היעדר אכיפה נגד צרכני זנות קטינים: 0 תיקים נפתחו השנה
בדיון בכנסת נחשף כי השנה לא נפתחו כלל תיקים נגד צרכני זנות קטינים - כשעל פי נתוני משרד הרווחה בישראל כ-1,200 ילדים ובני נוער במעגל הזנות
בשנת 2017 לא נפתח עד כה ולו תיק אחד נגד צרכני זנות קטינים. כך נחשף היום (ב') בדיון משותף של הוועדה לזכויות הילד בכנסת וכן ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות. על פי הנתונים, שנמסרו על ידי נציגת הפרקליטות, ב-2016 נפתחו תיקים בודדים בלבד.
אך הנתון שנחשף אינו מעיד על מיגור התופעה, שכן על פי נתוני משרד הרווחה המתבססים על מחקר רחב היקף, בישראל כ-1,200 קטינים שעוסקים בזנות. נציגת פרקליטות המדינה, עו"ד רחלי זוארץ-לוי, אמרה בדיון כי "אנו אכן מרגישים שיש היעדר אכיפה בתחום, היבט האכיפה של החמרת הענישה כלפי צרכני זנות קטינים מטריד אותנו. אין כתבי אישום, כי לא נפתחים מספיק תיקי חקירה במשטרה. אנחנו מוטרדים מהמציאות ועוסקים בכך".
ח"כ יפעת שאשא ביטון אמרה במהלך הדיון: "אנו כבית מחוקקים אמרנו את שלנו והעברנו את החוק להחמרה בענישה של צרכני זנות ילדים. עכשיו עליכם ליישם בכדי להרתיע". לפי ח"כ עליזה לביא, "המקום של ניצול קטינים וזנות ילדים הוא מקום כואב וקשה בחברה הישראלית. זה לא הגיוני שבמדינה יהודית ודמוקרטית המספרים בזנות ילדים הולכים וגדלים. לקוחות שצורכים זנות ילדים חוגגים בישראל ויודעים שכלום לא ייעשה".
הידרדרו לזנות, נמלטו וקוראות להפללת לקוחות: "אונס על בסיס יומי"
במהלך הדיון התפתח ויכוח סביב השיח מול ילדים ותלמידים בישראל, על מנת למנוע מהם ליפול למעגל הזנות או לצרוך זנות, כשעל פי עו"ד רחלי הכהן מהמועצה לשלום הילד, "כל מה שקורה הוא בתוך מערכת החינוך". הכהן הוסיפה: "לפי מחקר שפורסם לאחרונה, 80% מהקטינות בזנות עדיין לומדות בבתי הספר".
רב-פקד ויקי אלעמרי, ראש חוליית מניעה והסברה נוער במשטרה, אמרה כי "במטרה להעמיק את ההתנהלות מול נוער בסיכון, המשטרה יצרה סרטון הדרכה לכל שוטר - כיצד להתנהל ולמה לשים לב. מבחינת מדיניות אנו מקיימים שולחנות עגולים במטרה ליצור שיתוף פעולה עם משרד הרווחה".
עו"ד אביטל רוזנברגר, מנהלת המטה למאבק בסחר בנשים ובזנות, התריעה: "אני מרגישה שלא התעוררנו, השיח כל כך מאחור והילדים שלנו מתקדמים. מכיתה ג' הם רואים פורנו, הכל נגיש להם, משחקי המחשב מכילים סרסורים. איך אפשר לא להסביר להם ולדבר איתם על זנות? הם יודעים מה זה. אין לנו דרך לשלוט על המסרים שמגיעים אליהם בעידן הטכנולוגי היום וחייבים לדבר איתם. אם משרד החינוך לא יכול לקחת על זה אחריות ולדבר עם ההורים והילדים על דברים קשים יש ארגונים שמוכנים לעשות זאת".
נציגת משרד החינוך איריס מנדה בן יעקב אמרה: "נושא הקטינים בסיכון מעסיק אותנו מאוד, גם אם אנחנו לא קוראים לזה זנות. אנחנו בוחרים לטפל במקור של הפגיעה בילד - פגיעה מינית או הזנחה למשל. יש לנו משאבים גדולים לאתר ולהגיש עזרה מגוונת וככל שעושים זאת מוקדם יותר כך הסיכוי להציל את הילד גדל, אחרת הם מגיעים פצועים וחסרי אמון לעולם המבוגרים".