התשובה ל-BDS: ביקור אגדות ה-NFL בישראל
לפני מספר חודשים נכשל ניסיון להביא לארץ קבוצת שחקני פוטבול פעילים בגלל לחץ מצד גורמים פרו פלסטיניים. הבעלים של ניו אינגלנד פטריוטס, רוברט קראפט, דאג להטיס 18 חברי היכל התהילה בראשות הקווטרבק האגדי ג'ו מונטנה
הם גבוהים, חסונים מאוד. חלקם כבר מקריחים, חלקם עדיין נראים כאילו הם מסוגלים לרדת ברגע זה למגרש ולהשתלב בכל קבוצה ב-NFL. אחד כבר נעזר במקל הליכה, ההפך המוחלט מהבחור הצעיר יחסית עם העיניים הנוצצות. וכולם, כל ה-18, אגדות.
בפעם השנייה בשלוש שנים, הבעלים של ניו אינגלנד פטריוטס, רוברט קראפט, הביא לארץ משלחת של חברי היכל התהילה של ה-NFL, לא פחות מ-18 שחקני פוטבול מיתיים. המטרה: להפוך אותם לשגרירים של ישראל בארה"ב. כפי שהוא מסביר, האמריקאים רואים את האנשים האלה כגיבורים, ואם יצליח להדביק אותם בקצת פטריוטיות אותה יעבירו הלאה, משרד החוץ כבר יהיה מרוצה.
ואלה לא סתם גיבורים: השם הבולט במשלחת הוא הקוורטרבק ג'ו מונטנה, שרבים עדיין מחשיבים לשחקן הגדול בכל הזמנים. הוא הוביל את סן פרנסיסקו לארבע אליפויות - וגם בגיל 61 נראה צעיר וכשיר לפוטבול. קוורטרבק ענק אחר ברשימה הוא רוג'ר סטובק, שבשנות השבעים שלט בהתקפה של דאלאס ולקח אותה כל הדרך לשתי אליפויות. ג'רום בטיס האימתני היה רץ מפרק הגנות בפיטסבורג, ג'ים בראון הפך לסופרסטאר בקליבלנד ומרשל פולק חרך את הדשא בריצות שלו עבור אינדיאנפוליס וסנט לואיס.
קראפט (או יותר נכון, הנהג דובי סבו) משנע אותם ברחבי ישראל, מהכנרת ועד מצדה, ובעיקר מטמיע בהם את ירושלים במסגרת פרויקט "טאצ'דאון בישראל". הם ביקרו במגרש הפוטבול שקראפט הקים בבירה, אמורים לפגוש מחר (ג') את ראש הממשלה בנימין נתניהו - ובבוקר בו פגשנו אותם, התכנסו בבית הנסן בירושלים כדי לחוות צד אחר לגמרי של ישראל - ולקבל פרזנטציות של כמה פיתוחים טכנולוגיים כחול-לבן. ושלא תחשבו שהראש היהודי לא קלט כאן הזדמנות. אמנם היה קשה להלהיב את כולם באותה המידה - למשל אנדרה ריד, תופס ענק בימיו בבפאלו, שאחרי הדגמה ממושכת של מכשיר שסורק את המוח התבדח שעכשיו זה הזמן לערוך את הבדיקה עליו - אבל נראה היה שחלקם ממש נכנסו לעניין, ובעיקר מונטנה שנכנס לעובי הקורה ונראה לפי כמה הסתודדיות כמו מישהו שמוכן להשקיע כסף בחלק מהפרויקטים האלה.
בין הדגמה להדגמה, בשיחות קצרות עם השחקנים, אפשר היה להבין שעוד לפני הנסיעה הם היו משוכנעים. אהבת ישראל מדברת חזק אצלם, כמו למשל אצל סטובק - איש מקסים שנזכר איך
בזמן שלחם בווייטנאם שמע במכשיר הקשר על תחילת מלחמת ששת הימים וחשש יחד עם חבריו לגורלה של המדינה.
אבל איש אינו להוט כמו קראפט, יהודי חם. פעמיים במהלך הסיור הוא מספר איך הגיע ב-1963 לירח הדבש שלו בישראל, ורתח על כך שחיילים ירדנים נמצאים בכותל כך שהוא עצמו לא יכול היה להתקרב למקום. התמיכה הכספית שלו עזרה מאוד לקידום הליגה בארץ, אבל כששאלתי אותו אם מתחשק לו להגדיל את העסק ולהשקיע בענפים נוספים, הוא הבהיר: "עדיף להתמקד בענף אחד".
כבר אמרנו ששם הפרויקט הוא "טאצ'דאון בישראל", אבל כאן המקום להזכיר כי יש גם חלק שני לשם - "כולנו פטריוטים". יש לכך כמה משמעויות ורבדים. קודם כל, קראפט מנצל את ההזדמנות להכניס את הלוגו ואת הכינוי של קבוצתו, אלופת ה-NFL להזכירכם. אולי יש כאן ניסיון בקריצה לכלול את כל האגדות הללו תחת המטריה שלו. אבל בבסיס עומדת המילה "פטריוטים".
וכאן יש לה טוויסט מיוחד. כי למעשה, הפטריוטים הישראלים שקראפט רוצה לייצר הם למעשה אמריקאים. החיבור עם ישראל חשוב - אבל חשוב ממנו שרגש הקרבה שייווצר (במקרה האידיאלי) יוביל לתמיכה במדינה. לפני מספר חודשים נכשל ניסיון להביא לארץ משלחת של שחקנים פעילים, בגלל לחץ גדול מפעילי BDS וקבוצות פרו-פלסטיניות. זו התשובה של קראפט, עם שמות נוצצים עוד יותר.