מאחדות כוחות: ארה"ב והפיליפינים במאמץ לשחרור העיר שנכבשה ע"י דאעש
אחרי חודשים של מתיחות בין בעלות הברית הוותיקות, הצטרפו הכוחות המיוחדים של הצבא האמריקני למאבק לשחרור העיר מאראווי, שנכבשה ע"י חמושים שנשבעו אמונים ל"מדינה האיסלאמית". בינתיים, מניין ההרוגים בקרבות הקשים ממשיך לעלות
ארה"ב מצטרפת למאבק לשחרור העיר שנכבשה ע"י דאעש בפיליפינים. הכוחות המיוחדים של הצבא האמריקני נתבקשו ע"י ממשלת הפיליפינים לסייע בלחימה של הכוחות המקומיים לבין מחבלים הקשורים ל"מדינה האיסלאמית" בעיר מאראווי שבאי מינדנאו, השלישי בגודלו במדינה.
"לבקשת הממשלה המקומית, הכוחות המיוחדים של צבא ארה"ב מעניקים סיוע במבצע שמתקיים כעת במאראווי ועוזרים למפקדי יחידות השדה בצבא הפיליפיני במאבקם נגד חמושים בארגונים 'מאוטה' ו'אבו-סייף'", הודיע דובר שגרירות ארה"ב בבירה מנילה. עם זאת, הוא לא פירט לגבי מידת המעורבות של הכוחות האמריקניים במבצע, או האם הם נוטלים חלק פעיל בלחימה עצמה.
ג'ו-אר הררה, סגן אלוף בצבא הפיליפינים, אישר כי ארה"ב מסייעת במאמצים לסיום הכיבוש בעיר מאראווי, אך הבהיר כי "כרגע האמריקנים מעניקים סיוע טכני, אך לא נלחמים".
לפני כשלושה שבועות הטיל נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה משטר צבאי על האי מינדנאו, בעקבות הקרבות העזים בין הצבא למאות חמושים שנשבעו אמונים לדאעש, רבים מהם אזרחי מדינות במזרח התיכון.
רבבות מתוך 200 אלף תושבי העיר מאראווי נטשו את בתיהם ונמלטו לאחר שחמושים המזוהים עם דאעש החלו להוציא אזרחים להורג. במקביל ללחימה באי, בסוף השבוע שעבר נרצחו 36 בני אדם באירוע ירי בבירה מנילה. הרשויות במדינה תחילה הכחישו שמדובר בפיגוע טרור, אך לאחר מספר שעות נטל דאעש אחריות למעשים. המתקפה על הקזינו זכתה בין היתר גם לגינוי של נשיא ארה"ב טראמפ, שכינה את הירי "פיגוע" והוסיף כי "המחשבות והתפילות שלנו נמצאות עם הנפגעים והקורבנות במנילה".
במקביל, מניין ההרוגים במאראווי ממשיך לעלות. מצבא הפיליפינים נמסר כי בסוף השבוע נהרגו בקרבות 13 חיילים וכי מספר ההרוגים בקרב כוחות הביטחון עד כה עומד על 58, שמתווספים ל-20 אזרחים ולמאות חמושים שמתו. מהצבא נמסר כי המטרה היא לסיים את המצור על העיר עד יום שני, אז יחול יום העצמאות של הפיליפינים.
העזרה האמריקנית מגיעה אחרי חודשים של מתיחות בין שתי בנות הברית הוותיקות. בחודש ספטמבר השהתה ארה"ב תוכנית שבמסגרתה אמורה הייתה למכור 26 אלף רובים למשטרה הלאומית של הפיליפינים, זאת כשברקע האשמות בעולם על רצח המונים שמבצע הנשיא דוטרטה במסגרת מאבקו בסוחרי הסמים במדינה. דוטרטה אמר באותם ימים כי הוא אינו מוכן שהנשיא האמריקני אז, ברק אובמה, יטיף לו בנושא זכויות אדם ואף כינה אותו "בן זונה". הנשיא אמר: "אתה חייב להפגין כבוד. אל תשליך עליי רק שאלות והצהרות. בן זונה, אני אקלל אותך בפורום הזה".
זמן קצר לאחר כניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד הנשיא, ליבנו השניים את המחלוקות ודוטרטה אף הוזמן לפגישה בבית הלבן. "הנשיא טראמפ הזמין את דוטרטה לבית הלבן כדי לדון בחשיבות הברית האמריקנית-פיליפינית, שכרגע נעה בכיוון חיובי מאוד", נמסר מהממשל האמריקני, בעוד שדוברו של דוטרטה הבהיר כי היחסים בין שני הנשיאים "חמים מאוד".