התפרצות: זינוק של מאות אחוזים בדלקת קרום המוח בתינוקות
בחמשת החודשים הראשונים של השנה התגלו ברחבי המדינה 255 מקרי דלקת קרום המוח - עלייה של מאות אחוזים בהשוואה לשנים עברו. רוב החולים — ילדים, בעיקר תינוקות בני פחות משנה. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "ייתכן שמדובר בזן חדש של נגיף, יש לשמור על היגיינה טובה"
דלקת קרום המוח, הנקראת גם מנינגיטיס, היא מחלה קשה, המתבטאת בדלקת בקרומים העוטפים את המוח ואת חוט השדרה. בשלב ראשון עשויה המחלה להיראות כמו שפעת עונתית רגילה, אולם תסמיניה עלולים להחמיר מאוד בתוך כמה שעות.
הדלקת נגרמת על ידי נגיף או חיידק. לרוב, דלקת ויראלית (נגיפית), כזו המתפשטת כעת בישראל, נחשבת למחלה קלה יותר, החולפת מעצמה, אולם עלולים להיות לה סיבוכים קשים, בהם נזק מוחי, אובדן שמיעה, כשל כלייתי, שוק ומוות.
מדי שנה מתגלים בישראל כ־100 מקרים של דלקת קרום המוח, אולם בחמשת החודשים הראשונים של 2017 כבר זוהו 255 חולים במחלה, רובם המוחלט ילדים. לשם השוואה, בתקופה המקבילה ב־2010 התגלו 22 מקרים של המחלה, ב־2012: 17 מקרים, ב־2015: 20 מקרים וב־2016: 60 מקרים.
מנתונים שנאספו עד כה במשרד הבריאות עולה כי רוב החולים היו ילדים בני פחות מ־10: רובם (76) היו בני פחות משנה, 70 היו בני שנה עד 4, 47 היו בני 5 עד 9, ותשעה בני 10 עד 14. קבוצת גיל נוספת שבה זוהתה המחלה הייתה צעירים בני 25 עד 34. עד כה לא נרשמו מקרים של המחלה בקרב בני 55 ומעלה. בין הנדבקים היו גם יילודים, שאמותיהם נדבקו במחלה והם נדבקו בה ברחם או במהלך הלידה.
עוד עולה כי המחלה התפשטה למעשה בכל רחבי המדינה: רוב החולים בה (53) היו מאזור חדרה, 41 היו מחיפה, 42 מירושלים, 33 מעכו, 31 מתל־אביב ו־12 מנתניה.
לפני חודשיים דיווח משרד הבריאות לראשונה על עלייה במקרי דלקת קרום המוח, אולם אז דווח על כ־80 מקרים בלבד, מספר שכאמור שילש את עצמו בינתיים. על פי דיווח משרד הבריאות, רוב מקרי התחלואה נגרמו כתוצאה מאנטרווירוס 18, נגיף עונתי הגורם לתחלואה מסוגים שונים.
ההדבקה בדלקת קרום המוח נגרמת כתוצאה ממגע בהפרשות של אדם חולה. סימני המחלה הם חום, הקאות, כאבי ראש, כאבים בעורף, חוסר תיאבון, רגישות לאור וקישיון עורף — קושי וכאב בכיפוף הראש לעבר החזה. ילדים החולים בה יכולים לפתח מצב של בלבול או לחלופין מצב של אדישות שבו קשה להורים להעיר אותם.
כל אדם החשוד כחולה במחלה צריך לעבור בדיקה פולשנית לא נעימה, המכונה ניקור מותני. בבדיקה מוחדרת מחט ארוכה בין חוליות הגב התחתון, ודרכה נלקחות כמה טיפות מנוזל השדרה (נוזל שנמצא לאורך כל חוט השדרה). הנוזל נשלח לבדיקה, וכך מתגלה אם מדובר בדלקת קרום המוח, והאם היא ויראלית או חיידקית. במקרה של דלקת ויראלית אין תרופות יעילות, אולם לרוב נדרש מתן טיפול תומך, כגון נוזלים, כדי לסייע בהחלמה.
"ייתכן שמדובר בזן חדש"
המשרד הורה לכל רופאי קופות החולים לשלוח דגימת נוזל שדרה בכל מקרה של חשד לדלקת קרום המוח.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו: "ברוב המקרים מנינגיטיס ויראלית חולפת מעצמה, אולם חלק מהמקרים מחייבים אשפוז. הבדיקה הנדרשת לזיהוי המחלה, ניקור מותני, גם היא לא נעימה.
"איננו יודעים מה גרם להתפרצות הנרחבת של המחלה השנה. ייתכן שמדובר בזן חדש של נגיף, שמתבטא בדלקת קרום המוח יותר מאשר בתחלואה אחרת, או שאין לו עדיין חסינות טובה באוכלוסייה. היות שהנגיף עובר בעיקר באמצעות הפרשות, אנחנו ממליצים לשמור על היגיינה טובה, בעיקר בעת טיפול בתינוקות ובילדים קטנים. לרחוץ ידיים לאחר טיפול בחיתולים וביקור בשירותים ולהקפיד על ניקיון הידיים לפני הכנת מזון לתינוקות כאלה".
הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"