שתף קטע נבחר

דו"ח: 51.2% מהנשים שעברו הפלה השתמשו באמצעי מניעה

סיכום נתונים מ-2016 בבריטניה מגלה כי יותר ממחצית מהנשים שביצעו הפלה בעקבות היריון לא רצוי דיווחו על שימוש בסוג אחד לפחות של אמצעי מניעה. המומחים: אין שיטה שמונעת היריון ב-100%, אבל האמצעים הפופולריים בטוחים מאוד. הסיבה לכשלים: שימוש לא נכון

מהם היתרונות הנוספים של אמצעי המניעה?

 

 

משתמשות באמצעי מניעה, ואף על פי כן עוברות הפלות: יותר ממחצית מהנשים (51.2%) שעברו הפלה בשנה שעברה במרפאות ארגון BPAS הבריטי דיווחו כי השתמשו באמצעי מניעה, ולמרות זאת נכנסו להיריון לא רצוי.

 

הבדיקה של ארגון הצדקה, שמפעיל מרפאות לביצוע הפלות ברחבי הממלכה, כללה יותר מ-60 אלף נשים שעברו הפלות ב-2016. כרבע מהן דיווחו על שימוש באמצעי מניעה הורמונליים לשימוש עצמי (גלולות, מדבקות או טבעת) או באמצעי מניעה הפיכים ארוכי טווח (זריקות והתקנים תוך-רחמיים). אלו נמנים עם אמצעי המניעה שנחשבים הבטוחים ביותר. שאר הנשים דיווחו על שימוש באמצעי מניעה לא הורמונליים כגון קונדומים או דיאפרגמה.

 

"אף שנהוג לחשוב כי שימוש באמצעי המניעה המפורטים מעלה הוא אמצעי יעיל למניעת הפלות", אומרים בארגון הצדקה הבריטי. "אין אמצעי מניעה יעיל במאה אחוזים".

 

האמצעי הפופולרי ביותר למניעת הריון. גלולות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האמצעי הפופולרי ביותר למניעת הריון. גלולות(צילום: shutterstock)

 

עוד עולה מהנתונים כי בכל שנה בבריטניה 9 מתוך 100 נשים שמשתמשות בגלולת, 6 מתוך 100 נשים שמשתמשות בזריקות ואחת מכל 100 נשים שמשתמשות בהתקן תוך-רחמי - נכנסות להיריון.

 

קראו גם:

ההלכה לפני החוק: "פה לא יאשרו לך לעשות הפלה"

הכירו: אמצעי המניעה היעיל ביותר שאתם לא מכירים

גלולות: איך הן עובדות, מה הבדלים ביניהן ומה הסיכונים

ההשערה היא ששיעורי הכישלון הגבוהים של אמצעי המניעה נובעים משימוש לא נכון, מתזוזה או מנפילה של האמצעי. המומחים אף הוסיפו כי אמצעי המניעה עלולים למסך את תסמיני ההריון, כיוון שהם עלולים לגרום לווסת קלה או בלתי סדירה. זה גרם לנשים להגיע בשלב מאוחר יחסית של ההיריון לבצע את ההפלה.  

 

עוד מדווח הארגון כי אמצעי המניעה הפופולרי מכולם הוא הגלולה. שיטות נוספות ששכיחותן בעלייה הן התקן תוך-רחמי והזרקות. האפקטיביות של גלולות למניעת היריון מגיעה לכ-91%, ואילו יעילות הקונדומים במניעת היריון מגיעה ל-82% בלבד. עם זאת, היריון לא מתוכנן עלול להתרחש בכל זאת, גם כשמשתמשים באמצעי מניעה.

 

"האמצעי היעיל ביותר: התנזרות"

על פי הסטטיסטיקה בישראל, כעשירית מהפניות לוועדות להפסקות היריון הן של נערות עד גיל 19, 45% של נשים נשואות, 42% של רווקות ו-11% של נשים גרושות. סעיף החוק השכיח ביותר היה היריון מחוץ לנישואים, שעליו דיווחו מעל 50% מהפונות. כ-87% מהפניות היו בשליש הראשון להיריון, כלומר עד סוף שבוע 12.

 

אמצעי המניעה עלולים למסך את תסמיני ההריון (צילום: shutterstock  ) (צילום: shutterstock  )
אמצעי המניעה עלולים למסך את תסמיני ההריון(צילום: shutterstock )

 

"אמצעי המניעה היעיל ביותר נגד היריון הוא התנזרות", אומר הפרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' במרכז הרפואי סורוקה וסגן דיקן הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון. "עם זאת, אמצעי המניעה הם יעילים כאשר השימוש נכון. למשל - אחוז הכישלון של גלולות בנטילה אידאלית, דהיינו כאשר האישה לא שכחה גלולות, לא נטלה אנטיביוטיקה או תרופות אחרות שסתרו יעילות, לא שלשלה וכדומה, הוא נמוך ביותר ועומד על כאחוז וחצי.

 

"בשימוש אופייני, כאשר מדי פעם שוכחים לקחת גלולה, למשל, הכישלון עומד על 7-5 אחוזים, תלוי במשתמשת. לעומת זה, כאשר משתמשים בהתקן, אין הבדל בין שימוש אידאלי וטיפוסי, ושיעור הכישלונות לשנה עומד על אחוז וחצי".

 

לדברי פרופ' שיינר, הסקר החדש בבריטניה משקף בעיקר התנהגות שונה של שימוש באמצעי מניעה: "הקונדום הוא אמצעי מניעה טוב למניעת מחלות זיהומיות, אבל למניעת היריון אין ספק שכדאי להשתמש בו במקביל לשימוש באמצעי מניעה יעיל יותר. לצערנו, אחוז ההריונות בגלל קונדום שכשל הוא יותר גבוה מכישלון גלולות, למשל. כישלון קונדום הינו בין 10 ל-18 אחוזים".

 

לגבי הפופולריות ההולכת וגואה של התקן תוך-רחמי, מסביר פרופ' שיינר שאומנם הוא פוטר מהצורך ליטול גלולה מדי יום ויעילותו מגיעה לחמש שנים, אולם גם השימוש בו כרוך בסיכונים: "אחוז ההריונות בשנה למרות התקן קיים אך נמוך - סביב אחוז וחצי. אך מדובר על גוף זר, עם החדרה שאיננה נעימה ועוד פחות נעימה לנשים שטרם ילדו. ייתכנו דימומים לא סדירים או קשים יותר, תלוי בסוג ההתקן".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין אמצעי יעיל במאה אחוז
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים