20 שנה לפרידה מבריטניה: נשיא סין נחת בהונג קונג מפולגת
שי ג'ינפינג מבקר לראשונה בהונג קונג כנשיא סין לרגל חגיגות 20 שנה להשבת השליטה באזור לידי בייג'ינג. למרות החגיגות הגדולות שתכננו השלטונות, פעילים למען הדמוקרטיה מתכננים הפגנת ענק נגד ההתערבות הגוברת של סין בענייניהם: "המצב שלנו הידרדר מאז ששי נכנס לתפקידו"
נשיא סין שי ג'ינפינג הגיע היום (יום ה') לביקור בהונג קונג כדי לחגוג את יום השנה ה-20 להשבת המושבה הבריטית לשעבר לידי ארצו. אלא שהנשיא הסיני נחת באזור מפולג שבו תושבים רבים מלינים על ההתערבות של בייג'ינג בענייניהם הפנימיים.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בריטניה השיבה את הונג קונג לידי סין ב-1 ביולי 1997 תחת הנוסחה "מדינה אחת, שתי שיטות" שמבטיחה לאזור המנהלי אוטונומיה רחבה ועצמאות משפטית שלא נראים בסין היבשתית.
הממשלה המרכזית בבייג'ינג הבטיחה שהמערכת הקפיטליסטית בהונג קונג לא תעבור שינוי במשך "לפחות" 50 שנה עד שנת 2047, אולם היא לא הבהירה מה יקרה לאחר מכן.
נשיא סין: "הונג קונג תמיד נוגעת במיתרי לבי"
"הונג קונג תמיד נוגעת במיתרי לבי", אמר הנשיא הסיני שי עם נחיתתו בנמל התעופה. "אנחנו מוכנים, ביחד עם מגזרים שונים בהונג קונג, להביט על הדרך הבלתי רגילה שעברה הונג קונג ב-20 השנים האחרונות, להסיק מסקנות מהניסיון, להביט על העתיד ולהבטיח ש"מדינה אחת, שתי מערכות" יציבה ושיש לה עתיד מזהיר".
בשנים האחרונות מביעים תושבים רבים בהונג קונג את דאגתם מההשפעה ההולכת וגוברת ודי מדאיגה של מנהיגי המפלגה הקומוניסטית בסין על אזור מגוריהם. אחד הדוגמאות לכך היא חטיפת של מוכרי ספרים בהונג קונג על ידי סוכנים סיניים. אותם רוכלים מכרו ספרים שנחשבו רגישים ביותר מבחינה פוליטית עבור בייג'ינג ולכן היה צורך מבחינת השלטונות הסיניים להעלים אותם מהשטח. דוגמה אחרת להגברת ההשפעה הסינית על הונג קונג היא פסילתם של מועמדים פרו-עצמאות למועצת המחוקקים של האזור המנהלי.
"שיקרו להונג קונג במשך 20 שנה"
ביום השנה להעברת הונג קונג לידי סין, ב-1 ביולי, צפויה מחאה גדולה ברחובות שכבר הולכת וגדלה בזכות הרשתות החברתיות. באותו יום צפוי הנשיא הסיני לשוב לארצו. אתמול בערב עצרה משטרת הונג קונג כמה מפגינים פרו-דמוקרטיה, כמה מהם טיפסו על אנדרטה שמסמלת את העברת העיר משלטון בריטי לשלטון סיני.
הקרע הגדול בין תושבי הונג קונג לבין השלטונות בבייג'ינג אירע ב-2014 כשסין לא עמדה בהבטחתה לאפשר זכות הצבעה כללית בבחירות באזור המנהלי. אז פרצו הפגנות מחאה גדולות והמוני פעילים למען הדמוקרטיה ומפגינים יצאו לרחובות. "ההבטחה הזו נופצה תחת עינו הפקוחה של העולם כולו", נכתב בהודעת מארגני עצרת המחאה המתוכננת בשבת הקרובה בהונג קונג. "שיקרו להונג קונג במשך 20 שנה. בואו נכבוש מחדש את הונג קונג לדמוקרטיה אמיתית מלאה".
כוחות ביטחון גדולים צפויים להתפרש ברחובות הונג קונג בעצרת המחאה בשבת הקרובה כדי לשמור על הסדר הציבורי. מארגני האירוע מקווים שיותר מ-100 אלף בני אדם ייענו לקריאתם ויגיעו לעצרת.
זהו ביקורו הראשון של שי בהונג קונג כנשיא סין. במהלך ביקורו הוא ישתתף בטקס השבעת האישה הראשונה בתפקיד מנהיגת הונג קונג - קארי לאם, שנתמכת על ידי השלטונות בבייג'ינג. שי גם יבקר חיל מצב סיני שמוצב באזור וייפגש עם אישים פוליטים בכירים, ורעייתו פנג ליואן צפויה לבקר בגן ילדים ובבית אבות מקומיים.
רחובות הונג קונג קושטו בדגלי סין ובכרזות בסינית ושני מסכי ענק הוצבו כדי לשדר הודעות שקשורות בחגיגות יום השנה ה-20 להשבת השלטון הסיני לאזור. במהלך החגיגות מתוכננות פעילויות פטריוטיות סיניות בהתתפות כ-120 אלף צעירים מקומיים, זאת על רקע הניתוק שקיים בשטח בין ההנהגה בבייג'ינג לבין רוב הדור הצעיר בהונג קונג. "אנחנו רק מקווים שהאנשים שלנו יוכלו לחיות בשלום ובאחווה", אמר לי וינג-לונג בן ה-66, מהנדס בגמלאות שעמד מחוץ לבית המלון שיארח את הנשיא הסיני וצילם כמה תמונות בטלפון הנייד שלו. "אני מקווה שתהיה בהונג קונג אווירה טובה ושלווה", הוא הוסיף.
"הביקור של שי ג'ינפינג הוא הזדמנות גדולה עבורנו למחות נגדו", אמרה לואו סווי-יונג בת ה-63, מורת בית ספר יסודי בגמלאות שצפתה בנחיתתו של שי בהונג קונג על גבי מסך ענק שהוצב ברחוב. "בשנים האחרונות, בייחוד לאחר שהוא נכנס לתפקיד, הונג קונג הידרדרה למצב של אחת הערים בסין היבשתית", היא הוסיפה.