שתף קטע נבחר
 

רפואה בתלת ממד - המדפסות משתלטות על בתי החולים

השימוש במדפסות תלת ממד הופך להיות נפוץ יותר ויותר והרופאים מאמצים בחום את הטכנולוגיה. בהכנה לניתוח, בייצור שתלים ואפילו אצל רופאי השיניים ובתוך האוזניים. "מי שנחשף לטכנולוגיה נשבה. הרופאים של מחר לא יבינו איך עבדנו לפני מדפסות תלת הממד"

שיניים מותאמות אישית בהדפסת תלת ממד: 

 

 

העתיד בתלת ממד: טכנולוגיית הדפסת בתלת ממד קונה אחיזה בשלל תחומי החיים. החידושים שמביאה איתה ההדפסה תלת הממדית בענף הרפואה הם מלהיבים במיוחד – ממודלים שמסייעים לרופאים לפני הליכים רפואיים ועד הדפסות של שתלים המותאמים באופן אישי לכל מטופל. הרופאים שהשתמשו בטכנולוגיה תמימי דעים: "מתמחים שנכנסים עכשיו לעולם הרפואה לא יבינו איך עבדנו לפני מדפסות תלת הממד".

 

"נכנס לניתוח רגוע יותר"

התחום הראשון בו השימוש במדפסות תלת ממד הופך נפוץ יותר ויותר הוא תחום ההכנה לניתוחים.  בשבוע שעבר נותחה בבית החולים "איכילוב" צעירה שבשתי הכליות שלה התפתחו מספר גידולים סרטניים. ריבוי הגידולים ומיקומם גרם לניתוח להסרתם להיות מורכב במיוחד.

 

למרות ההליך המסובך, פרופ' עופר יוספוביץ, מנהל המחלקה האורולוגית של בית החולים, שיחד עם ד"ר אבי ברי ניתח את האישה, מתאר כי הוא היה רגוע במיוחד כשנכנס לחדר הניתוח. הסיבה לנינוחות של המנתח הייתה כי הוא הכיר מקרוב את הכליות של המטופלת. עוד לפני תחילת ההליך הוא תכנן בקפידה כל חיתוך של אזמל. הוא עשה זאת בעזרת מודל תלת ממדי של הכליות, שאיפשר לו לראות בדיוק היכן כל גידול ממוקם.

 

מודל הכליות עם הגידולים עליו התאמנו המנתחים (צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב) (צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)
מודל הכליות עם הגידולים עליו התאמנו המנתחים(צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)

 

"אין ספק שכשאתה מחזיק ביד דגם תלת ממדי, הרבה יותר קל לך להבין איך להגיע לגידול", מסביר פרופ' יוספוביץ, "אחד האתגרים הכי גדולים בניתוח מהסוג הזה הוא להבין איפה הגידול במרחב. המודל מסייע לנו רבות מהבחינה הזו".

 

המנתח מפרט כי ללא מודל תלת ממדי נדרשים הרופאים להסתמך על בדיקות סי טי ו-MRI. הבדיקות הללו, כך מציין פרופ' יוספוביץ, מספקות לרופאים חתכים דו ממדיים של האיבר. "ככל שהניסיון של הרופא הוא מועט יותר, כך היכולת שלו לתרגם את הבדיקות הדו ממדיות למה שאתה אמור לראות ולעשות בניתוח היא מוגבלת יותר", מתאר הרופא.

 

לדבריו, הקושי בתרגום הבדיקות הדו ממדיות גורם למקרים בהם המנתחים סוברים בשוגג שהם הצליחו להסיר את הגידול במלואו, בעוד שבפועל חלקים ממנו נותרו בגוף המטופל.

 

צפו בניתוח להסרת הגידול בכליות שבוצע בעזרת הדפסת תלת ממד: 

 

"ככל שאתה מכין את עצמך טוב יותר לניתוח, כך אתה מגיע לחדר הניתוחים רגוע יותר, אתה פחות הססן, הזמנים של הניתוח מתקצרים והסיכויים להצלחת ההליך גוברים. כך היה גם במקרה של ניתוח הכליה". המנתחים הצליחו להסיר את הגידולים בשלמותם והמטופלת שכליותיה ניצלו כבר חזרה לשגרת חייה.

 

המנתח מייחס את ההצלחה הרבה של ההליך המסובך להכנה המדוקדקת שקדמה לו. "הדפסות תלת ממד יחוללו מהפכה בהכשרת רופאים", מנבא המומחה, "היכולת לתרגם את תוצאות בדיקות ה-CT וה-MRI לתלת ממד בדמיון קשורה באופן ישיר לניסיון של הרופא. בעתיד הלא רחוק היכולת הזו תהפוך לפחות משמעותית. יש לכך משמעות אדירה. הזמן שיידרש כדי להכשיר רופאים יתקצר באופן ניכר".

 

מודל של חוליה עם גידול סרטני (באדיבות חברת Synergy3DMed) (באדיבות חברת Synergy3DMed)
מודל של חוליה עם גידול סרטני(באדיבות חברת Synergy3DMed)
 

 

"היום אנחנו משתמשים בכלים פרימיטיביים"

ד"ר שלמה דדיה הוא סגן מנהל המחלקה לאורתופדיה אונקולוגית באיכילוב ומנהל המרכז לכירורגיית תלת ממד של בית החולים. החזון של המרכז שהוא עומד בראשו, כך הוא מצהיר, הוא להעביר את כל התכנון המוקדם של הליכים כירורגים מדו לתלת ממד.

 

"כיום יש למנתחים מעט מאוד כלים לתרגם את מה שאנחנו רואים ב-MRI וב-CT לפעולות מעשיות בניתוח. אנחנו משתמשים בסרגלים ובכלים פרימיטיביים אחרים כדי להתמודד עם בעיות מורכבות מאוד", מציין ד"ר דדיה.

 

הרופא מוסיף: "המודל של האיבר עם הגידול מסייע למנתח לתכנן את ההליך בצורה מדויקת יותר. אפשר לבצע על גבי המודל מישורי חיתוך ופונקציות נוספות, כך שניתן לתכנן את הניתוח מהחתך הראשון ועד התפר האחרון".

 

סימולציה על מודל לפני ניתוח (באדיבות חברת Synergy3DMed) (באדיבות חברת Synergy3DMed)
סימולציה על מודל לפני ניתוח(באדיבות חברת Synergy3DMed)

 

"עד למודלים תלת הממדים נאלצנו לעשות את כל התהליכים הללו בראש. היום אנחנו יכולים לעשות כריתות אגרסיביות מאוד בדרכים בטוחות יותר. אנחנו יכולים להגיע לקו המפגש של הגידול והעצם יותר בבטחה. הנזק למנותח הוא קטן והסיכוי להצלחה הוא רב יותר. הטכנולוגיה הזו כבר חסכה קטיעות של גפיים ומפרקים".

 

מנהל המרכז, שפועל בשיתוף עם חברת Synergy3DMed, מתאר כי בבית החולים איכילוב כבר ביצעו כ-60 ניתוחים בהם נעזרו בהדמיות תלת ממד. "כל מי שמשתמש בטכנולוגיה הזו נשבה. הוא רואה פעם אחת את היתרונות שלה והוא כבר לא יכול לחזור לאחור. הוא מגיע עם הרבה ידע ורוגע לחדר הניתוח".

 

ד"ר דדיה מעריך כי היום בו הדפסה בתלת ממד תהפוך לחלק בלתי נפרד משגרת יומם של הרופאים אינו רחוק: "התוכנות הופכות ליותר פשוטות ונגישות. בעתיד הקרוב הטכנולוגיה הזו תהיה במחשב של כל רופא. מתמחים שנכנסים היום לעולם הרפואה לא יבינו איך עבדנו לפני כן".

 

מודל של עמוד שדרה עבור תכנון הניתוח (באדיבות חברת Synergy3DMed) (באדיבות חברת Synergy3DMed)
מודל של עמוד שדרה עבור תכנון הניתוח(באדיבות חברת Synergy3DMed)

 

שתלים שהם כמו כפפה ליד

מדפסות תלת הממד לא רק מאפשרות למנתחים הכנה מדוקדקת יותר לקראת ניתוחים. הן מייצרות הבתי החולים כבר היום שתלים המותאמים באופן פרטני לכל מטופל, ואביזרי ניתוח ייעודיים להליך.

 

"מדפסות תלת ממדיות מאפשרות לנו ליישם את החזון של רפואה מותאמת אישית", מסביר ד"ר זיו רוזנבוים, ראש אגף טכנולוגיות רפואיות של שירותי בריאות כללית. הרופא מוסיף ומתאר כי "במקום שהמנתח ישתיל במטופל שתל כללי, אנחנו יכולים לייצר התקן שמתאים לו כמו כפפה ליד. זו טכנולוגיה שהמנתחים מאמצים בשמחה".

 

לפני כשנה וחצי הושתלו במטופל אוסטרלי חוליות בעמוד השדרה שהוכנו במדפסת תלת ממד. השימוש במדפסת לייצור שתלים הופך לשגור יותר ויותר במחלקות הפה והלסת של בתי החולים בארץ.

 

ד"ר נדב בן חיים, מנהל חברת "רמב"ם מד-טק", חברת המסחור של בית החולים "רמב"ם", מספר על חלק מהמקרים בהם השתמשו בטכנולוגיה בבית החולים: "היתה ילדה שסבלה מבעיה בוושט. המכשירים הקיימים לא התאימו עבורה בשל הגודל הקטן של הגרון שלה. המנתחים פתרו את הבעיה בכך שהם הדפיסו מכשיר ספציפי שהותאם עבורה".

 

מודל של אגן שהודפס בתלת ממד (צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב) (צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)
מודל של אגן שהודפס בתלת ממד(צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)

 

לדברי המנכ"ל "אנחנו רק בתחילת הדרך בנושא הזה, אבל האפשרויות הן מאוד רחבות. אנחנו משקיעים בתחום ורוכשים עוד ועוד מדפסות".

 

כתרים ומכשירי שמיעה בהדפסה

הרופאים מתארים כי לא רחוק היום בו הטכנולוגיה תהיה מנוצלת בכל הדיסציפלינות הרפואיות. "השתמשנו בהדפסה תלת ממדית בתיקון עקמת של ילד, בשחזור חלקי גולגולת, לייצור כלי דם ועוד במקרים רבים", מפרט ד"ר דדיה.

 

שימוש במדפסות תלת ממד מתחיל להיות נפוץ לא רק בבתי החולים. רופאי שיניים כבר משתמשים כיום בטכנולוגיה, וישנם גם מכשירי שמיעה שמיוצרים במדפסות. היתרון הבולט של האביזרים הוא התאמה המושלמת שלהם לגוף המטופל. מנכ"ל חברת מדטון-הדים, יצחק דוידוביץ', מסביר שמכשירי השמיעה הם לא רק מתאימים יותר, אלא גם "מאפשרים שמיעה טובה מאי פעם ואפילו יודעים להתחבר לטלוויה, לנייד ולבית החכם".

  

 

בתחום הדנטלי מציינים רופאי שיניים כי מדפסות תלת ממד מסייעות להם בייצור שתלים שבעבר הוכנו בעבודת יד. "במקום לקדוח בעצם, מקבלים נתונים מבדיקת ה-CT, מזהים איפה נמצאת העצם, ואז הקידוח והלבשת הסד נעשים בצורה ממוחשבת", מסביר אבי כהן, מנהל בחברת "סטרטסיס". "הפיתוח הטכנולוגי מקטין את זמן הקידוח, את החשיפה לזיהומים ומוזיל עלויות", הוא מפרט.

 

העתיד - הדפסות ביולוגיות

הרופאים מעריכים שטכנולוגיית ההדפסה בתלת ממד תמשיך להתפתח, בעיקר בתחום של הדפסת רקמות. "העתיד הוא בהדפסות ביולוגיות", מנבא ד"ר דדיה, "זה לא יהיה רק מודל או שתל, אלא הדפסה ביולוגית של רקמות המותאמת אישית לכל מטופל. מהדפסת מתכות נעבור להדפיס איברים". לדבריו "כבר היום אנחנו משתמשים בהדפסת תלת ממד לייצר כלי דם ושלפוחיות. ההתקדמות היא אדירה. העתיד של התחום נראה מאוד מלהיב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליאור צור, דוברות איכילוב
העתיד בתלת ממד
ליאור צור, דוברות איכילוב
ליאור צור דוברות איכילוב
ד"ר שלמה דדיה
ליאור צור דוברות איכילוב
דוברות קופ"ח כללית
ד"ר זיו רוזנבוים
דוברות קופ"ח כללית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים