עסקת הנשק האמריקנית שהרגיזה את סין
מחלקת המדינה הודיעה על עסקה, שבמסגרתה יימכרו טילים ומערכות מכ"ם לטייוואן בשווי 1.4 מיליארד דולר. המהלך עורר זעם בסין שאינה מכירה בטייוואן: "זו החלטה לא נכונה". מחלקת המדינה: "ארה"ב מוכרת נשק לטייוואן כבר 50 שנה"
העימות הבא בין סין לארה"ב? מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה אמש (ה') על אישור עסקת נשק גדולה עם טייוואן בשווי 1.4 מיליארד דולר. מדובר בעסקה שתכלול תמיכה טכנית להקמת מערכת מכ"ם, טילים ועוד. העסקה, כצפוי, הרגיזה את סין, שאינה מכירה בטייוואן.
שגרירות סין בארה"ב הפצירה בארה"ב לבטל את העסקה בטענה שזו "החלטה לא נכונה". בהודעה נאמר כי "לממשלת סין ולעם הסיני יש את הזכות להרגיש זעם בעקבות ההחלטה הזאת. זה שולח מסר לא נכון לטייוואן ולרצונה להיות עצמאית".
דוברת מחלקת המדינה הת'ר נוירט אמרה: "אין שום שינוי בעמדתנו בכל הנוגע למדיניות סין האחת, שמבוססת על שלוש ההתקשרויות בחוק היחסים עם טייוואן. יש כאן המשכיות. ארה"ב מוכרת נשק לטייוואן כבר כ-50 שנה".
נשיאת טייוואן, טסאי אינג ון, שוחחה עם צוערים בצבא המדינה הבוקר ואמרה להם כי הדרך היחידה להשיג שלום היא באמצעות מוכנות לקרב. "רק בזכות הכוח שלנו, ניתן להשיג שלום ולשמור עליו", אמרה הנשיא והוסיפה כי "טייוואן נמצאת תחת איום צבאי ממשי" מבלי להזכיר את סין.
משרד ההגנה של טייוואן פרסם הודעת תודה על התמיכה האמריקנית: "העסקה הזו תסייע ליכולות ההגנה שלנו ותשמור על היציבות באזור".
מערכת היחסים בין טייוואן לממשל החדש בוושינגטון עוררה זעם בסין גם לפני חצי שנה כשהנשיא דונלד טראמפ שוחח בצעד חריג עם הנשיאה אינג ון לאחר בחירתו לתפקיד. סין זעמה על השיחה ובעיקר האשימה את המדינה הקטנה: "זה היה מהלך קטנוני", אמר שר החוץ הסיני בבייג'ינג.
שיחת הטלפון, שנמשכה כ-10 דקות היא הראשונה שנערכת בין ההנהגה האמריקנית לזו הטייוואנית באופן רשמי זה כמעט 40 שנה, לאחר שהנשיא לשעבר ג'ימי קרטר שינה ב-1979 את ההכרה הדיפלומטית בטייוואן, והכריז כי האי הוא חלק מ"סין האחת" – עיקרון, שבמסגרתו מכירה ארה"ב הברית ברפובליקה העממית של סין כשליטת סין הלגיטימית. עם זאת, ארצות הברית וטייוואן שמרו מאז על קשרים לא רשמיים ענפים.
משרד החוץ הסיני מסר לאחר אותה שיחת טלפון כי הוא שיגר "מסר נוקשה" ל"צד האמריקני הרלוונטי", וקרא לטיפול זהיר בנושא טייוואן כדי להימנע ה"הפרעות מיותרות" ליחסים בין שתי המדינות.