מתכונים עם מנגו: צהוב בחוץ, טעים בפנים
קרועים על מנגו? קבלו: קינוח מנגו מהפיליפינים, סלט מנגו ירוק, פילה סלמון עם סלסה מנגו ועוד - שישה מתכונים עם הפרי הכי אהוב במגירת הפירות
מנגו פלוט
מתכון של שני הרפז: מנה אהובה במיוחד בפיליפינים, הידועה בעיקר בזכות הפירות האקזוטיים המופלאים שגדלים שם. מנגו פלוט הוא קינוח קפוא בסגנון עוגת גבינת ביסקוויטים, ומכינים אותו עם עוגיות גרהאם קרקרס. העוגיות הללו הומצאו לפני כ-200 שנה בארה"ב, והן למעשה ביסקוויטים דקים ופריכים. כמעט בלתי אפשרי להשיג אותן בארץ, ולכן נשתמש כאן במתכון ביתי עבורן.
המרכיבים:
לגראהם קרקרס -
3/4 1 כוס קמח מלא
1/2 כוס קמח רגיל
1/2 כוס סוכר לבן
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1/2 כפית מלח
1/4 כפית קינמון טחון
120 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
5-6 כפות מים קרים (לא פושרים)
4 כפות סילאן
1 כפית תמצית וניל
למנגו פלוט (תבנית בקוטר תבנית 36*25) -
גרהאם קרקרס (לפי המתכון למעלה)
1 מכל שמנת מתוקה 250 מ"ל
1 מכל חלב ממותק
2 מנגו בינוניים (או אחד גדול)
אופן ההכנה:
- מכינים את הגראהם קרקרס - במיקסר מערבבים את הקמחים, הסוכר, אבקת האפייה, סודה לשתייה, מלח וקינמון. מוסיפים את קוביות החמאה הקרה, ומעבדים עד לקבלת פירורים. תוך כדי עיבוד, יוצקים פנימה סילאן ותמצית וניל, מוסיפים 3 כפות מים קרים וממשיכים לערבב (אם לאחר מספר שניות התערובת עדיין נראית פירורית ויבשה ולא הופכת לבצק אחיד, מוסיפים עוד 2-3 כפות בהתאם לצורך).
- מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מרדדים כל חלק בין שני ניירות אפייה למלבן דק (3 מ"מ), כך שיכסה פחות או יותר את מרבית נייר האפייה. חורצים עם הסכין ריבועים, יוצרים חריצים קטנים בכל הריבועים ומפרידים את הריבועים זה מזה.
- אופים בתנור בטמפרטורה שחומם מראש ל-130 מעלות במשך 5-7 דקות. הקרקרים צריכים להשחים מעט בקצוות. (במהלך האפייה ניתן לסובב את התבנית כך שכל העוגיות ייאפו בצורה אחידה, אם לא אופים מספיק זמן - הגראהם קרקרס לא יהיו פריכים). בסיום האפייה מניחים לעוגיות להתקרר בתבנית.
- מכינים את המנגו פלוט - חותכים את המנגו לקוביות קטנות, ומערבבים אותו בקערה יחד עם השמנת והחלב הממותק. בתבנית מסדרים שכבה של גרהאם קרקרס שתכסה את התחתית (ניתן לטבול מעט את הקרקרס בקערת חלב, אך לא הכרחי). יוצקים מעל שכבת הקרקרס את הבלילה, ומפזרים שוב שכבה של קרקרס.
- מניחים במקפיא למשך 24 שעות (ניתן להוסיף שכבות נוספות ולהגדיל את כמויות המרכיבים בהתאם. לחילופין, ניתן להשתמש בתבנית קטנה יותר ולהוסיף שכבות).
שייק מנגו, קוקוס וטחינה
מתכון של רותי קינן: הטחינה מוסיפה לא רק טעם, אלא גם סמיכות מענגת ומרקם קטיפתי.
המרכיבים (ל-2 מנות):
1 מנגו גדול, קלוף וחתוך לחתיכות
1 קופסה מי קוקוס
3-2 כפות סילאן או דבש
1 כף טחינה גולמית
1 כוס קוביות קרח
אופן ההכנה:
- מניחים את כל החומרים בבלנדר ומעבדים למשקה חלק.
- אם רוצים מרקם קצת פחות סמיך, מוסיפים מים. יוצקים לכוסות ומגישים מיד.
סלט חי של מנגו ירוק
מתכון של מיכל וקסמן: פשוט, מהיר וטעים. עובד לא רק עם מנגו ירוק. אם נפלתם על מנגו שהוא לא מספיק מתוק ומענג לאכול כמו שהוא, תחתכו ממנו סלט ותשמחו בו מאוד.
המרכיבים:
2 מנגו ירוקים, שכבר התחילו להבשיל
1 פלפל ירוק חריף, פרוס דק
1/2 בצל סגול, פרוס דק
חופן עלי כוסברה, שלמים ללא גרעינים
קורט מלח ים
מיץ מ-1/2 לימון סחוט טרי
1 כף שמן זית
אופן ההכנה:
- מערבבים פרוסות מנגו, פלפל חריף, בצל וכוסברה. מוסיפים מלח, שמן זית ומיץ לימון.
- מערבבים ואוכלים מיד.
פילה סלמון עם סלסה מנגו
מתכון של פיליס גלזר
המרכיבים (ל-4 מנות):
4 פילה סלמון (ללא עור, כ-180 גרם כ"א)
מלח, פלפל
לסלסת מנגו -
1/2 בצל אדום בינוני, קצוץ דק
1 פלפל ירוק חריף (או פחות, לפי הטעם), קצוץ דק
1 מנגו בשל ומקולף, מגולען וחתוך לקוביות (כ-1 כוס)
2 כפות כוסברה טרייה (ועוד לקישוט)
3 כפות מיץ לימון (או ליים – לימון ירוק, בסוף הקיץ)
1 מלפפון מקולף, חתוך לקוביות (כ-1 כוס)
מלח ופלפל - לפי הטעם
אופן ההכנה:
- בקערה בינונית, מערבבים את כל החומרים לסלסה, ומתבלים במלח ופלפל.
- מחממים את הגריל שבתנור. מניחים את הסלמון בתבנית מתאימה, מתבלים במלח ופלפל ושמים כ-10 ס"מ ממקור האש. צולים כ-8 דקות, או עד שהסלמון מוכן אך לא יבש מדי (בודקים עם מזלג)
- מחלקים את הפילטים בין צלחות, ושמים כמה כפות סלסה על כל אחד. מקשטים עם כוסברה ומגישים.
פנקוטה קוקוס עם רוטב מנגו
מתכון של השף ניר רונן
המרכיבים:
800 מ"ל חלב קוקוס
200 מ"ל שמנת
14 גר' ג'לטין
1 מקל וניל
50 גר' סוכר
לרוטב המנגו -
400 גר' מנגו טרי מקליפה
1/4 כוס רום
1 כוס מים
סוכר לפי הטעם
אופן ההכנה:
- משרים את הג'לטין במעט מים קרים.
- מרתיחים את חלב הקוקוס, השמנת, הסוכר ומקל הווניל. מורידים מהאש לאחר רתיחה ומוסיפים את הג'לטין. מערבבים היטב (לא במטרפה כדי שלא יהיו בועות בפנקוטה).
- מוזגים לכוסות ומקררים במשך 4 שעות.
- מכינים את רוטב המנגו - מבשלים את כל המרכיבים בסיר במשך 10 דקות ולאחר מכן טוחנים למרקם חלק.
- הגשה - מפזרים את הרוטב מסביב ומעל לפנקוטה.
עוגת תפוז ומנגו
מתכון של רוני ונציה
המרכיבים:
2 תפוזים
175 גר' חמאה רכה
1 כוס 200) גר') סוכר
1/2 1 כפיות תמצית וניל טהור
2 ביצים
1/4 2 (315 גר') כוסות קמח
1/3 כפית מלח
1/2 1 כפיות אבקת סודה
5 כפות שבבי קוקוס או קוקוס טחון
350 גר' מנגו קלוף, חתוך לקוביות בגודל 1 ס"מ (כ2- מנגו)
אופן ההכנה:
- מחממים מראש תנור ל170- מעלות.
- מגרדים את הקליפה מ2- התפוזים ומניחים בצד. קולפים את התפוזים, נפטרים מהקליפה, חותכים לרבעים ומסירים את הגזע הקשה והחרצנים. מכניסים למעבד מזון, טוחנים למחית חלקה ומעבירים לכלי עם פייה. כעת אמורים להתקבל 3/4 כוס נוזל. אם התקבל פחות, משלימים עם מים לכמות הרצויה.
- מקציפים בקערת מיקסר את החמאה, הסוכר, הווניל וגרידת התפוז במהירות בינונית, עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מוסיפים בזו אחר זו את הביצים ומקציפים היטב לאחר כל הוספה. מוסיפים לאט ובהדרגה את הקמח והמלח ומערבלים עד שהתערובת הופכת אחידה.
- מפזרים את אבקת הסודה מעל למחית התפוזים. כשהסודה מתחילה לבעבע, מוסיפים את המחית לתערובת ומערבלים במהירות נמוכה עד לקבלת תערובת אחידה.
- משמנים ומרפדים בנייר אפייה תבנית קפיצית בקוטר 24 סנטימטר. שופכים לתוכה את התערובת, מפזרים את שבבי הקוקוס מעל, ומעליהם מניחים את קוביות המנגו.
- אופים את העוגה במשך כשעה וחצי או עד שהשוליים נפרדים מהתבנית וכשקיסם המוחדר למרכז העוגה נשלף כמעט נקי. אם היא משחימה מדי במהלך האפייה, ניתן לכסות בנייר אלומיניום כדי להגן עליה.
- מניחים את העוגה על רשת לצינון ומעבירים סכין מסביב לשוליים לשחרור. משאירים בתבנית עד לצינון מלא.