היועמ"ש הנחה לצמצם שימוש בפוליגרף במשרדי הממשלה
בעקבות המלצת מבקר המדינה חודדו ההנחיות - אין ליצור או לעודד רושם שטוב יהיה אם העובד יעבור בדיקה. המשנה ליועמ"ש כתבה: "הסכמה לפוליגרף מותרת רק לצורך קביעת התאמה ביטחונית לתפקיד"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מגביל באורח כמעט גורף את השימוש בבדיקות פוליגרף במשרדי ממשלה. בהנחיה ליועצים המשפטיים לממשלה ששיגרה היום (א') המשנה ליועץ, עו"ד דינה זילבר, היא כתבה: "אין להנחות, להציע, לעודד, וכמובן שלא לשדל עובד או מועמד לעבודה לבצע בדיקת פוליגרף".
עוד נכתב בהנחיה שאין ליצור או לעודד רושם - במפורש או במשתמע - שטוב יהיה אם העובד יעבור בדיקת פוליגרף על מנת להפריך חשש או חשד שהתעורר, למשל במקרה של הדלפה או משבר אמון. זאת אפילו אם הכוונה היא כי הבדיקה תעשה בהסכמתו או אף ביוזמתו של העובד.
המשנה זילבר מדגישה כי הסכמת עובד לביצוע בדיקת פוליגרף לא מאפשרת לרשות סמכות לבצע את הבדיקה, או לעודד את ביצועה על ידי העובד, בהעדר הסמכה חוקית לעריכתה. גם אם הבדיקה תבוצע בפועל על ידי מכון בדיקה פרטי, לא יהיה לה תוקף.
הנחיית היועץ התבקשה נוכח חוסר בהירות שהתעורר בסוגיה ובהמשך להמלצת מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, בדו"ח שחיבר בנושא בעקבות בדיקות שערכו עובדים בלשכת שרת התרבות והספורט מירי רגב.
זילבר מדגישה כי בדיקת פוליגרף כרוכה בפגיעה של ממש בזכויות יסוד ובפרט זכות האדם לפרטיות, העלולה לעלות גם כדי פגיעה בכבוד האדם. "לפיכך, שימוש באמצעי נדרש להיעשות בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה", היא כותבת ומוסיפה כי הסכמה לערוך בדיקת פוליגרף מותרת רק לצורך קביעת התאמה ביטחונית של אדם לתפקיד או למשרה שסווגו בסיווג בטחוני, מתוקף חוק השב"כ.
לדברי זילבר, ההנחיה קובעת שני מצבים נוספים שבהם ניתן לעשות שימוש בבדיקת פוליגרף: האחד, במסגרת הליכי חקירה - פלילית או משמעתית - או במסגרת הליך בדיקה אחר, לשם הפרכה או לאימות של חשד קונקרטי, בתנאים הקבועים בהנחיה.
כמו כן, ניתן להשתמש בבדיקה לשם הגנה על אינטרס ציבורי חיוני, שלא במסגרת הליך חקירה אך רק אם קיים אינטרס ציבורי חיוני המצדיק זאת, ולאחר שהיועץ המשפטי לממשלה נתן את אישורו לביצוע הבדיקה. בנוסף, נדרש שהנבדק ייתן את הסכמתו, מדעת ומרצון חופשי, לביצוע הבדיקה וכי היא תעשה רק בהיעדר דרך חקירתית אחרת, בהתגבש חשד ממוקד נגד חשוד או חשודים קונקרטיים, על יסוד החקירה שנערכה.
עוד מודגש כי "בדיקה של הדלפה מגוף ציבורי לאיתור המדליף, אינה, כשלעצמה, בגדר 'המקרים המיוחדים' כאמור. רק מקום שמטרת החקירה/בדיקה כרוכה בהגנה על אינטרס חיוני אחר, או במניעת פגיעה באינטרס כזה, עשוי המקרה להצדיק שימוש בבדיקת פוליגרף".
לפני כחודש פורסם כי המשטרה פועלת בשיתוף עם השר לביטחון פנים גלעד ארדן לעגן בחוק עריכת בדיקות פוליגרף לכל מי שעתיד להתמנות לניצב. ב"ידיעות אחרונות" נחשף כי ח"כ דודי אמסלם, יו”ר ועדת הפנים בכנסת, שואף לקחת זאת צעד רחוק יותר: הוא מתנה את קידום החוק אצלו בוועדה בחקיקה מקיפה. מנדלבליט הודיע כי הוא מתנגד להצעתו של ח"כ אמסלם.
ח"כ אמסלם (ליכוד) מבקש לחייב את כל קציני החקירות במשטרה לעבור בדיקת פוליגרף - כלומר 1,600 איש, ולמעשה רוב השוטרים מדרגת פקד ומעלה. "אני חושב שכדי לשמור על משטרת ישראל נכון שאחת לשלוש שנים קציני החקירות יעברו פוליגרף. אם הכל בסדר, ממה יש לפחד?" שאל.