עונשי מאסר לגננות שהורשעו בתקיפת ילדים: "אלימות בלתי מתקבלת על הדעת"
בית משפט השלום בתל אביב גזר שבעה חודשי מאסר על ניצה חכמון, בעלת גן מחולון, ועל גננת נוספת, שהורשעו בתקיפת ילדים במסגרת הסדר טיעון. "אין מדובר במקרה חד פעמי, אלא במקרים רבים", אמר השופט. הורים מיררו בבכי עם מתן גזר הדין: "עשינו צדק לכל הילדים בישראל"
בית משפט השלום בתל אביב גזר הבוקר (יום ד') שבעה חודשי מאסר על ניצה חכמון, בעלת גן ילדים בחולון, ועל דורית נחום, גננת בכירה במתחם, שהורשעו בשנה שעברה בתקיפת ילדים במסגרת הסדר טיעון. שלוש גננות נוספות וסייעת נידונו לעבודות שירות. הורי ילדי הגן, שנכחו בדיון, מחאו כפיים עם מתן גזר הדין. "הצדק נעשה", צעקו כמה מהם, בעוד שאחרים התחבקו ומיררו בבכי.
"אין תקדים שדומה בנסיבותיו לפרשה הזו, שהיא יוצאת דופן", אמר השופט שאול אבינור לפני מתן גזר הדין. "התנהגות צוות הגן הייתה כולה שזורה באלימות בלתי מתקבלת על הדעת. אף הורה לא היה רוצה לראות את ילדיו במצבים כאלו", הוסיף.
המקרים אירעו במהלך מבצע צוק איתן בשנת 2014, אז שהו הילדים בלופט ממוגן. בגן שהו 65 פעוטות בני 3 חודשים עד 4 שנים. לפי כתב האישום, בכמה הזדמנויות תקף צוות הגן את הקטינים, בצביטות, במשיכה בחוזקה, בגרירה על מזרונים ועוד. האירועים תועדו במצלמות אבטחה.
כעבור חודשיים נעצרו נשות הצוות בגן. אחת הנאשמות, שאף הורשעה בחלק מן המעשים בעצמה, היא שהפלילה את שאר הגננות וסייעה לחשיפת הפרשה. בכתב האישום המתוקן שהוגש נגד המעורבות נטען כי בעלת הגן, ניצה חכמון, היכתה קטינה בראשה בידיה כדי שתשכב לישון, משכה קטינים מרגליהם, דחפה קטינה שמעדה מעוצמת המכה והיכתה פעמיים על פיה של ילדה אחרת.
השופט אבינור הוסיף כי "הפרשה ייחודית כי לא מדובר במקרה חד-פעמי, אלא במקרים רבים, על פני תקופה ממושכת למדי, מול מספר קורבנות". לדבריו, "צפייה בסרטונים מאששת אמנם שלא מדובר בגן שהתקיימה בו אווירת טרור, לא אלימות קיצונית ואף אחד לא נפגע באופן פיזי, אך יחד עם זאת משתקפת מהסרטונים אווירת חוסר סבלנות, שבאה לידי ביטוי באלימות מיותרת, בעיקר בזמן השכבתם של הילדים לישון ובנוסף גם בדחיפות ומכות נוספות. המצב הביטחוני בתקופת צוק איתן לא מצדיק את מעשי הנאשמות".
גזר דינן של שתי נאשמות כבר התקבל לאחרונה. האחת נידונה לארבעה חודשי עבודות שירות ואילו הסייעת שסייעה לחשיפת הפרשה ולמעשה הפלילה את שאר הצוות נידונה למאסר על תנאי בלבד - וזאת כיוון שגם השתתפה בחלק מצומצם מהאירועים.
"נאבקנו עבור כל הילדים במדינת ישראל"
"אנחנו מרגישים הקלה אחרי שלוש שנות מאבק", אמר אחד ההורים בתום הדיון. "נאבקנו עד טיפת הדם האחרונה ואפשר היה להשיג יותר, אבל אנחנו מסופקים. בית המשפט נותן פה מסר משמעותי שאסור לפגוע בילדים. נמשיך להיאבק עבור שלום כל הילדים במדינת ישראל".
לאה, אם נוספת לילד בגן, אמרה: "הילדים סבלו ואני חושבת שהעונשים שקיבלו בעלת הגן והגננת אומרים את הכול. עשינו צדק לילדים שלנו ושל כל מדינת ישראל".
הורה נוסף אמר: "מצד אחד אנחנו מברכים על העונש, אבל צריך לשאול את עצמנו מה יקרה כשהן ייצאו מהכלא. מה יקרה אז - הן יפתחו שוב גן? צריך לשים לכך סוף".
עו"ד שלי קוטין מפרקליטות מחוז ת"א אמרה בתגובה לגזר הדין: "ביהמ"ש קיבל את עמדתנו וגזר על הנאשמות המרכזיות מאסר בפועל. הנאשמות, גננות בגן ילדים, ניצלו את האמון המלא שניתן בהן על ידי הורי הילדים, שהפקידו בידיהן את היקר להם מכול, ותקפו שוב ושוב את הילדים שעליהם היו אחראיות בגן. ביהמ"ש שולח היום מסר לפיו במקרים מסוג זה של תקיפת קטינים, מקומן של הנאשמות מאחורי סורג ובריח".
דניאל כפיר, סנגורה של הגננת דורית נחום, אמר לאחר גזר הדין: "במהלך מבצע צוק איתן ההורים העבירו את הילדים ללופט צפוף ולגננות היה קשה לשלוט על המצב. אף אחד לא לקח אחריות ובישראל תמיד קל להאשים את הש"ג. לשלוח אישה חולה בת 60 למאסר בפועל זה עונש קשה ורציני, שנילחם עליו בבית המשפט".
עורך הדין דניאל חקלאי, שייצג גננת שנידונה ל-3 חודשי עבורות שירות, טען בתום הדיון כי "גזר הדין מאוזן מאוד והענישה סבירה. הוא מאזן בין השיקולים לחומרה ולקולא בענישה. הוא גם קבע ששיימינג ברשתות החברתיות מהווה שיקול מאד רציני לקולא - שבגללה צריך להקל בעונש. הלקוחה שלי מקבלת את העונש בהבנה, היא מבינה עד כמה חטאה והיא תרצה להמשיך בחייה".