צרפת: מתה סימון וייל, ניצולת השואה היהודייה שכיהנה כשרה
וייל, שבתקופת כהונתה כשרת הבריאות בצרפת הובילה חוק שמאשר ביצוע הפלות, הלכה לעולמה בגיל 89. וייל, שנשאה על ידה מספר שקועקע במחנה ההשמדה אושוויץ, הייתה לאישה הראשונה שמונתה לנשיאת הפרלמנט האירופי
הפוליטיקאית היהודייה ניצולת השואה, סימון וייל, הלכה היום (ו') לעולמה בגיל 89. וייל שרדה את מחנה ההשמדה אושוויץ, וברבות השנים הפכה לאחת הדמויות המובילות בצרפת בתחום המוסר ולשם נרדף למאבק למען ההפלות.
וייל שימשה כשרת הבריאות וכשרת הרווחה בצרפת ובמסגרת תפקידה פעלה רבות למען זכויות נשים, בין היתר בחקיקת חוק שמאשר ביצוע הפלות ב-1975. ארבע שנים מאוחר יותר הייתה וייל לאשה הראשונה שמכהנת כנשיאת הפרלמנט האירופי.
ב-2010 זכתה לכבוד ולהוקרה על פעילותה כנבחרה לאקדמיה הצרפתית והייתה לאישה השישית בלבד שבאה בשעריו של המוסד היוקרתי בן מאות השנים.
על ידה של וייל קועקע המספר 78651 - זכר למחלמת העולם השנייה. היא כיהנה כנשיאת הכבוד של הקרן הצרפתית לזכרון השואה ונחשבה לאחת הדמויות הפופולריות והמוערכות ביותר בצרפת.
וייל - שנולדה כסימון אנני לילין ג'אקוב, היא בתו של אדריכל יהודי מניס. ב-1944 היא גורשה עם אימה ואחותה לאושוויץ ומשם לברגן-בלזן - שם מתה אמה זמן קצר לפני שחרור המחנה. ב-2005 שבה וייל לאושוויץ והשתתפה בטקס לציון 60 שנה לשחרור המחנה.
כמו ניצולים רבים, וייל לא הסתירה את העובדה שזוועות השואה שיחקו חלק מרכזי בחייה, והכריזה כי לא תסיר את המספר שנחרט על ידה עם הגיעה לאושוויץ. "ישנם ניצולים שמנסים להפוך את הדף ולהמשיך הלאה על ידי מחיקת המספר שהנאצים קיעקעו על ידיהם. אחרים החליטו להתמודד עם הזיכרון - וכך גם היה המקרה של אמא שלי. בקיץ, כשלבשה בגד ים, ניתן היה לראות את המספר שלה באופן עוד יותר בולט", סיפר בעבר בנה, פייר-פרנסואה.
עם דבר הידיעה על מותה של וייל, שלח נשיא צרפת עמנואל מקרון הודעת תנחומים למשפחתה. "וייל מהווה דוגמה והשראה לכל בני עמנו. היא מייצגת את המיטב של צרפת", מסר.