המשרד להגנת הסביבה תומך באספקת אמוניה בנפח מוקטן באוניות
לאור שינויים ועדכונים טכניים שהגישה חברת חיפה כימיקלים לחלופות ייבוא האמוניה המוצעות ליישום בטווח הזמן הקצר, ביצע המשרד בדיקה נוספת של החלופות ומצא כי חלופת אוניות בנפח קטן יותר מפחיתה משמעותית את הסיכון
המשרד להגנת הסביבה מצא כי החלופה הניתנת ליישום בטווח הקצר לאספקת אמוניה לכלל צורכי המשק – באמצעות אוניה בנפח מוקטן והזרמה ישירה למפעלים בצפון, חיפה כימיקלים ודשנים, עומדת בדרישותיו.
כתבות נוספות בנושא בערוץ כלכלה ירוקה :
"אין מקום להבאת אוניות אמוניה למילוי המכל"
"לא ניתן לרוקן את מכל האמוניה עד סוף יולי"
האוצר: חלופה מסתמנת למכל האמוניה - מפעל בדרום לצד אונייה במפרץ
לאור שינויים ועדכונים טכניים שהגישה חברת חיפה כימיקלים לחלופות ייבוא האמוניה המוצעות ליישום בטווח הזמן הקצר, ביצע המשרד בדיקה נוספת של החלופות – על ידי מספר צוותים, כולל יועצים מובילים - ומצא כי חלופת אוניות בנפח קטן יותר, של 2,500 טון (לעומת 16 אלף טון באוניה הגדולה) ובהזרמה בספיקה נמוכה (של 100-200 טון לשעה במקום 500 טון לשעה) עומדת במדיניות המשרד ומפחיתה משמעותית את הסיכון ביחס למצב שהיה קיים כאשר מכל האמוניה עבד.
על כן, בכפוף לבדיקות משפטיות נוספות, לקבלת אישורים תכנוניים וסטטוטוריים, ככל הנדרש, וכן אישורים ותיאומים עם גורמי הממשלה הרלוונטיים ולאישור בית המשפט - יוכל המשרד לשקול לאשרה.
במשרד להגנת הסביבה מדגישים כי מדובר בחלופה לטווח קצר עד שיהיה פיתרון קבע. יש לציין כי המשרד להגנת הסביבה סבר בתחילה כי מדובר בחלופה מסוכנת ולא אישר אותה, אך הוא ערך הערכת סיכונים נוספת, ובעקבות מידע חדש שהוגש הדעה השתנתה וחלופה זו אושרה. המשרד להגנת הסביבה לא נקב בטווח זמן לפיתרון זמני זה.
"חיפה כימיקלים באמצעות ממשלת ישראל מתעלמת מפסיקות בתי המשפט"
מעיריית חיפה נמסר: "חיפה כימיקלים באמצעות ממשלת ישראל פועלת תוך התעלמות מפסיקות של כל הערכאות המשפטיות, מבית המשפט לעניינים מקומיים ועד לבית המשפט בעליון. הכיצד יתכן שבמשך למעלה מארבעה חודשים לא גובשה ואושרה תוכנית לריקון המיכל?
"לאחר קבלת עמדת המשרד להגנת הסביבה לנושא ריקונו המוחלט של המיכל, תשמח עיריית חיפה לבחון ולסייע במציאת פתרונות לטווח המידי לאספקת אמוניה ובתנאי שכל פתרון לא יהווה כל סיכון עבור חייהם של אוכלוסיית המטרופולין! עיריית חיפה מצפה מהמשרד להגנת הסביבה לפרט את הפעולות שביצע המשרד במסגרת בדיקת החלופות לאספקת אמוניה על ידי מספר צוותים, כולל יועצים מובילים. מהם הבדיקות שנעשו? ומיהם אותם המומחים? ומתי נבדקה לאחרונה הצנרת המובילה למיכל?".
ראש עיריית חיפה יונה יהב, אמר: "צר לי לראות את ההתנהלות, יש לכפות על חיפה כימיקלים לפעול למימוש פיסקי הדין ולא לשתף פעולה עם הניסיונות להתחמק וכך. רק לאחר מכן נשמח לשבת ולבחון את החלופות ולהבין עד תום את המשמעויות על תושבי המטרופולין".
מעמותת צלול נמסר: "הפתרון המוצע הוא לא יותר מאשר העתקה של המיכל מהחוף לים, בלי לתת מענה לבעיות הבטיחותיות והביטחוניות של הימצאות מאגר אמוניה ליד ריכוז אוכלוסיה. עמותת צלול דורשת כי המשרד יפרסם את הנתונים ואת הערכת הסיכונים שהביאו להחלטה זו כדי למנוע מצב של החלפת מפגע אחד באחר וכדי שהפתרונות לבעיית הימצאות אמוניה בחיפה, לטווח הקצר והארוך, יהיו הטובים והבטוחים ביותר עבור התושבים - וגם עבור העובדים".
מחיפה כימיקלים נמסר בהמשך להודעת המשרד להגנת הסביבה כי "חיפה כימיקלים ממתינה מזה חודשים רבים לפתרון לאספקת אמוניה. החברה ממשיכה לשלם, מזה כ-3 חודשים, משכורות לעובדיה, על אף שנאלצה לסגור את קווי הייצור שלה ולהשבית את פעילותה.
"החברה תקבל על עצמה כל פתרון פרקטי שהמדינה תבחר. החברה ועובדיה מחכים שתתקבל החלטה רשמית ומפורטת. לצערנו, אם לא יהיה פתרון מיידי לחיפה כימיקלים ולתעשייה בכלל, לא נוכל להחזיק מעמד במצב הקיים. חיפה כימיקלים הגישה תכנית לריקון המכל אשר אושרה על ידי המשרד להגנת הסביבה ופועלת בהתאם להוראות הרגולטור ובית המשפט".