ארבעה צבי ים הושבו לטבע עם משדרי לוויין
צבי ים חומים נדירים ובסכנת הכחדה שנפצעו עקב מפגש עם קרסי דיג בים התיכון, שוקמו בחודשים האחרונים במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים. נינג'ה, צביה, איילה ושהאדי שבו לטבע כשהם נושאים על שריונם משדרי לוויין משוכללים, שנועדו לגלות להיכן הם נודדים. בואו לעקוב אחריהם בשידור חי
"לנינג'ה יש פגיעת ראש קשה. הגולגולת שלו התנפצה ונדרש שיקום ממושך של הגולגולת עד להחלמה. בנוסף, חוט דיג גרם לקטיעת סנפיר אחורי וקרסים שנתקעו בחלק האחורי בגופו. הוא צב למוד קרבות, זכר מרשים במשקל של יותר מחמישים קילוגרם", אומר ל-ynet יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים ברשות הטבע והגנים.
לדבריו, חלק מהצבים הזדקקו להרדמה להוצאת הקרסים ולאחרים הצליחו להוציא להם את הקרס ללא ניתוח.
מתפתים לאכול פתיונות מקרסי הדיג
מדוע צבי הים נתפסים בקרסי דיג? "הצבים החומים ניזונים ממזון טרי ולא צמחוני, החל מרכיכות, חסרי חוליות והם לרוב אוהבים לאכול את בעלי החיים בהם משתמשים הכי הרבה לפתיונות בדיג - תמנונים ודיונונים. כשהצבים מחפשים אחר מזון, הם פוגשים את הטרף שממתין להם על הקרס, לא מתאפקים ונתפסים", הוא מסביר. "לעיתים הצבים נתפסים במערך של קרסים בים ויש פעמים שהם נתפסים ברשתות וקרסים הסמוכים לחופים".
בישראל ישנם ארבעה מינים של צבי ים - צב ים חום, ירוק, קרני וגילדי - כולם מצויים בסכנת הכחדה.
בליעת קרס דיג נחשבת לאחת הפציעות הנפוצות של צבי הים ולמרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים בביה"ס הימי "מבואות ים" במכמורת, מגיעים מדי שנה צבי ים חומים וירוקים מהים התיכון ולעיתים נדירות גם צבי ים קרניים מים סוף וצבי ים גילדיים.
צבים תחת מעקב
פרויקט המעקב הלוויני של רשות הטבע והגנים החל ב-2008 ומאז מושדרו צבי ים רבים, כדי לעקוב אחרי מסלולי הנדידה של צבי הים החומים והירוקים, ובעיקר של נקבות הצבים המטילות בחופי הים התיכון."המעקב מסייע ליצור שמורות ימיות"
להערכת לוי, חבורת הצבים תמשיך לשחות עד למרחק של כמה מאות קילומטרים באזור הים התיכון בחיפוש אחר מזון והזדמנות לרבייה. בעבר הגיעו צבי ים ששוחררו מישראל לאזור סוריה ותוניס.
בואו לעקוב אחרי חבורת הצבים בים התיכון - נינג'ה , צביה , שהאדי ואיילה