שתף קטע נבחר

 

עוסקים בסייבר? למדתם כימיה? הוויזה לארה"ב בסכנה

לאחרונה פורסמו מגבלות חדשות על מבקשי ויזות לארצות הברית. אם שירתתם בתפקידים רגישים בצה"ל או לא שמרתם דרכונים ישנים, ייתכן שלא תקבלו ויזה לארה"ב. המגבלות עלולות ליצור בעיה לישראלים שעובדים בחברות הייטק, בתחום אבטחת מידע, סייבר, מיחשוב רכב או בהצפנה

 

 

השגרירות האמריקנית בתל אביב. בעיה ליוצאי צבא מישראל (צילום" AFP) (צילום
השגרירות האמריקנית בתל אביב. בעיה ליוצאי צבא מישראל(צילום" AFP)

ממשל טראמפ הודיע בתחילת החודש על מגבלות חדשות שיוטלו על מבקשי ויזה לארצות הברית, ולפני כמה ימים פורסם לראשונה השאלון החדש של מחלקת המדינה האמריקנית. על פי השאלון, מבקשי אשרות לארה"ב יידרשו מעתה למלא עשרות נתונים ופרטים אישיים מ-15 השנים האחרונות. השאלון לא חל על כל המבקשים, אלא רק על אלה שהשירות הקונסולרי יחליט כי הם מחייבים בדיקה נוספת. כך למשל, אותם אלפי ישראלים אשר עוסקים בתחום הסייבר או שלמדו מקצועות "מסוכנים" כגון כימיה או מתמטיקה יישומית, עלולים להידרש להשיב על השאלון החודרני.

 

ההחלטה אם לחייב את המבקש למלא את השאלון המפורט, הכולל עשרות פרטים אישיים, תלויה בהערכה של הקונסוליה ביחס למידת הסיכון הפוטנציאלי בתחום הטרור או הביטחון הלאומי של מבקש הוויזה. הממשל אישר להציג את השאלות החדשות לתקופת ניסיון של חצי שנה. מועמד שלא ישיב עליהן לא יידחה באופן אוטומטי, אך צפוי לגלות כי הליך בקשת האשרה שלו מתנהל באיטיות ויהיה חשוף לסיכון גדול יותר של קבלת תשובה שלילית לבקשת האשרה.

 

לדברי עו"ד צבי קן תור, יו"ר ועדת הוויזות בלשכת המסחר ישראל-אמריקה ושותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו, כל ישראלי שעובד כיום או הועסק בעבר בתעשייה הביטחונית עלול להיתפס על ידי הממשל האמריקאי כגורם "מסוכן". בנוסף, על הכוונת של הממשל בארה"ב עלולים להיות גם ישראלים שלמדו באקדמיה מקצועות אשר נחשבים "בעייתיים", כלומר מקצועות אשר יוצרים ידע שניתן ליישום תוך שהוא מהווה סיכון ביטחוני, כגון מתמטיקה, התמחות בהצפנה, כימיה (רעלים) או פיזיקה יישומית. במסגרת הטעונים בדיקה נוספת עשויים בהחלט להיכלל גם ישראלים שרכשו ידע במהלך שירות צבאי באחת מיחידות המודיעין/סייבר, וכו'.

 

לדברי עו"ד קן תור, ישראל אמנם מוגדרת "חברה קרובה" של ארה"ב, אולם הקריטריון שעל פיו יוחלט אם לדרוש מענה על השאלון הוא קשיח, ומבחינת הרשויות בארה"ב אין קשר למוצא של מבקש הוויזה. בתוך קבוצות הסיכון נמצאים ערבים אזרחי ישראל, כמו גם יהודים וכל לאום או מוצא אחר. פקידי מחלקת ההגירה האמריקנים מגלים אפס סובלנות כלפי טעויות ברישום ומבחינתם כל טעות קטנה מכשילה את ההליך.

 

מדובר בתנאים שעלולים ליצור בעיה לא קטנה עבור רבות מחברות ההייטק הישראליות, למשל אלה אשר עוסקות באבטחת מידע, הסייבר, מיחשוב רכב או בהצפנה וכו'. מעבר להארכת משך הזמן שכרוך במענה על השאלון, בשל מורכבותו, דורש השאלון מהעובד לשחזר באופן מלא ומדויק נתונים מ-15 השנים האחרונות, וסביר להניח כי חלק מהמבקשים יתקשו לעשות זאת.

 

מאז פיגועי 9/11 נהוגה בארה"ב מדיניות שנקראת TAL= technology alert list. על פי אותה מדיניות, אם אדם לומד או למד תחום שנחשב רגיש שיש לו אפליקציה צבאית, בעיני רשויות המודיעין בארה"ב, הרי שעליו לעבור תחקיר מקיף יותר. כעת, עם החמרת המדיניות של האמריקנים שלפיה הם מבקשים מידע שמשתרע על  15 שנה, המשמעות היא שהרבה יותר אנשים ייכנסו לקטגוריה של תחום רגיש. כעת יידרשו הפונים להשיב על השאלון המפורט ביותר אי פעם. פענוח התשובות תלוי בשיקול דעתו של הקונסול, וסביר שהוא יבקש ממי שיענה על הקריטריונים של TAL למלא את השאלון המפורט.

 

כך למשל יידרש מבקש הוויזה לספק את הפרטים האלה: כל מספרי הדרכונים הקודמים; היסטוריית נסיעות ב-15 השנים האחרונות - לספק פרטים עבור כל נסיעה, כולל מקור המימון לנסיעה ומשך השהייה; שמות כל האחים (אחים "מלאים", אחים למחצה, אחים מאומצים ואחים מנוחים); שמות כל הילדים; כל בני הזוג או השותפים לחיים בעבר ובהווה; כתובות המגורים ב-15 השנים האחרונות; כל מספרי הטלפון ב-5 השנים האחרונות; כל כתובות הדוא"ל (עסקיות, פרטיות, אקדמיות) בחמש השנים האחרונות; שם משתמש עבור כל האתרים או היישומים שבהם נעשה שימוש כדי ליצור או לשתף תוכן (תמונות, סרטונים, עדכוני סטטוס וכו') בחמש השנים האחרונות; ואת רשימת כל המעסיקים ב-15 השנים האחרונות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שגרירות ארצות הברית בתל אביב
צילום: AFP
מומלצים