה של פצעים וכיבים בזרוע, למשל.
ריח רע מהפה - מצב זה עשוי להוות סימן בולט למחלת חניכיים.
רגישות - בעת אכילה או שתייה של מאכלים קרים וחמים.
מראה של שיניים "ארוכות"- השיניים לא גדלו אלא החניכיים פשוט נסוגו.
איך מטפלים?
ככל שהנסיגה תאובחן בשלבים מוקדמים יותר ניתן יהיה לעצור את התקדמותה ולהימנע מהצורך בטיפולים מורכבים. ולכן בכל מקרה של נסיגת חניכיים, גם אם היא התחלתית ומקומית, יש לפנות למומחה למחלות חניכיים.
בבדיקה, מתבצע רישום של מצב החניכיים, נבדקת הסיבה לנסיגת החניכיים ובהתאם לכך נקבעת תוכנית הטיפול המתאימה מתוך כלל האפשרויות:
טיפול אורתודונטי – יינתן בעיקר במקרים בהם נסיגת החניכיים מופיעה בשן הנמצאת בעמדה קדמית לשאר השיניים בקשת או במקרים בהם כתוצאה מהפרעה בסגירת השיניים נגרמת טראומה לחניכיים.
חיתוך הרקמה מושכת החניכיים - פרוצדורה פשוטה יחסית אשר מטרתה לעצור את התקדמות הנסיגה ולהקל על תיקונה בהמשך במידת הצורך.
טיפול בתופעות המלוות את נסיגת החניכיים - טיפול ברגישות היתר בשיניים והדרכה לשימוש ביתי יומיומי בתכשירים להורדת הרגישות.
שיפור מראה אסתטי - שיקום השיניים עם כתרים/ ציפוי חרסינה. במקרים חמורים, כאשר הנסיגה בשלבים מתקדמים, פונים לאופציה הכירורגית ומבצעים ניתוח השתלת חניכיים לכיסוי פני שטח השורש החשופים - ניתוח זה מבוצע במצב של רגישות יתר של השיניים ו/או הפרעה אסתטית ו/או נטייה לעששת בשורשים.
זהו ניתוח מורכב הדורש מיומנות גבוהה של הרופא המטפל ומטרתו לשחזר את החניכיים שאבדו כתוצאה מנסיגת החניכיים. בניתוח זה מכסים את פני שטח השורש החשוף ברקמה, רקמה זו עוברת תהליך ביולוגי של "קליטה" באזור המושתל ולאחר מספר שבועות מתקבל מראה חניכיים טבעי ואסתטי.
חשוב להיות עם אצבע על הדופק ולהיות ערים לשינויים בפה, מאחר שהחיידקים הגורמים למחלת חניכיים יכולים בקלות להגיע למקומות אחרים בגוף ולסכן את הגוף כולו. לכן, יש להתייחס למחלת חניכיים כזיהום חמור בגוף שחשוב לעצור אותו מיד בתחילתו.
ד"ר רונן בורדובסקי הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל