מגרוסמן ועד "סיפורה של שפחה": הספרים הכי נמכרים בשבוע הספר
מאיר שלו עם "גינת בר", "לחוץ חתונה", "גלויות מיוון", הספר שעליו התבססה הסדרה "סיפורה של שפחה" ו"סוס אחד נכנס לבר" - שעותק שלו נמכר כל חצי דקה. אלו הכוכבים של שבוע הספר לפי נתוני הוצאות הספרים
הזכייה של דויד גרוסמן עם "סוס אחד נכנס לבר" במאן בוקר - אחד מפרסי הספרות היוקרתיים בעולם - נפלה על שבוע הספר. וכך, בערב שלאחר ההכרזה נחטף הספר מהדוכנים. ביריד שבוע הספר בתל אביב לבדו נמכרו יותר מ-400 עותקים תוך שלוש שעות - ממוצע של יותר משני ספרים לדקה. גם במוצ"ש, מדווחת הוצאת הקיבוץ המאוחד, הביקוש היה זהה. במיזם הספרים האלקטרוניים "עברית" נכנס ספרו של גרוסמן לראש רשימת רבי המכר, עם אלפי הורדות. ספר אחר שזינק במכירות בשבוע הספר לאחר שעלה לכותרות היה "סיפורה של שפחה" של מרגרט אטווד - עליו מבוססת סדרת הטלוויזיה המדוברת, שעונתה הראשונה הסתיימה השבוע, מה שגרם לתחרות קשה בינו לבין האחרון של הרלן קובן על המקום הראשון בדוכנים של כנרת זמורה-ביתן דביר - כך נמסר מהוצאת הספרים.
עם סיומו של שבוע הספר, שהתקיים בין 7 ל-17 ביוני (רשתות הספרים ממשיכות במבצעים עד סוף יוני) ביקשנו מהוצאות הספרים לדעת איזה ספר היה הכי נמכר בירידים הגדולים של תל-אביב, ירושלים וראשון לציון. התחומים בהם התעניינו הם פרוזה, עיון וילדים - והתוצאה היא הטבלה לעיל. כמו כן, ביקשנו משתי רשתות הספרים הגדולות - סטימצקי וצומת ספרים, את רשימת רבי המכר שלהן לתקופה זו. בסטימצקי, שמפעילה 120 ירידים משלה ברחבי הארץ - 60 מתוכם ממשיכים עד סוף החודש - התוצאות כללו הן חנויות והן ירידים (ויופיעו בהמשך).
רוב ספרי הפרוזה בטבלת הנמכרים ביותר יצאו ב-2017. זאת למרות ביטול חוק הספרים, שלמעשה מאפשר לצרכנים לרכוש ספרים חדשים בהנחה כל השנה - ולא רק בשבוע הספר (לפי החוק, שבוטל בספטמבר 2016, ספרים חדשים הורשו להימכר בהנחה של עד 20% - אך ורק בשבוע הספר). בטבלה ניתן למצוא ספרים כמו "גינת בר" של מאיר שלו שמככב בראש טבלאות רבי המכר כבר שבועות ארוכים; "גלויות מיוון" של ויקטוריה היסלופ, מחברת "האי של סופייה"; ספרו הטרי של הבמאי והתסריטאי שמי זרחין "אח שלי איוב", ו"לחוץ חתונה", ספרו הראשון של העיתונאי עומר ברק.
גם בגזרת ספרי העיון מככבים ספרים חדשים, כמו "מלכוד 67" המדובר של ד"ר מיכה גודמן; "חיסול ממוקד" של ניסים משעל ומיכאל בר-זהר - על המבצעים הגדולים של השב"כ; "הדרמה של הגבריות החדשה" של ד"ר גבריאל בוקובזה ו"יומן ספרותי" של לאה גולדברג - ובו מבחר מהרשימות שכתבה לעיתונים "דבר" ו"על המשמר".
ספרי הילדים בטבלה חדשים בחלקם, בהם "חברות טובות" של אברם קנטור, זוג ספרי הקומיקס של "בילבי", הספרים האחרונים בסדרות "שליחות חשאית" של דנה אלעזר-הלוי ("מבצע קהיר"), ו"המועמדת" של קיארה קס ("הכתר"). ניתן למצוא ברשימה גם את האוסף הראשון של "והילד הזה הוא אני" של יהודה אטלס ואת "איך שיר נולד" - ספר מנגן עם עיבודים חדשים לילדים לשיריו האהובים של יוני רכטר.
כל הוצאה התבקשה כאמור לבחור ספר אחד מכל תחום, אולם היו ספרים שלא נכנסו לטבלה אך נתנו פייט. ידיעות ספרים דיווחה על מכירות בולטות גם של "שתיקה פרסית" החדש של שרה אהרוני ושל "עוד אני פוסע" - האוטוביוגרפיה של יהורם גאון. הוצאת הקיבוץ המאוחד דיווחה כי בירושלים נמכר במאות עותקים הרומן החדש של הרב המשורר אלחנן ניר "רק שנינו" וגם על ספר שירה שנמכר בהצלחה בדוכנים - "עור התוך" של נמרוד שיין, וכמובן על מכירות גבוהות של שלושת ספרי "החברה הגאונה" של אלנה פרנטה. בהוצאת כנרת זמורה-ביתן דביר מספרים כי ספריו החדשים של הרלן קובן נמכרו היטב, ובגזרת הילדים גם "ילדי בית העץ" של רן כהן-אהרונוב, "הממלכה הקטנטנה" של אתגר קרת, "כראמל" של מאירה ברנע גולדברג וכל ספרי רינת הופר. הוצאת כתר מוסיפה את "אין א ריליישנשיפ" - הרומן הגרפי החדש של תמר בלומנפלד.
הוצאות ספרים שמתמחות בתחום מסוים אף הן לא נכנסו לטבלה, אבל בהחלט שוות אזכור. כך למשל, הוצאת קשת שבבעלותו של רם אורן דיווחה על בולטות במכירות של "הגירוש מן הארמון" - ספרו החדש. בהוצאת אפיק מספרים על מכירות גבוהות מספרה החדש של נורית זרחי, "חידת הכפולים" (הספר כולל חמש מסות, ושלוש מתוכן מוקדשות לשלוש נשים דגולות) וכן מ"ארץ אוכלת" של יחיל צבן. הוצאת חבר לעט מדווחת על מכירות נאות מספרו של נתן זהבי, "תקוות שחורות".
הרומן הכי נמכר בדוכני שבוע הספר של הוצאת תמיר//סנדיק הוא "שיבה" מאת יא ג'סי, וכל ספריו של הסופר הצרפתי פיליפ קלודל - לנוכח ביקורו בארץ. הוצאת ספרי הנוער אוקיינוס מדווחת על הצלחה ל"מבעד לראי", ספר ההמשך של "אליס בארץ הפלאות" מתוך סדרת "הרפתקה" שיצא לפני כחודש - בתרגומה של עטרה אופק. הוצאת פרדס מספרת על מכירות גבוהות מ"ערות בחיי היומיום" של סטיבן פולדר - ספר הדרכה לתרגול מדיטציה; "הריאליסט" של אסף חנוכה - המאגד את מיטב טורי הקומיקס שלו המתפרסמים מדי שבוע ב"כלכליסט", ו"להחיות דברים דוממים" - קובץ סיפורים של הסופרת והמשוררת חגית גרוסמן.
מבחינת השינויים במכירות ביחס לשבוע הספר אשתקד, שבו עדיין הוחל חוק הספרים החדשים - עדיין אין מספרים מדויקים, אך הוצאות כמו מודן וידיעות ספרים דיווחו על נתונים די דומים לשנה שעברה. בהוצאת הקיבוץ המאוחד, לעומת זאת, מספרים על עלייה במכירות, בין השאר תודות לזכייתו של דויד גרוסמן בפרס. גם בכנרת זמורה-ביתן דביר ובהוצאת פרדס מדווחים על עלייה משמעותית במכירות, ובשתי ההוצאות מייחסים את הגידול לביטול חוק הספרים. בפרדס מציינים כי ביטול החוק יצר "נסיבות עגומות": "מאז ביטולו של החוק קשה יותר לאתר את הספרים שלנו ברשתות, שמקדמות בעיקר ספרי מבצעים ורבי מכר. עם זאת, הביקוש לספרות טובה ומגוונת ממשיך, ועל כן קהל הקוראים שמגיע לאירועי שבוע הספר צמא לכותרים מעניינים ולא שגרתיים, אותם הוא יכול לרכוש כמעט רק בחנויות הפרטיות ובירידים מסוג זה". בהוצאת אפיק הבחינו בגידול של 30% במכירות, וייחסו זאת לגידול בכמות הספרים ובמבחר שהציעה ההוצאה.
ומה נמכר ברשתות?
שתי הרשתות הגדולות, סטימצקי וצומת ספרים, ממשיכות עד סוף יוני במבצעי שני ספרי קריאה ועיון ב-99 שקל, ושלושה ספרי ילדים ונוער ב-99 שקל. הטבלה שקיבלנו מצומת ספרים כוללת נתונים מחנויות הרשת בין 8 ל-17 ביוני. הטבלה של סטימצקי כוללת נתונים מהחנויות ומ-120 ירידי שבוע הספר ומתייחסת ל-6 עד 15 ביוני.
כפי שניתן לראות, חלק מהנתונים בטבלה של סטימצקי חופפים לנתוני ההוצאות, כמו ההצלחה של "גינת בר", "גלויות מיוון", "חיסול ממוקד" "מלכוד 67", "אי-סבירות האהבה" ו"איך שיר נולד". באגף ספרי הילדים והנוער בולט הספר "מה עושים עם רעיון" של הוצאת צלטנר הקטנה והאיכותית (שהוציאה לאחרונה גם שני ספרי ילדים על פרידה קאלו ומארי קירי).
במקום הראשון ברשימת ספרי הפרוזה ניצב "מכתב אחרון ופרידה", ספרה האחרון של הסופרת הבריטית ג'וג'ו מויס, שספרים קודמים שלה כיכבו ברשימת הספרים המושאלים ביותר בספריות הציבוריות. "סוס אחד נכנס לבר", מתברר, לא הספיק להיכנס לשתי הטבלאות (ההכרזה על הזכייה הייתה בלילה שבין 14 ל-15 ביוני).
גם בטבלה של צומת ספרים יש חפיפה חלקית בינה לבין נתוני ההוצאות, בין היתר עם "אח שלי איוב" - בראש הטבלה, "גינת בר", "סיפורה של שפחה", "גלויות מיוון", "מלכוד 67", "חיסול ממוקד" ובאגף הילדים "איפה גברת זרת".