שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

לחם, עבודה ודג שמסריח מהראש: מחאה נדירה של המרוקניות

בשנה שעברה הפגינו המונים בצפון מרוקו בעקבות מותו הטרגי של מוכר הדגים הצעיר מוחסין פיכרי, שסחורתו הוחרמה על ידי הרשויות, ותבעו להעמיד לדין את האחראים. מאז התרחבה המחאה וגם נשים הצטרפו אליה באופן נדיר כשעל הכוונת שלהם השחיתות השלטונית והמצב הכלכלי הקשה

 

המחאה בצפון מרוקו    (צילום: רויטרס)

המחאה בצפון מרוקו    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

באוקטובר 2016 קפץ מוחסין פיכרי, מוכר דגים בעיר אל-חוסיימה שבצפון מרוקו, לתוך משאית זבל אחרי שהשלטונות החרימו לו את סחורתו - ונמחץ למוות בטוחן האשפה. סיפורו הטרגי של מוכר הדגים במחוז ריף הפך במהרה למחאה עממית ברחובות העיר הפריפריאלית נגד השלטונות, שהזכירה את סיפורו של הירקן התוניסאי הצעיר מוחמד בועזיזי, שהצית את ההתקוממות בארצו ב-2010 והפך לסמל לאומי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בעקבות המחאה הציבורית הגדולה במרוקו, התערב המלך מוחמד השישי ושלח את שר הפנים שלו להביע את תנחומיו על מותו של פיכרי ולהבטיח שהאנשים שאחראים למותו יעמדו לדין. אף שעוצמת המחאה רשמה ירידה, היא לא נפסקה בשום שלב. היום (א') אלפי בני אדם הפגינו בבירה רבאט וצעדו לכיוון בניין הפרלמנט במחאה על השחיתות ומקרי הניצול לרעה של כוח על ידי נבחרי הציבור במדינה. בראש ההפגנה עמד הארגון האיסלאמי "צדק ורוחניות".

ההפגנה היום ברבאט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההפגנה היום ברבאט(צילום: AFP)

רוצים עבודה, אוניברסיטאות ובתי חולים. גם הנשים המרוקניות יצאו להפגין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוצים עבודה, אוניברסיטאות ובתי חולים. גם הנשים המרוקניות יצאו להפגין(צילום: AFP)

החרימו לו את הסחורה. מוחסין פיכרי, מוכר הדגים שמצא את מותו בתוך משאית אשפה ()
החרימו לו את הסחורה. מוחסין פיכרי, מוכר הדגים שמצא את מותו בתוך משאית אשפה
בסוף חודש אפריל גזר בית משפט במרוקו עונשי מאסר של כמה חודשים על שבעה אנשים שהורשעו בגרימת מותו של מוכר הדגים. ארבעה נאשמים זוכו מאשמה. 11 האנשים שעמדו לדין כללו בכירים ברשות הדיג ובמשרד הפנים ועובדים בחברת הניקיון המקומית בעיר אל-חוסיימה - והם הואשמו בהריגתו של הצעיר.

 

"אתם ממשלה או מאפיה?"

המחאה נגד הרשויות במרוקו צברה תאוצה מחודשת בחודש שעבר, והמפגינים הקשיחו את הדרישות שלהם. במקום להתמקד רק במותו של פיכרי ובקריאות להעניש את האחראים למותו, הם תובעים, למשל, לסלק את כוחות הביטחון מעירם. "אנחנו רוצים בתי חולים, אנחנו רוצים עבודות, אנחנו רוצים אוניברסיטאות", אמר מוחמד בומסעוד, אחד מחברי תנועת המחאה, לסוכנות הידיעות רויטרס במהלך הפגנה נגד השחיתות השלטונית ב-18 במאי שבה השתתפו אלפי בני אדם. "אתם ממשלה או מאפיה?", נכתב על גבי שלטים שנשאו המפגינים. כוחות הביטחון בהפגנה באו להפגין נוכחות, אולם לא התערבו פיזית עם המפגינים.

 

כך הפכה המחאה על מותו של מוכר הדגים למחאה פריפריאלית אותנטית על מצבם הכלכלי הגרוע של התושבים בצפון מרוקו. מי שעומד בראש המחאה הוא נאסר א-זקאזקי בן ה-39, יליד העיר אל-חוסיימה שכמו רבים אחרים מחוסר עבודה. א-זקאזקי עבד באבטחה ובחקלאות ואף פתח חנות לתיקון טלפונים ניידים, אבל המסים הגבוהים גרמו לו לסגור את העסק שלו.

 



 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

א-זקאזקי הקדיש בחודשים האחרונים מאמץ רב בארגון הפגנות המחאה נגד השלטונות במרוקו. ב-29 במאי הוא נעצר על ידי המשטרה, והדבר הוביל להתפשטות הפגנות המחאה לאזורים אחרים במדינה הצפון אפריקנית. בשבת שעברה נרשם מחזה שלא רואים כל יום במרוקו כשנשים רבות יצאו להפגין ברחובות העיר אל-חוסיימה. "חופש, כבוד וצדק חברתי", צעקה אחת מהנשים המפגינות. גם אמו של א-זקאזקי השתתפה בהפגנה שפוזרה על ידי השלטונות.

 

ברוב האזור הפריפריאלי הצפוני במרוקו מתגורר המיעוט הברברי שחש באופן מסורתי מקופח על ידי השלטון המרכזי. גם בשבועות האחרונים היו שטענו בחוגים הפוליטיים שהמחאה מבטאת בעצם את השאיפה של הברברים והאזור שבהם הם מרוכזים להתנתק ממרוקו, אך ראשי המחאה מדגישים כי מדובר במחאה כלכלית-חברתית בלבד.

 

לפי שעה, מלך מרוקו לא חוטף את הביקורת הציבורית והמפגינים נזהרים מאוד בכבודו, אך כפי שכבר חשו בעבר מנהיגים ערבים אחרים במהלך מהפכות "האביב הערבי", לא לעולם חוסן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מפגינות באל-חוסיימה
צילום: AFP
מומלצים