אכזבה עצומה: כשלו השיחות על איחוד קפריסין
הפעם היה נדמה שזה קורה: הטורקים והיוונים אותתו שהם גמישים, וכולם חשבו שהפיצול בין קפריסין הטורקית לקפריסין היוונית, שנמשך כבר יותר מ-40 שנה, עשוי להסתיים סוף-סוף. אתמול הכול התפוצץ. דיפלומט: "היינו קרובים כל-כך"
הסיכוי הגדול ביותר זה עשרות שנים לאחד את קפריסין נמוג אתמול (יום ו'), כשהוכרז על כישלון השיחות בין הצדדים. שבוע של ישיבות בתיווך ארה"ב באלפים השווייצריים הסתיים בישיבה עמוסה בצרחות ובדרמה – וללא הסכמות. הסכסוך הממושך בתוך קפריסין עצמה ובין טורקיה לבין יוון – יישאר בעינו גם בעתיד הנראה לעין.
האי קפריסין מחולק לחלק צפוני בשליטת הטורקים ולחלק דרומי בשליטת היוונים מאז 1974. טורקיה פלשה אז לקפריסין בעקבות הפיכה לזמן קצר שבוצעה בעידוד גורמים יווניים. מאגרי הגז הטבעי הענקיים שהתגלו באזור האי במרוצת השנים הוסיפו תמריץ למאמצים לסיים את המחלוקת ולהשכין שלום באי. 30,000 חיילים טורקים מוצבים בצפון קפריסין, ופתרון הסכסוך בקפריסין הוא אחת הדרישות של האיחוד האירופי מטורקיה בדרך לצירופה לאיחוד, צירוף שאינו נראה באופק.
גורם דיפלומטי שהיה מעורב בסבב השיחות האחרון אמר בצער: "היינו קרובים, כל כך קרובים". דיפלומטים אמרו כי טורקיה לא הציעה די לקפריסאים היוונים, הדורשים נסיגה מוחלטת של הכוחות הטורקיים מהאי.
"אני לא יודע לאן הדברים עשויים ללכת מכאן", אמר מקור דיפלומטי לסוכנות הידיעות רויטרס. הוא הטיל את האשמה על הקפריסאים הטורקים, וטען שהם היו "מעט חמדנים", אבל גם על הקפריסאים היוונים, שאולי עשו טעות טקטית כשביקשו מטורקיה התחייבות כתובה שבה תוותר על זכויות ההתערבות שלה בנעשה בקפריסין. "אני פשוט חושב שאין אמון בין הצדדים. היינו באמת-באמת קרובים", אמר.
מקור אחר, הקרוב לצד היווני, אמר כי טורקיה סירבה לממש את הרמיזות שנתן האו"ם קודם לכן, רמיזות שלפיהן היא תהיה גמישה בכל הנוגע לזכות ההתערבות שלה.
בעבר כשלו כבר כמה סבבי שיחות משמעותיים, החשוב שבהם בשנת 2004 כשהקפריסאים היוונים דחו את תוכנית האיחוד של האו"ם במשאל עם ואילו הקפריסאים הטורקים אימצו אותה. כמה שנים עברו אז עד שהאו"ם הצליח להתמסר מחדש לניסיון לפתור את הסכסוך הזה.
ראש ממשלת טורקיה, בינאלי יילדירים, אמר בעקבות כישלון השיחות כי ארצו תמשיך לנקוט עמדה בונה, וטען כי היוונים לא עשו זאת. טורקיה, נזכיר, היא המדינה היחידה בעולם המכירה בעצמאותה של צפון קפריסין. צפון קפריסין תלויה מאוד בתמיכה המדינית והכלכלית של הממשלה באנקרה.
בריטניה, ששלטה בעבר בקפריסין ואמורה לשמש כערבה למתרחש בה מתוקף כתב העצמאות של קפריסין ב-1960, הודיעה כי היא מאוכזבת עמוקות. "כעת זהו זמן להרהור שקט ולשקילת הצעדים הבאים. המחויבות שלנו להגיע להסכם עודנה בלתי ניתנת לערעור", מסרה הממשלה בלונדון.