שתף קטע נבחר

מעיינות במדבר: מסלולים רטובים בנגב

כשהחום רק עולה אבל איתו גם הרצון לנצל את החופש הגדול ולצאת לטיולים, מה שנותר לעשות הוא לחפש מסלולים הכוללים גם מים. בדיוק בשביל זה מצאנו לכם מספר מסלולי טיול עם מעיינות בנגב המדברי. הכינו נעליים מתאימות ובגדי החלפה וצאו להירטב בדרום הארץ

 

מדבר המעיינות: מרדף הזאב מלפני כשבוע בעין גדי    (צילום: מתן בוגומולסקי, רשות הטבע והגנים)

מדבר המעיינות: מרדף הזאב מלפני כשבוע בעין גדי    (צילום: מתן בוגומולסקי, רשות הטבע והגנים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

החזון הוא אומנם להפריח את השממה, אך הטבע בנגב ובמדבר יהודה הוא לחלוטין אינו שומם. למרות שהאזורים צחיחים ברובם, יש בהם נאות מדבר הודות למעיינות מים הנובעים בכל ימות השנה שמאפשרים רחצה קרירה ומרעננת מתחת לשמש המדברית הקופחת. אחרי סוף שבוע של אסון אקולוגי באזור, בחרנו עבורכם מספר מסלולים שלא נפגעו ושיספקו לכם טיול קר (או קריר) בלב המדבר.

 

 

עין הבשור

מעיין עין הבשור הנמצא בשטחו של הגן הלאומי אשכול בנגב המערבי הוא אחד מכמה מעיינות הנובעים בקטע נחל בשור שבאזור צאלים, אך בניגוד לרובם – נביעתו אינה נפסקת בקיץ ונשארת יציבה אפילו בתקופת בצורת קשה. בגן הלאומי שגודלו כ-3,000 דונם מדשאות, עצים ושיחים רבים, וכולם מושקים במי המעיין. באתר כמה בריכות שכשוך וכן פינות פיקניק ומנגל ומסלולי אופניים.

מעיין עין הבשור (צילום: מצילומי יהודית גרעין-כל, מתוך "פיקיוויקי") (צילום: מצילומי יהודית גרעין-כל, מתוך
מעיין עין הבשור(צילום: מצילומי יהודית גרעין-כל, מתוך "פיקיוויקי")
 

אופן ההגעה: הגן הלאומי נמצא מערבית לאופקים ודרומית לכביש 241. בנסיעה מערבה מאופקים, פונים שמאלה כ-2.5 ק"מ אחרי צומת אורים. בנסיעה לכיוון אופקים, פונים ימינה לדרך הגישה לפארק, כ-7 ק"מ אחרי צומת מעון.

עין נמר בנחל צאלים

נחל צאלים הוא אומנם מהנחלים הגדולים ביותר מבין נחלי מדבר יהודה, אך מדובר בנחל אכזב שרוב השנה יבש. בחורף, ממלאים מי השיטפונות כמה גבים לאורך הנחל ואת בריכת צפירה היפה השוכנת בראש מפל ענק בגובה כ-80 מטרים. משם ממשיך הנחל בתוך קניון, ובמרכזו נמצאת בריכה יפה נוספת שמימיה נובעים ממעיין עין נמר. המעיין הוא מעיין מים מתוקים וצלולים, הנובע בכל ימות השנה בתוך מערה המוסתרת על ידי סלעים אימתניים. אין להגיע לאזור בימים שבהם ישנה אזהרת שיטפונות.

עין נמר, גבים בנחל צאלים (צילום: אסתר ענבר)
עין נמר, גבים בנחל צאלים(צילום: אסתר ענבר)
 

אופן ההגעה: בכביש 90 באזור ים המלח נוסעים לכיוון דרום עד חניון נחל צאלים, פונים ימינה ונוסעים כ-3 ק"מ בכביש עפר עד לחניון הלילה. משם ממשיכים רגלית כקילומטר וחצי לתוך נחל צאלים ובכיוון "גיא הבהק".

עין עקב

עין עקב הוא אחד המעיינות היחידים בנגב שנובע בעוצמה רבה בכל ימות השנה. למעשה מדובר בשני מעיינות הנובעים בנחל עקב שזורם דרומית-מזרחית למדרשת שדה בוקר. בין מצוקי הגיר הלבנים סביב הנחל גדלה צמחייה עשירה וירוקה אשר בולטת בנוף המדברי הצחיח.

עין עקב (צילום: Yoavd, ויקיפדיה)
עין עקב(צילום: Yoavd, ויקיפדיה)
 

המעיין העליון יוצר בריכת סלע צרה שרוב מימיה מוסתרים, בעוד המעיין התחתון נובע מקיר מפל בגובה של כ-10 מטרים וממלא בריכה עגולה, גדולה ועמוקה. כדי להגיע למעיין יש לעבור מסלול הליכה לא קצר, אך הרחצה במים הקרירים בהחלט שווה את זה. המים מליחים ואינם ראויים לשתייה. אין ללון במקום משום שהמעיין משמש מקור שתייה לבעלי החיים באזור.

 

אופן ההגעה: ממדרשת בן גוריון יורדים עם הרכב לכיוון חניון עין עבדת. בסוף הירידה מגיעים לחניה גדולה משמאל, שם משאירים את הרכב. פונים מזרחה לשביל עפר מסומן באדום והולכים כ-3 ק"מ. מגיעים לשביל כחול, פונים בו ימינה לכיוון דרום, והולכים כ-2 ק"מ עד שהשביל הופך לנתיב להולכי רגל בלבד.

 

שם ממשיכים כחצי קילומטר לתוך הוואדי, והבריכה נמצאת מצד ימין מתחת למצוק. בעלי רכבי שטח יכולים לקצר את המסלול לכ-2 ק"מ של הליכה נוחה: כ-400 מטרים לפני הכניסה למדרשה בהגעה מכיוון צפון (באר שבע), פונים מזרחה במקום שבו השלט "עין עקב" ונוסעים עד לרחבת העפר הסמוכה למעיין.

עין עבדת

אומנם יצאנו לטיול במדבר, אבל איך אפשר בלי ביקור בקניון? נחל עבדת, מיובליו של נחל צין, נובע ממעיין עין עבדת באזור שדה בוקר. הנחל יוצר קניון צר ועמוק הזורם בין קירות סלע לבן ענקיים ומרהיבים. בדרכם, יוצרים מי המעיין גם מפל בגובה 15 מטרים הנשפך לבריכה עמוקה.

עין עבדת (צילום: דני ליולייב)
עין עבדת(צילום: דני ליולייב)

שביל המטיילים באתר עובר ליד מערות נזירים שהתגוררו והתבודדו במקום בתקופה הביזנטית, והם גם אלו שחצבו את גרמי המדרגות – כדי להקל על הגישה שלהם למים. במקום צמחייה ירוקה המושכת בעלי חיים ובהם יעלים. המעיין נמצא בשטחו של גן לאומי אשר מאפשר ביקורים רק עד שעות אחר הצהריים המוקדמות – לאחר מכן, המקום שייך לבעלי החיים. הרחצה במעיין אסורה, בין היתר בגלל הזדקקות בעלי החיים למים.

 

אופן ההגעה: על כביש 40. הכניסה התחתונה לעין עבדת היא סמוך לאחוזת קבר בן גוריון ומדרשת שדה בוקר. הכניסה העליונה כ-5 ק"מ דרומה.

בריכות נחל דוד

בשמורת עין גדי הנקראת על שם המעיין המפורסם באזור ים המלח מסלולי טיול רבים, חלקם למטיבי לכת בלבד וחלקם יתאימו גם למשפחות עם ילדים. המסלול ה"קלאסי" של נחל דוד עובר בין מפלים ובריכות עם צמחיית נחלים לצד הצמחייה האופיינית למדבר, ושפני סלע רבים שמתצפתים על המטיילים.

בריכת נחל דוד (צילום: נצח פרביאש)
בריכת נחל דוד(צילום: נצח פרביאש)
  

בשלב מסוים במהלך ההתקדמות במדרגות במעלה הדרך מתגלה בפני המבקרים מראה עוצר נשימה – שרשרת המפלים המרכיבים את החלק התחתון של הנחל, מהמפל הקטן שזורם רק בחלק מהזמן מכיוון שתושבי קיבוץ עין גדי משתמשים במימיו, ועד למפל דוד הגדול והמרשים. בתחתית המפל שבסוף המסלול המשפחתי מצויה בריכה גדולה המתאימה לרחצה, ובצמוד לה אזור ישיבה מוצל מתחת למדף הסלע.

 

אופן ההגעה: הנוסעים על כביש 90 דרומה לאורך ים המלח יבחינו צפונית לקיבוץ עין גדי בשילוט לנחל דוד. מחנים את הרכב וצועדים עד לנקודת פיצול השבילים, שם בוחרים בשביל המסומן באדום.

נחל ערוגות

בחלקה הדרומי של שמורת עין גדי זורם בכל ימות השנה נחל ערוגות. בערוץ הנחל מפלונים ובריכות רבות המתאימות לרחצה ושכשוך, וכן מפל יפהפה המכונה "המפל הנסתר". למרות שמו, מדובר באחד המקומות המוכרים ביותר בשמורת עין גדי ובמדבר יהודה – אלא שלא ניתן לראותו עד שממש מגיעים אליו. ניתן לשחות בבריכה שמתחת למפל, וכן ליהנות מתחתיו ממקלחת מרעננת. בשמורה חיים עדרי יעלים וכן להקות גדולות של שפני סלע.

"המפל הנסתר" בנחל ערוגות (צילום: Hmbr, ויקיפדיה) (צילום: Hmbr, ויקיפדיה)
"המפל הנסתר" בנחל ערוגות(צילום: Hmbr, ויקיפדיה)
 

אופן ההגעה: בנסיעה מזרחה על כביש 1 לכיוון ים המלח, פונים ימינה ב"צומת לידו" שאחרי צומת בית הערבה. ממשיכים עד הפנייה ימינה לשמורת עין גדי, ונוסעים על פי השילוט כ-2 ק"מ עד לחניון נחל ערוגות. משם ממשיכים רגלית.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאלי, ויקיפדיה
עין עבדת: נחלים ומעיינות בנגב
צילום: מיכאלי, ויקיפדיה
מומלצים