חקירת הצוללות: החשד לשוחד לצ'ייני ושינוי השם מ"אבו דאבי"
מפקד חיל הים לשעבר שוחרר למעצר בית. על פי החשד, סעיף "הוצאות שימושיות" היה הסוואה לשוחד שקיבל בפרשת הצוללות. המשטרה גם חוקרת את טיסתו עם המתווך גנור לגרמניה כדי לשנות את שם החברה מ"אבו דאבי". ח"כ מרגלית הציג עדויות הקושרות את אלוף במיל' צ'ייני לחברה הגרמנית
גילויים חדשים בפרשת הצוללות: במשטרה חוקרים עדויות שלפיהן חברת הספנות הגרמנית טיסנקרופ העבירה כספים ששימשו בין היתר ככספי שוחד למפקד חיל הים לשעבר, אלוף אליעזר (צ'ייני) מרום. במשטרה הצליחו להגיע למסמך של רואה חשבון שמסכם את פעילות טיסנקרופ אל מול גורמי הביטחון בישראל בנוגע לרכישות צוללות וספינות. באחת השורות שצדה את עיני החוקרים נכתב Useful Expenses ("הוצאות שימושיות") והחוקרים חושדים כי סעיף זה היה למעשה הסוואה לתשלום השוחד לצ'ייני, שהועבר דרך נציג החברה הגרמנית החשוד אף הוא, מיקי גנור. בתום חקירתו אתמול (ג') נשלח מרום למעצר בית עד מחר.
חוקרי המשטרה טסו לגרמניה לביצוע חיקור דין וגביית עדויות כדי להבין אילו כספים בדיוק שולמו במסגרת העסקה למתווך גנור ואילו כספים השקיעה החברה בקידום זכייתה במכרז בישראל, מכרז שבסופו של דבר לא התקיים. במשטרה גם בודקים דיווח על נסיעת צ'ייני וגנור ב-2015 לגרמניה לשיחות עם טיסנקרופ בנוגע לאפשרות החלפת שמה של החברה הבת מ"אבו דאבי מאר" ל-"German Naval Yards", רגע לפני שנחתמה העסקה.
"יש עדויות חזקות שהחשודים יצטרכו לתת תשובות עליהן", אמר גורם בכיר במשטרה. "חלק מהכספים שהועברו לחשודים היו באמת שכר טרחה עבור עבודתם, אבל אנחנו חושדים שחלק אחר הוא כספי שוחד".
גם ח"כ אראל מרגלית, שהגיע לפני שבועיים ללהב 433, הציג בפני החוקרים עדויות הקושרות את אלוף במיל' צ'ייני ואחרים לחברה הגרמנית ואף הביא עדות מגרמניה התומכת בכך שהועברו כספים החשודים ככספי שוחד לבעלי השפעה בישראל כדי לזכות במכרז.
בדצמבר אשתקד פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי ארבע ספינות "סער 6" שישראל רכשה ב-2015 מטיסנקרופ במטרה להגן על אסדות הגז יורכבו בחלקן במספנה הנמצאת בבעלות של חברה מאבו דאבי ומלבנון. "אבו דאבי מאר" היא חברת הספנות המובילה במפרץ הפרסי ומנוהלת על ידי איש העסקים הלבנוני אסכנדר צפא.
במרס 2015, חודשיים לפני פרסום עסקת הספינות בין חיל הים הישראלי לטיסנקרופ, שינתה לפתע "אבו דאבי מאר קיל" את שמה ל-German Naval Yards. על פי הדיווחים, השם הערבי הפריע לעסקה עם ישראל ולכן שונה. הדבר לא אושר כמובן באופן רשמי. כאמור, לפני אותו שינוי שם ערכו צ'ייני וגנור פגישה בגרמניה. דובר German Naval Yards אישר ל"ידיעות אחרונות" באותה עת כי "German Naval Yards Kiel משמשת קבלן משנה של 'טיסנקרופ מערכות ימיות'".
בהודעת המשטרה מאתמול בבוקר נאמר ביחס לחקירת האלוף במיל' שלשום כי "בהמשך לפעולות החקירה שבוצעו בכל הקשור לביצוע רכש ביטחוני במסגרת פרשה 3000, עוכב חשוד נוסף לחקירה באזהרה בלהב 433".
עו"ד ציון אמיר, המייצג עם עו"ד נתי שמחוני את מרום, אמר אתמול בבוקר בכניסה למשרדי להב 433 בלוד: "מקווה שהחקירה תסתיים מהר ושהוא יחזור לביתו". שלשום דווח כי המשטרה הקפיאה את חשבון הבנק של מרום.
פריצת הדרך בפרשה התאפשרה הודות לחשיפת הנתיב הכספי: חוקרי היחידה הכלכלית הצליחו לעלות על העברת מיליוני שקלים מחברת המספנות הגרמנית לאיש העסקים מיקי גנור ולעורך הדין המקורב מאוד לנתניהו. "חלק מהכספים ניתנו עבור שכר טרחה על עבודה, אבל חלק גדול מהכספים לא ברור, ונראה כמו כספי שוחד", אמר גורם בכיר במשטרה.
על פי החשד, גנור מונה לתפקידו כנציג טיסנקרופ בסיוע התערבות עובד מדינה בכיר - והעביר כספי שוחד לאבריאל בר יוסף, מי שהיה אז מנהל ועדת חוץ וביטחון ולאחר מכן כיהן כממלא מקום ראש המל"ל. לפי החשד, אותו בכיר, ששמו עדיין אסור לפרסום, נשכר על ידי גנור כדי לקדם את הפרויקטים של המספנה הגרמנית, שאותה ייצג בארץ. במשטרה חושדים כי אותו מקורב לנתניהו קיבל כספים במרמה כדי לקדם את העסקאות של גנור באמצעות קשריו לצמרת הפוליטית.