טראמפ: "אובמה ידע ולא עשה דבר בנוגע להתערבות הרוסית"
ב"וושינגטון פוסט" פורסם פירוט נרחב על "הפצצה המודיעינית" שהטיל ראש ה-CIA בפני אובמה כבר באוגוסט, ועל האופן שבו שקלו בוושינגטון להגיב: "רצו לפרסם מידע מביך על פוטין ושתלו 'מוקשי סייבר' במערכות רוסיות". לפי הדיווח, לבסוף העניש אובמה את מוסקבה עם "סנקציות צנועות" מחשש להחריף את המצב. טראמפ כמובן הגיב בטוויטר
פרשת ההתערבות הרוסית בבחירות לנשיאות ארצות הברית שנערכו בנובמבר האחרון מלווה את ממשלו של דונלד טראמפ מיומו הראשון בתפקיד, אך החקירה והבדיקה בנושא החלו הרבה לפני – תחת ממשלו של הנשיא הקודם ברק אובמה. טראמפ עצמו כבר תהה שלשום בטוויטר מדוע "אובמה לא עצר את הרוסים", והיום (שבת) המשיך לתקוף את הממשל הקודם: "ממשל אובמה ידע עוד לפני 8 בנובמבר על ההתערבות הרוסית בבחירות. הם לא עשו עם זה כלום. למה?".
מזימה או הזיה: ההיסטוריה המורכבת של "רוסיה-גייט"
ה"וושינגטון פוסט" פרסם הלילה מאמר ענק שמפרט את המודיעין שהיה בידי הגורמים הבכירים ביותר בממשלו של אובמה מהרגע שראש ה-CIA לשעבר, ג'ון ברנן, חשף כבר בקיץ שעבר כי רוסיה מנסה לשנות את תוצאות הבחירות לטובתו של טראמפ, ופירט על התגובה ששקלו בוושינגטון להתפתחות הדרמטית.
Just out: The Obama Administration knew far in advance of November 8th about election meddling by Russia. Did nothing about it. WHY?
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 24, 2017
לפי הדיווח בעיתון האמריקני, בתחילת אוגוסט האחרון, מעטפה רגישה ביותר הגיעה לכותלי הבית הלבן היישר מה-CIA. המעטפה נשלחה "לעיניהם של ארבעה אנשים בלבד" – ברק אובמה ושלושה מיועציו הבכירים ביותר. במעטפה, לפי וושינגטון פוסט, היה "פצצה מודיעינית" שהגיעה מגורם בכיר מאוד בממשלה הרוסית: ולדימיר פוטין מעורב ישירות בקמפיין סייבר שמטרתו להשפיע ולחבל בבחירות בארה"ב.
המודיעין הרגיש הזה הראה בין היתר את הוראותיו הספציפיות של פוטין, שנועדו להביס או לכל הפחות להחליש את המועמדת הילרי קלינטון, ולעזור ליריבה – דונלד טראמפ – להיבחר.
זמן קצר לאחר הפרסום בתקשורת האמריקנית פנה הנשיא טראמפ, כהרגלו, לטוויטר והגיב על הדברים: "עכשיו מתפרסם שממשל אובמה ידע עוד לפני 8 בנובמבר על ההתערבות הרוסית בבחירות. הם לא עשו עם זה כלום. למה?". שלשום כתב בנוסף ברשת החברתית: "דרך אגב, אם רוסיה עבדה כל כך קשה על הבחירות של 2016, הכול קרה תחת ממשל אובמה. למה הם לא עצרו אותם?"
פרסומים שיביכו את פוטין ומוקשי סייבר
לפי הדיווח באתר החדשות האמריקני, בשלב שבו הגיע המודיעין הרגיש על ההתערבות הרוסית בבחירות לידי אובמה, החשדות כבר היו מבוססים למדי. האקרים שקשורים למערכות המודיעין ברוסיה פרצו למחשבים במפלגה הדמוקרטית, ואפילו לכמה מערכות של המפלגה הרפובליקנית, זה יותר משנה. ביולי לפני שנה כבר החל ה-FBI לחקור את הקשר שבין גורמים במוסקבה לאנשיו של טראמפ, וב-22 ביולי – יותר מ-20 אלף מיילים של המפלגה הדמוקרטית דלפו לרשת באמצעות ויקיליקס.
המידע היה כה רגיש שראש ה-CIA ברנן דרש שהמעטפה תשוב לידי סוכנות הביון מיד לאחר קריאתה. רק לקראת תום כהונת אובמה, כחמישה חודשים אחר כך, פורסם דו"ח בלתי מסווג על ההתערבות של פוטין בבחירות.
בתקופה שחלפה בין העדכון החשאי של אובמה בנושא ועד שהדברים נעשו גלויים לציבור, הממשל דן בסודיות בעשרות דרכים שיהיה ניתן "להעניש" או להרתיע את רוסיה. בין היתר דנו באפשרות של תקיפות סייבר נגד תשתיות רוסיות, פרסום מידע שיש ל-CIA שעשוי להביך פוטין או הטלת סנקציות שיפגעו בכלכלה הרוסית.
אובמה והגורמים הבכירים ביותר בממשלו חששו שתגובה חריפה מדי מצדם תחריף את המצב ואת התגמול הרוסי, עד כדי פריצה למערכות ההצבעה וכי הדבר עלול להיראות כמו התערבות במרוץ. באותם ימים החל טראמפ להגיד שהוא יפסיד בשל זיופים. כמו כן במערכות הביון האמריקניות, מלבד ה-CIA, עדיין לא היו נחרצים מספיק בשלב הזה לגבי מעורבותו של פוטין בעניין. הדמוקרטים בקונגרס דרשו לפרסם את הדברים, הרפובליקנים אמרו שזה דווקא ישחק לידיהם של הרוסים.
בסופו של דבר, בסוף חודש דצמבר, אובמה אישר "חבילת סנקציות צנועה", כך לפי לשון הוושינגטון פוסט, שבמסגרתו נענשה רוסיה על נושאים אחרים בכלל, ובמסגרתה גורשו 35 דיפלומטים, נסגרו שני מבנים דיפלומטיים של רוסיה, וכן הוטלו סנקציות כלכליות אך ספציפיות ו"סימבוליות" מאוד, ולא בהכרח יעילות. כמו כן אישר אובמה להטמין מעין "מוקשי סייבר" בתשתיות רוסיות שניתן יהיה "לפוצץ" בעתיד. הפרויקט עדיין מתוכנן גם תחת הממשל הנוכחי.
אנשיו של אובמה הגנו על האופן שבו הממשל הגיב לסוגיה הרוסית. לפיהם, באוגוסט כבר היה מאוחר מדי לנסות למנוע דליפת מסמכים לוויקיליקס, והם מאמינים שהאיום שהעביר אובמה לפוטין בספטמבר הוביל לכך שמוסקבה זנחה לבסוף מתקפות סייבר נוספות שתכננה, כמו למשל הפרעה למערכות האלקטרוניות של הבחירות בארה"ב.
גורמים אחרים עם זאת מתארים את התקופה הזו עם תחושות חרטה. "זה הדבר שהכי קשה לי להגן עליו בכל תקופתי בממשל", מסר גורם בכיר בממשל אובמה שהיה מעורב בנושא. "הרגשתי שחונקים אותנו".
גורמים נוספים עם זאת תיארו את תגובתו של הנשיא אובמה לנושא באותה תקופה כחמורה מאוד. "הוא היה מודאג מאוד ורצה כמה שיותר מידע וכמה שיותר מהר", אמר אחד הגורמים. "הוא רצה שכל קהיליית המודיעין תתמקד בכך".