כך שחייה משפרת את מצבם של חולי סוכרת
יחד עם העלייה בגיל עולה מספר החולים בסוכרת מסוג 2. "שחייה היא האימון האולטימטיבי לסובלים מסוכרת", אומרים מומחים, מסבירים למה טיפול בבריכה מחוממת יעיל לחולים ונותנים הנחיות חשובות למתחילים
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
מחלת הסוכרת הוכרזה כמגפה בעולם המערבי. בשנים האחרונות חלה בעולם עלייה משמעותית במספר חולי הסוכרת, ובפרט של חולי סוכרת מסוג 2. "שכיחות סוכרת מבוגרים מסוג 2 הולכת ועולה עם השנים בכל ארצות העולם המערבי". מספרת ד"ר אורנה דלי גוטפריד, מנהלת מרכז בריינין לסוכרת נעורים ואנדוקרינולוגיה לילדים במרכז הרפואי זיו בצפת.
"מספר החולים עולה ביחס ישיר לגיל, הנתונים מראים כי כ-20% מאוכלוסיית המבוגרים מעל גיל 65, סובלים מסוכרת. בישראל, ההערכה היא כי אחד מכל שבעה אנשים חולה בסוכרת מסוג 2 מאובחנת או סמויה".
עוד במדור 60 פלוס:
בדיוק הזמן: היתרונות של שחייה בגיל מבוגר
התפריט הגמיש: התזונה שתחזק אתכם בגיל 60 ומעלה
בגיל 85: דורית החליטה לעשות שלום
לאזן את הסוכר ולמנוע פגיעה בבריאות
ד"ר דלי גוטפריד מסבירה כי סוכרת היא קבוצה של מחלות אשר המשותף להן הנו רמות סוכר גבוהות בדם, היפרגליקמיה, Hyperglycemia. חשוב לדעת כי רמת סוכר גבוהה בדם גורמת נזק לגוף ותפקודו התקין נפגע.
"ארגון הבריאות העולמי מבחין בשלוש צורות עיקריות של סוכרת", היא מפרטת "סוכרת מסוג 1 המכונה גם סוכרת נעורים, סוכרת מסוג 2 וסוכרת היריון. סוכרת מסוג 1 נגרמת עקב פגם שמונע מהגוף לייצר אינסולין. האינסולין הנו הורמון שאחראי על וויסות רמות הגלוקוז בדם ולכן נקראת סוכרת זו גם 'סוכרת תלוית אינסולין' (Insulin-Dependent Diabetes), וגם 'סוכרת נעורים' (Juvenile diabetes), שכן לרוב היא מתפתחת עד גיל 40".
"בסוכרת מסוג 2, לעומת זאת, הגוף אינו מסוגל לנצל ביעילות את האינסולין הקיים, ואף אינו מייצר כמות מספקת של ההורמון. על אף שכיחותה, חלק מהלוקים במחלה כלל אינם מודעים למצבם, שכן המחלה מתפתחת לרוב בהדרגה לאורך שנים וסימניה פחות בולטים מאלו המתלווים לסוכרת נעורים".
סוכרת פוגעת בבריאות: פעילות גופנית מייטיבה עם החולים
"מחלת הסוכרת מגבירה את הסיכון לפתח מחלות נוספות ולגרום להחמרה במחלות קיימות", מחדדת ד"ר דלי גוטפריד ומפרטת, "כמו יתר לחץ דם, עליה ברמת השומן בדם, מחלות לב וכלי דם, מחלת כליות ומחלות עיניים".
"מחלת הסוכרת כרוכה בנטל נפשי, פיזי וכלכלי, וגורמת לקשיים ולסבל רב לחולים ולבני משפחותיהם. לצד כל זה חשוב במיוחד לדעת כי הקפדה על אורח חיים בריא שכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית מפחיתה את הסיכון ללקות בסוכרת, ומשפרת את מצבם של החולים בה".
שחייה: כפעילות ממריצה ובריאה
"בהתייחסות לפעילות גופנית כללית לחולי סוכרת אנחנו מחפשים פעילות מתונה, הדרגתית תוך שליטה ברמת הסוכר בדם, לפני ואחרי הפעילות", מסביר אורי סלע, מומחה להידרותרפיה, מייסד שיטת השחייה WEST והבעלים של 'עולם המים'. "הטיפול ההידרותרפי מגביר את זרימת הדם אל הידיים והרגליים, ולכן שיטה זו מומלצת כדרך יעילה להמרצת מחזור הדם בקרב אנשים הסובלים מסוכרת".
"ההתייחבות לשחייה הינה כאל סוג של ג’וקר”, אומר סלע בחיוך. "אם מתאמנים בשחייה, משתפרים גם בענפי ספורט אחרים כגון הליכה, ריצה, אופניים ועוד. שכן עבודה על השריר והפיכתו לארוך, אלסטי וגמיש, מה שקורה בשחייה, מתאימה אותו לפעילות בענפים אחרים אך לא ההפך".
"בנוסף, השחייה הוא ענף ספורט מתון יותר משאר ענפי הספורט והסיכוי לגרום נזק הוא קטן מאוד גם אם נעשת תנועה לא נכונה. הזעזועים והפגיעה כתוצאה משחייה לא נכונה נמוכים יותר מאשר מנזקים הנגרמים כתוצאה מפעילות גופנית לא נכונה אחרת. השחייה מאפשרת מצד אחד לחזק את השרירים ומצד שני לשמור על המפרקים לאורך זמן".
טמפרטורת המים ותזונה אחר אימון
טיפול הידרותרפי מתבצע בבריכה בה טמפרטורת המים יכולה להשתנות מה שמאפשר יתרונות ייחודיים. "הצוות המקצועי מתאים לשחיין ולאופי האימון שלו את הטמפרטורת המים המתאימה ויש לכך חשיבות רבה", מסביר סלע.
"כך למשל אם מטרת הטיפול הוא שיחרור שרירים, הארכת שרירים או הזעה ההמלצה היא להתאמן במים חמים, כלומר 34 מעלות, אבל אם המטרה היא לצנן את הגוף או לעודד שליטה בדפקים שונים ההמלצה היא להתאמן בטמפרטורה של 30 מעלות. יתרה מכך", הוא מוסיף "השליטה בטמפרטורת המים מתאימה מאד לסוכרתיים הסובלים משינויי טמפרטורה מחוץ למים ומספקת סביבה טובה במיוחד לאימון".
"דגש נוסף שיש לשים אליו לב אצל חולי סוכרת היא התזונה לאחר האימון". מדגיש סלע, "לאחר אימון, ארוחת פחמימות כגון לחם עם ממרח וכוס מיץ יסייעו למניעת נפילת רמת הסוכר, דבר שעלול לקרות במהלך היממה לאחר הפעילות כתוצאה מהשלמת חוסרים בגליקוגן. ישנם מקרים בהם בסיום אימון נמרץ עולה רמת הסוכר ולכן כדאי להימנע מצריכת אינסולין נוסף כדי לא הביא למצב של היפוגליקמיה קשה (מיעוט סוכר בדם), ולחכות שרמת הסוכר תחזור בעצמה למצב “הרגיל”.
4 הנחיות של אורי סלע למתחילים
1: מתחילים לאט. חודש ראשון הוא סוג של איזון, מתאמנים על דופק נמוך של 65% ולומדים מה לאכול לפני ואחרי האימון. חשוב במהלך אותו חודש לבדוק סוכר לפני, אחרי ואחרי ארוחה.
פירות מצויינים בתקופת הקיץ הם: אפרסקים, בננות ותמרים הנותנים את מינון האנרגיה הרצויה ושומרים על הגוף ללא נפילה של סוכר ותחושת עייפות.
2: מעלים קצב - אחרי חודש. לאחר החודש הראשון, במידה והכל מאוזן ניתן לעלות מינון, להגיע ל- 75% מהיכולת ולשפר את היכולת האירובית אשר תשפיע על האנרגיה, איזון, משקל, שחרור וכדומה.
3: שחייה כשיגרה. השחייה שורפת קלוריות ומסייעת בשמירה על המשקל, משפרת כושר קרדיו-וסקולרי (מצוין לבעלי סוכרת עם נטייה לבעיות בלב), לא מעמיסה על הרגליים כמו פעילות אירובית אחרת, מחזקת את השרירים ומורידה את רמת הסוכר בדם למספר שעות עד ימים ולכן יש חשיבות גדולה לפעילות קבועה.
4: אל תחששו ממאמץ. אפשר להתחיל בפעילות קצרה, להמשיך בפעילות ארוכה יותר עם הפסקות ולהתקדם בקצב שלכם. התמדה מסוג זה בוודאי מתאימה לסוכרתיים יותר מאשר פעילות אינטנסיבית לא מסודרת.
פרופ' גיל עצמון מאוניברסטת חיפה מספר על מחקר בינלאומי בו לקח חלק בנושא גנטיקה של סוכרת מסוג 2 במבוגרים:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"