ישוחרר? שוב זוכה הנאשם מ"לעשות רוצח"
האמריקני ברנדין דאסי שהורשע ברצח ובאונס ב-2007 ונידון למאסר עולם זוכה בשנית ע"י בית המשפט לערעורים, שאישש את הפסיקה מ-2016 כי הודאתו של דאסי שהובילה להרשעה אינה קבילה. הפרשה פרצה לתודעה בעקבות סדרת הטלווויזיה המצליחה
ייצא לחופשי? בית המשפט לערעורים בארצות הברית קבע אתמול (יום ה') כי ברנדין דאסי בן ה-27 מויסקונסין, שהורשע ב-2007 ברצח ובאונס של תרזה האלבק ונשפט למאסר עולם - זכאי. ב-2016 בית משפט זיכה את דאסי מהאישומים לאחר שנקבע כי הודאתו, שעל פיה התבססה ההרשעה, אינה קבילה - אך הוא לא שוחרר כיוון שהרשויות ערערו על ההחלטה.
רוב של שני שופטים מתוך שלושה תמכו בזיכוי, וקבעו אתמול כי דאסי ישוחרר באופן מיידי - אלא אם המדינה תעתור על ההחלטה לבית המשפט העליון ותבקש משפט של הרכב מלא של שבעה שופטים או תעמיד שוב לדין את הצעיר. התובע המחוזי של ויסקונסין, ג'וני קוראמאנוס, הודיע כי המדינה אכן צפויה לעתור לעליון והוסיף כי הם "מקווים שההחלטה תשתנה. אנו מוסיפים לשלוח את תנחומינו למשפחת האלבק, בשעה שהם סובלים ניסיון נוסף של מר דאסי לדון מחדש במשפט ובגזר הדין שפסק כי הוא אשם".
אחת מעורכי דינו של דאסי, לורה נירידר, אמרה כי הם רוצים לשלוח את דאסי בחזרה לאימו מוקדם ככל האפשר והוסיפה כי "דאסי איבד 4,132 ימים מחייו כשישב בכלא".
השופט שביטל את הרשעתו של דאסי בשנה שעברה, וויליאם דאפין, קבע אז כי החוקרים אילצו אותו להודות בעבירות שלא ביצע. הוא אמר שהם הבטיחו לו הבטחות שווא והרגיעו אותו "שאין לו ממש סיבה לדאוג". מסמכים משפטיים מתארים את דאסי בתור אדם ש"לומד לאט" ובעל קשיי קליטה והתבטאות מילוליים. "הבטחות השווא שניתנו לו, יחד עם כל הגורמים הרלוונטיים האחרים, לרבות גילו של דאסי באותו הזמן, חסרונות אינטלקטואליים והיעדר מבוגר אחראי, הותירו את הודאתו כבלתי רצונית תחת התיקון החמישי והתיקון ה-14 לחוקה האמריקנית", אמר אז השופט בהחלטתו.
עורך דין נוסף של דאסי, סטיבן דריזין, תיאר את ההחלטה כמודל על פיו בתי משפט צריכים לנהוג כשהם דנים בנוגע לקבלת הודאה והדגיש את החשיבות של הימצאות הורים או מבוגר אחראי בעת הודאת בני נוער. "הטקטיקות האלו לא מכניעות פושעים מנוסים או אנשים בני 30, אך הם מהממות בבירור נער מוגבל שכלית שנמנע מחברה, שלא נחקר על ידי המשטרה לפני כן".
דאסי היה בן 16 כאשר הורשע ברצח בכוונה תחילה מדרגה ראשונה, תקיפה מינית מדרגה שנייה, והתעללות בגופה של האלבק, שהגיעה לצלם ב-2005 באתר
הגרוטאות של קרובי משפחתו, משפחת אייברי. הוא הורשע ונשפט למאסר עולם יחד עם דודו, סטיבן אייברי. שאריות הגופה שלה נמצאו בחבית בבור בשטח של משפחת אייבורי צפונית למילווקי.
המקרה של דאסי פרץ לתודעה הציבורית עם שידור הסדרה התיעודית "לעשות רוצח" של נטפליקס, שהעלתה ספקות לגבי הליך החקירה והמניע להרשעה של גורמי אכיפת החוק בויסקונסין. בסדרה נחשף כי לפני פרשת רצח הצלמת, אייברי, אחיינו של דאסי, נשלח למאסר ב-1985 בגין ביצוע אונס אחר וישב בכלא 18 שנים - עד שראיות DNA שהתגלו ב-2004 חשפו כי לא ביצע את המעשה. לאחר זיכויו תבע אייברי את השריף הקודם ואת התובע המחוזי בעיר מניטווק
שבויסקונסין על סך 36 מיליון דולרים. שנה לאחר מכן אייברי הואשם יחד עם אחיינו ברצח האלבק.
בסדרה נטען כי גורמי אכיפת החוק שתלו ראיות נגד דאסי ואייברי. הרשויות טענו כי הסדרה מוטה ומציגה תמונה שאינה מציאותית, בעוד יוצרי הסדרה הגנו על עבודתם ולא חזרו בהם. הסדרה זכתה בארבעה פרסי אמי.