מיליוני ליטרים של חומצה בנחל אשלים: "יידרשו עשרות מיליוני שקלים לשיקום"
יותר מיממה אחרי הזיהום, רשות הטבע והגנים מעריכה כי כמאה מיליון ליטרים של חומצה זרמו לאורך כ-20 קילומטרים של הנחל. ב"רותם דשנים" סרבו להרחיב על דרכי הניטור או תדירות הבדיקות. מנהל מחוז הדרום ברשות: "קרתה פה תקלה שלא הייתה צריכה לקרות"
אומדים את הנזקים: יותר מיממה אחרי האסון האקולוגי שפקד את נחל אשלים, אנשי רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה אומדים נזקים. "הנזקים יותר רחבים ממה שחשבנו בהתחלה. כדי לשקם ולתקן את האזור יידרשו לפחות עשרות מיליוני שקלים", אמר מנכ"ל הרשות, שאול גולדשטיין.
ביום שישי נפער בקע בקיר סוללה בת עשרות שנים שהכילה חומר מסוג פוספו גבס של חברת "רותם דשנים", שגרם לסחף אדיר ולהתרוקנות הסוללה לתוך הנחל. המים החומציים נשטפו לאורך כ-20 קילומטרים של הנחל, ורשות הטבע והגנים מעריכה כי כמות החומר החומצתי נאמדת בכמאה מיליון ליטרים. עובדי החברה שהיו במקום זיהו את הפרצה ולדבריהם האירוע החל בדליפה קטנה, שהלכה וגדלה. ב"רותם דשנים" סרבו להרחיב על דרכי ניטור הבריכות או בנוגע לתדירות בדיקות הסוללה.
לשם השוואה, באסון עברונה שפקד את הערבה בדצמבר 2014 - כשנפט דלף מצינור של קצא"א ליד כביש 90 בשטח של כ-144 דונם, ההערכות לשיקום נעו על כשלושים מיליון שקלים, והשיקום טרם הסתיים. באסון הנוכחי בנחל אשלים מדובר על כ-20 קילומטרים, וגם, על נזק אקולוגי עצום.
על מנת לשקם את הנחל ייאלצו הרשויות להזרים מים מתוקים ולקוות שהטבע ישקם את עצמו. "התקציבים לשיקום גבוהים מאוד והמפעלים יצטרכו להתגייס לשלם על הנזק. ממשלת ישראל גם תצטרך להיכנס פה, כמו שעשתה באירועים אחרים. הכסף של הממשלה בעברונה הוא זה שעזר לשיקום", אומר גולדשטיין. "תהליכי הניטור והמחקר יעלו הרבה כסף, אבל אין ברירה. לחלקו הגדול של הנחל אי אפשר להגיע, אין אפשרות להכניס כלים כבדים. הכי קל להרוס את הנחל - לשקם אותו זה קשה".
גולדשטיין הוסיף וביקש ממטיילים שלא להגיע לנחל. "האסון הזה הוא אסון יחיד ומיוחד, לא נתקלנו בעבר בהיקף הזה. הנחל הזה הוא אחד היפים במדבר יהודה, וכל זה נגמר, לפחות לשנה הזו".
"ייקח הרבה זמן, שנים, עד שהנחל יחזור להיות מה שהיה", אומר מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים, גלעד גבאי, בראיון לאולפן ynet. "אלו תהליכים מאוד ארוכים שאי אפשר לחזות אותם", הסביר. "אנחנו צריכים להבין מה לעשות ואיך, מדובר בקטע ארוך מאוד שנפגע כולו. אני לא מכיר דבר כזה - הנחל כולו נשטף במים החומציים האלה, והדבר פוגע בכל המערכת האקולוגית באזור, מהדברים הכי קטנים עד הכי גדולים".
בנוגע לאירוע דליפת החומצה, אמר גבאי כי "זה גורם לעצבות. לא יודע אם להגדיר את זה כעס, אבל המון עצב על זה שקרתה פה תקלה שלא הייתה צריכה לקרות, שמכניסה אותנו לתהליך מאוד ארוך. גם מבחינת בעלי החיים והמטיילים הנחל לא יהיה כמו שהיה, ולתקופה ארוכה נצטרך להרחיק מפה גם את אלה וגם את אלה. יש לנחל תפקיד מאוד מרכזי פה, גם בפן האקולוגי וגם בפן של המטיילים, זהו אחד הנחלים הכי מטויילים, הכי יפים, הכי אטרקטיביים, ועכשיו בעצם הפך להיות נחל מזוהם".
רשות הטבע והגנים פועלת למנוע פגיעה נוספת בבעלי החיים באזור, ומפעילה תותחי אוויר על מנת להבריח בעלי כנף, שהם חסרי חוש ריח ועלולים לשתות את המים. "אנחנו מנסים גם להבריח את היונקים בסביבה אך סומכים עליהם שחוש הריח שלהם עובד", אמר מנכ"ל הרשות גולדשטיין. "כמו כן אנו בוחנית רשימת מקורות מים חלופיים כדי למשוך את בעלי החיים למקום אחר".
מנהל המחוז גבאי הבהיר שגודל הפגיעה בבעלי החיים טרם ידוע. "היה פה גל אדיר. הסתובבנו וראינו את גובה נד המים, זה לא שיטפון - זה צונאמי קטן. כל מה שהיה בערוץ הנחל לא הספיק לברוח ולוודאי נפגע. כאלה שייפגעו אחר כך, כל המערכת - מפרוקי הרגליים והחרקים ועד צבועים, הזאבים, השועלים, היעלים והצבאים שנמצאים פה בנחל הזה. גם מבחינת המים וגם מבחינת הצומח, בעצם התיפקוד האקולוגי של הנחל - לא מתפקד כרגע".