בית החולים בנהריה על סף קריסה: חילופי האשמות ובור תקציבי שהולך ומעמיק
מחסור במאות רופאים, אחיות ומיטות אשפוז הוא רק חלק ממסכת הטענות על מצבו של המרכז הרפואי לגליל, שמשרת כ-600 אלף בני אדם. ראשי רשויות פרסמו סרטון עם הלוויה מדומה: "אנחנו חיים 8 שנים פחות בגלל מדיניות ליצמן". משרד הבריאות: "בית החולים לא מתנהל נכון כלכלית ומשליך את האשמה עלינו"
לקריאת המכתב המלא של ליצמן - לחצו כאן
המרכז הרפואי לגליל משרת אוכלוסייה של 600 אלף בני אדם שמגיעים בין היתר מנהריה, עכו, מעלות תרשיחא, כרמיאל ושלומי. בית החולים, שמכיל 722 מיטות אשפוז, הוא המעסיק הגדול היותר בגליל המערבי ומונה כ-2,600 עובדים - בהם 450 רופאים ו-1,150 אחיות.
בשבועות האחרונים מנהלות הרשויות באשכול הגליל המערבי מאבק נגד משרד הבריאות והשר יעקב ליצמן באופן אישי, בדרישה לתקציבים גבוהים יותר לבית החולים. טענה מרכזית שהועלתה מצד הרשויות היא שתושבי הגליל המערבי מתים בגיל צעיר יותר עקב אפליה מתמשכת מצד המשרד. במסגרת הקמפיין פרסמו הרשויות סרטון (בנגן הבא) שבו נראית לווייה ותחתיה הסלוגן "לא נמות בשביל ליצמן".
במכתב ששלח השר ליצמן למנהל בית החולים ד"ר מסעד ברהום, הוא מציין כי הבדיקה נערכה עקב "קמפיין מתוזמן וממומן, שנועד להכפיש את ההשקעה הרבה שאנו במשרד הבריאות משקיעים בפיתוח שירותי הבריאות בפריפריה".
לדבריו של שר הבריאות, המרכז הרפואי לגליל בנהריה קיבל בשמונה השנים האחרונות "תקציב אקסטרה" של 287 מיליון שקל עבור בינוי ופיתוח, ובתקופה האחרונה עוד 247 מיליון שקל עבור רכש.
"למרות זאת, אני ממשיך לקרוא כי אני לא פועל מספיק עבור הפריפריה, ואף אני גורם למות אזרחים לפי הפרסומים", כתב ליצמן במכתב. למרות הוספת התקציב, בית החולים ממשיך לשקוע בגירעון, כתב השר, והאשים את ד"ר ברהום כי הוא זורק "אבן לבור שמשקה את בית החולים בצורה יוצאת דופן, למען המטופלים תושבי הפריפריה".
בהמשך טען השר כי הטיפול בפצועים הסורים אינו הגורם לגירעון הכספי – כפי שטוענים ראשי הרשויות בגליל המערבי. לדבריו, הם מהווים 5.5% מכלל המטופלים ובית החולים אף קיבל 18 מיליון שקל נוספים עבור הטיפול בהם. "וניתן לראות כי בבית החולים זיו בצפת, שמטפל אף הוא בפצועים סורים, לא נרשמה חריגה וחוסר איזון תקציבי", כתב ליצמן. במשרד איימו לפטר את אחראי הכספים בבית החולים ואף את ד"ר ברהום עצמו.
"מחסור של 400 מיטות אשפוז ומאות רופאים ואחיות"
"מכתב ליצמן לא מפתיע אותי", אמר מנכ"ל אגודת ידידי המרכז הרפואי לגליל, אמיר ירחי. "מתחילת המשבר הוא עוסק יותר בסנקציות על הגליל המערבי מאשר במציאת פתרון לעיוות נורא שעולה בחיי אדם, כמו הסיפור של הקמת בית חולים בקריית אתא שנשלף ממגירת ההיסטוריה".
"אנחנו עומדים מאחורי מנהל בית החולים, שאגב אינו שותף למהלכי המחאה, ויודעים שגם אם היה מוחלף - המצב לא היה שונה", מבהיר ירחי וטוען: "מדובר בפערים היסטוריים, כמו חוסר של 400 מיטות אשפוז ומחסור במאות רופאים, אחיות ואנשי צוות נוספים. אגב, רק בשבוע האחרון שמענו איך המרכז הרפואי לגליל מדורג בצמרת בתי החולים הממשלתיים במדדי איכות שבדק משרד הבריאות עצמו, ובית החולים קיבל את תקן jci הבינלאומי והיוקרתי, כך שניהול הוא לא הבעיה כאן".
את טענת ליצמן בסוגיית הפצועים הסורים מכנה ירחי "לא נכונה ואף מקוממת". לדבריו, "בשנתיים האחרונות, כפי שליצמן יודע היטב, כמעט כל הסורים טופלו בנהריה ולכן אי אפשר להשוות זאת לבית חולים אחר. לפני כן בית החולים היה תמיד מאוזן תקציבית. הנושא נידון בוועדות הכנסת וקיבל תמיכה מלאה".
במטה המאבק הגיבו על הדברים בזעם וטענו כי השר ליצמן לא היה מעז להתייחס בשפה של "גידופים והשמצות" למנהל בית החולים הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין. "המחדל הקטלני של הפקרת חייהם של תושבי הגליל נמשך למעלה מעשור, וכעת מנסה שר הבריאות להטיל את האחריות לכישלונו האישי על מנהל בית החולים ד"ר ברהום", נמסר מהמטה.
"המנהל מתמודד עם תקציב נחות ועם מרבית הפצועים הסורים שמגיעים למדינת ישראל, לפי החלטת הממשלה, שטיפולם לא מתוקצב, ועם אפליה מזעזעת שמונעת מבית החולים מיטות, רופאים וציוד בהיקף דומה לזה שיש במרכז הארץ".
עוד אמרו במטה המאבק כי "דו"חות משרד הבריאות קבעו מפורשות שהאחריות למחדל היא של ממשלת ישראל, ומזעזע לגלות שכעת מנסה ליצמן להפיל את התיק על ד"ר ברהום שהפך לשק החבטות הפרטי שלו במשבר הזה. לא ניתן לערוף את ראשו של מנהל בית החולים, לא יסיטו אותנו מהמאבק. אנו דורשים טיפול במיידי בהשוואת כמות המיטות, הרופאים והציוד לבתי החולים במרכז הארץ. תושבי הגליל חיים 8 שנים פחות בגלל מדיניות ליצמן. הם שילמו בחייהם והוא צריך לשלם בכיסאו".
"ביה"ח השתדרג, אך רחוק מאוד מהרמה המקובלת בישראל"
גם ראש מועצת כפר ורדים, סיון יחיאל, הביע זעם מהמכתב ששיגר שר הבריאות: "הסתכלנו על המספרים ו-287 מיליון השקלים שליצמן מדבר עליהם הושרעו בבינוי בבית החולים משנת 2009, לא בשנתיים-שלוש. אנחנו מדברים על שמונה שנים ומתוך הסכום הזה למעלה מ-100 מיליון שקל בכלל לא מגיעים מתקציב משרד הבריאות".
"משרד הבריאות השאיר אותנו במצב שבו שירותיי הבריאות קורסים. הבעיה העיקרית היא שכל מיטה, רופא, אחות וניתוח, כל דבר שקורה במערכת הבריאות במדינת ישראל, נשלט על ידי המדינה. אז אם יש כישלון, מי אחראי לכישלון הזה? למה רוצים עכשיו לערוף את הראש של ד"ר ברהום? כי פתאום אנחנו התעוררנו משינה וראינו שאנחנו מקבלים הרבה פחות מאשר מקומות אחרים".
ראש המועצה הוסיף: "אנחנו, התושבים של הגליל המערבי, נלחמים כדי לקבל רמת שירותי בריאות כמו שמקבלים במרכז מדינת ישראל. זה העניין - לא ד"ר ברהום ולא ליצמן. בשנים האחרונות בית החולים השתפר מאוד. אנחנו רואים רופאים טובים, אחיות טובות וחלק מהמחלקות באמת עברו שדרוג. ועדיין - אנחנו רחוקים מאוד מהרמה המקובלת במדינת ישראל, בוודאי מבאזור המרכז".
גורמים במשרד הבריאות דחו על הסף את הטענות שהושמעו מכיוון בית החולים וראשי הרשויות וטוענים לניהול כושל של בית החולים. "לא ייתכן שבית החולים גם לא מתנהל נכון כלכלית וגם משליך את האשמה עלינו", נמסר בתגובה.
עוד הוסיפו במשרד הבריאות שרק לאחרונה אושר לבית החולים תקציב רכש של 247 מיליון שקל וכי מנהל בית החולים אמר כי מדובר בתקציב שמספק אותו. כמו כן נמסר כי משרד הבריאות אישר תקציבים בגובה של מיליוני שקלים לבית החולים עבור פרויקטים רבים.