כריש לווייתן באורך של יותר מ-6 מ' ביקר באילת
כריש לווייתן צעיר באורך של יותר משישה מטרים הגיע אתמול לביקור במפרץ אילת. פקחי רשות הטבע והגנים בשמורת האלמוגים, שהיו בעיצומן של עבודות תחזוקה תת-ימיות, תיעדו אותו כחצי שעה עד שהמשיך במסעו למצרים. "תמיד מרגש מחדש לפגוש את הדגים הגדולים הללו", הם אומרים. כרישי הלווייתן מצויים כיום בסכנת הכחדה בטבע
ביקור במשקל כבד במפרץ אילת. פקחי רשות הטבע והגנים בשמורת האלמוגים היו עסוקים אתמול (ב') בעבודות תחזוקה תת-ימיות באזור השמורה בשעות הבוקר.
"הייתי באותה השעה על הסירה בזמן שחלק מהצוות עבד בצלילה במים. לפתע שמעתי דיווחים ברשת הקשר של הספינות המסחריות באילת על כך שישנן תצפיות על כריש לווייתן גדול צפונית מאיתנו", אומר ל-ynet זיו נדר, רכז תחום אכיפה במרחב אילת ופקח בשמורת האלמוגים. "יצרתי איתם קשר כדי לברר היכן הוא נצפה ומה קצב ההתקדמות שלו".
נדר ואנשי רשות הטבע והגנים עומרי עומסי, לירז לוי ומור אוחנונה סיימו את עבודתם באזור והפליגו לעבר נקודת המפגש האפשרית עם כריש הלווייתן. "הפלגנו באיטיות ואז כשראינו את הסנפיר שלו, שמרנו על מרחק בטוח עם הסירה מכריש הלווייתן כדי לא להבהיל אותו. הצוללים קפצו למים ושחו לכיוונו".
לדברי נדר, התצפית על כריש הלווייתן נמשכה כחצי שעה. "במהלכה שחה כריש הלווייתן באיטיות במים והחל להתקדם לכיוון מצרים. הוא אפילו התקרב לסירה שלנו ונגח בה בעדינות. מדובר בפרט צעיר באורך יותר משישה מטרים, דג גדול. למרות שראיתי כריש לווייתן מספר פעמים באילת, תמיד מרגש מחדש לפגוש את הדגים הגדולים הללו", הוא מסכם. "ליווינו אותו למרחק של כ-300 מטר עד שהוא המשיך למצרים".
דגים עצומים בסכנת הכחדה בטבע
למרות גודלם העצום ושמם המטעה, כרישי הלווייתן אינם יונקים אלא דגים גדולים ועדינים, שמגיעים לאורך של כ-12 מטרים (והפרטים הבוגרים אף עשויים להגיע ל-18 מטרים). הם אינם מסוכנים, ותכונה זו הפכה אותם במרוצת השנים לאהובים במיוחד על חובבי צלילה וצלמי טבע תת-ימיים ברחבי העולם. כרישי הלווייתן ניזונים מפלנקטון המכיל סרטנים, חסילונים ודגיגים קטנים.
איגוד השימור העולמי מגדיר את הדגים האלה כמין בסכנת הכחדה, ומצבם בטבע הידרדר בשנים האחרונות. למרות כל המחקרים הקיימים כיום בעולם, כרישי הלווייתן נותרו יצורים מסתוריים וחמקמקים, ולמדע עדיין לא ידוע בדיוק היכן הם מתרבים ומשריצים צאצאים חדשים. כיום מתנהל מחקר מקיף על נתיבי הנדידה שלהם.
במדינות רבות בעולם שבהן מצויים כרישי הלווייתן נקבע קוד התנהגות במפגש עם החיות. לפי הקוד, מומלץ לצוללים להימנע מלחסום את מסלול השחייה של כרישי הלווייתן ולהשתדל ככל האפשר להימנע מלגעת בהם וללטף אותם, וזאת כדי למנוע מהם עקה (סטרס) מיותרת וכדי לא לפגוע בהתנהגותם הטבעית. בבליז במרכז אמריקה, למשל, מוטלים על צוללים שנוגעים בדגים הגדולים קנסות כספיים גדולים ועונשי מאסר של עד שישה חודשים בפועל.
בשנים האחרונות נרשמו יותר ויותר תצפיות של כרישי לווייתן המבקרים באילת, בעיקר בחודשי האביב והקיץ. גם בחודש שעבר תועד כריש לווייתן באזור.