שתף קטע נבחר
 

החלון החכם ששולט על עוצמת האור בחדר

חוקרים באוניברסיטת פרינסטון פיתחו חלון חכם שניתן לשלוט על הקרניים החודרות דרכו

 

החלון בפעולה

החלון בפעולה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חלונות שיודעים להפוך לכהים הם לא חידוש, בעיקר בתחום משקפי הראייה. הם מבוססים בעיקר על כימיה וחומרים פוטו-כרומיים מבוססי פחמן, שמשנים את צבעם במהלך חשיפה לאור חזק. פיתוח חדש של חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון בארה"ב מאפשר גם להכהות או להבהיר את החלון לפי דרישה, ואף לסנן את גלי האור.

 

החלון החכם כולל תא סולארי שקוף, שמסוגל לאגור אנרגיה מקרני השמש באמצעות קרני האולטרה-סגול. בעוד שקרני אור נראות וקרני אינפרה-אדום רצויות במידה מסוימת בכל חדר, השאיפה בדרך-כלל היא דווקא לחסום את קרני האולטרה-סגול. צוות המחקר נעזר בטכניקת החסימה לאגירת אנרגיה.

 

 (צילום: מתוך המחקר) (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)

 

מלבד התא הסולארי השקוף, החלון מורכב מחומרים אלקטרו-כרומיים, שמגיבים בצבע ובשקיפות לא לחומרים אלא דווקא למתח חשמלי. מתחים ברמות שונות יובילו לתוצאות שונות מבחינת השינוי שעובר על החלון. כך הצליחו החוקרים לייצר חלון, שניתן לקבוע אלו קרניים הוא יחסום ובאיזו מידה לפי גובה המתח שעובר בו.

 

החוקרים יוכלו להחליט אם החלון יוכהה בלי לשמור על החום בתוך החדר. כלומר: החלון יאפשר לחלק מגלי האור השונים לחדור פנימה מלבד קרני האינפרה-אדום, או לחלופין יאפשר לגלי אור באורכים שונים לחדור ובכך לקבוע את רמת האור הטבעי בחדר או אפילו את צבעו.

 

"הטכנולוגיה החדשה היא למעשה ניהול חכם של כל הספקטרום של אור השמש", אומר יו־לין לו, ראש צוות המחקר. "השימוש בקרני האולטרה-סגול כדי להעניק זרם חשמלי לחלונות הללו מאפשר לנו להציב את התא הסולארי השקוף בלי שיתחרה ביתר חלקי החלון על אותו ספקטרום של אור, ואף לשמור על אסתטיות ועיצוב ראוי".

 

בשלב הבא ינסו בצוות המחקר לפתח דף שקוף שיכיל אותה טכנולוגיה, ושניתן יהיה להדביק אותו על חלונות קיימים, ובכך להביא את הטכנולוגיה ליותר אנשים בעלויות נמוכות יותר.

 

הכתבה התפרסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך המחקר
החלון החכם
צילום: מתוך המחקר
מומלצים