בחירת מסגרת
השבוע ביקשתם מחלי כלים לבחירה נכונה של בית ספר. בתוך שפע האפשרויות בארה"ב, רבים מאיתנו לא בטוחים אילו קריטריונים חשובים יותר או פחות בבחירת מסגרת מתאימה
אתם שאלתם:
המשפחה שלנו הגיעה לארה"ב לשליחות לפני כשנתיים. את בית הספר בחרנו מבעוד מועד מישראל לשלושת הילדים שלנו. בחודשים האחרונים אנחנו לא בטוחים שזו המסגרת הנכונה. מבחינה חברתית הילדים מאושרים, אבל מבחינה אקדמית אנחנו מרגישים שבית הספר לא מתקדם מספיק. הבן שלנו אפילו מספר שאחד הילדים שעוזב סיפר לכולם שהוריו מוציאים אותו מבית הספר כי הרמה איננה מספקת. אמנם זה בית ספר יסודי אבל אנחנו מודעים לתחרותיות המקומית ומאחר ואנחנו כאן לעוד כמה וכמה שנים אנחנו לא רוצים שישארו מאחור. לפי אילו קריטריונים כדאי לנו לבחון את ההחלטה ומה לקחת בחשבון אם מחפשים בית ספר חדש (ברגע האחרון ממש) או נשארים?
חלי עונה:
ההתלבטות שאתם מעלים אינה פשוטה. להעביר ילדים בית ספר, ועוד שלושה. להעביר אותם מבית ספר שהם מרוצים בו חברתית, ומבחינתם גם לימודית , לבית ספר חדש, שאין וודאות אם יסתגלו אליו, גם אם הקריטריונים להחלטה הם נכונים- יש בכך נטילת סיכון רבה.
אני מתחילה את תשובתי בהיבט של קבלת החלטות עוד לפני תוכן השאלה שלכם, של איך בוחרים בית ספר, כי לדעתי עיקר הקושי הוא בהחלטה עצמה.
אתם מכירים את עצמכם, ואת סגנון קבלת ההחלטות שלכם. האם אתם מעדיפים 'ללכת על בטוח', או מוכנים לקחת סיכון? האם עדיף מצב קיים שאינו מושלם, על הליכה אל הפחות נודע בשביל סיכוי לשיפור? מה ההעדפה האישית והמשפחתית שלכם כזוג וכהורים? כמה חשוב לכם הקטע הלימודי? כמה שנים אתם מתכננים להשאר בארצות הברית? התשובה לשאלות הללו היא שתכריע לדעתי חלק ניכר מההחלטה שלכם בנושא.
שאלות נוספות צריכות להישאל:
איך אתם מתרשמים שהם יגיבו להחלפת בית ספר מבחינת הגיל שלהם, הטמפרמנט והאישיות שלהם, ההסתגלות שלהם למקומות חדשים בכלל, וההסתגלות שלהם להגירה לארצות הברית לפני שנתיים.
איך אתם משערים שהם יגיבו לעוד מעבר, ללא קשר לכך שיתכן ויהיה בו שיפור אוביקטיבי במדד זה או אחר?
איך הם יגיבו אם תאמרו להם שמחליפים בית ספר?
האם אתם חושבים להעביר אחד או שמדובר 'בעסקת חבילה' של שלושה?
תשובות אלו חשובות במיוחד להחלטה האישית שלכם.
ועכשיו לדעתי האוביקטיבית כפסיכולוגית:
אני חושבת, שמעבר בין בתי ספר הוא טלטלה משמעותית לילדים, וצריכה להיות סיבה קריטית כדי לעשות זאת.
ילדים מסתגלים לבית ספר, לחברים, לסגנון הלמידה, ולא מומלץ להעביר אותם באופן יזום מערכות. הדבר נכון במיוחד לילדים שהגיעו מארץ אחרת, ורק עכשיו, אחרי שנתיים, יש לשער שהם מתחילים להרגיש שייכים למקום. אתם אומרים שהם משולבים טוב חברתית, זה מעולה, ולא ברור מאליו. הרמה הלימודית לא מספיק טובה- יתכן וכך. ההורים שהעבירו את ילדם בית ספר, יתכן ועשו זאת מסיבת הרמה הלימודית ויתכן שלא- 'אנשים אומרים...' שוב, השאלה היא מה העמדה האישית שלכם כלפי מצוינות בלימודים. עד כמה זה חשוב לכם, ועד כמה שווה לטלטל את עולמם החברתי עבור התקדמות בלימודים. יתכן וכן.
אתם יכולים לברר על בתי ספר מוצלחים יותר לימודית, כאלו ששמים גם דגש רב על האוירה החברתית. בית ספר כזה יכול להתאים לכם.
לילדים יהיה קשה במעבר, אבל הם יכולים להשתלב. אם בית הספר שם דגש על הקטע החברתי, יש בו אוירה נעימה, וחשוב להם היחס האישי לתלמידים יקח זמן- והילדים ישתלבו. אם הם השתלבו בבית הספר הנוכחי הדבר מעיד גם עליהם, על היכולות הטובות החברתיות שיש להם. זה הימור- אבל מושכל.
יתכן ותחשבו שלילד מסוים שלכם חשוב לעשות את השינוי, מבחינת הגיל, הצרכים שלו, ואז שווה לשקול. לא הייתי ממליצה לקבל החלטה גורפת לכל הילדים.
במיוחד- לא הייתי ממליצה לקבל החלטה בלחץ זמן. אלא אם יש סיבה שאינני יודעת מהפניה שלכם, שווה לכם לחכות ולבחון את הדברים בנחת במהלך תחילת השנה.
לדבר עם בית הספר, שאתם רוצים לקדם את רמת הלמידה של הילדים, לראות אם יש היענות. לבחון בתי ספר אחרים בנחת. ואז- אם דברים לא ישתפרו, ותראו שיש לכם אלטרנטיבה טובה. תעשו הכנה מתאימה לילדים, או למי מהם שיהיה צורך ותראו לנכון להעביר אותו- ותתחילו בתהליך מעבר.
מדובר בשינוי משמעותי, ובמקרה זה – מתינות ושיקול דעת יעבדו לטובתכם.
בהצלחה,
חלי ברק שטיין, פסיכולוגית חינוכית מומחית
מטפלת בהורים זוגות ויחידים בניו יורק, ישראל ובסקייפ
מחברת הספרים – בגובה העיניים, תקשיבו לי רגע, וכשהילדים יוצאים מהבית
מנהלת האתר http://www.hebpsy.net/barak