שתף קטע נבחר
 

כך תיערכו לטיפול יישור שיניים

באיזה גיל אפשר לעשות יישור שיניים, איך ניתן לצחצח את השיניים בזמן שהמכשיר מורכב ומה חשוב לדעת על הטיפול לפני שמתחילים? רופאת שיניים מסבירה

יישור שיניים הינו תחום ברפואת שיניים שמטרתו תיקון פגמים במנח השיניים ובעמדת הלסתות. עמדה לקויה של השיניים, בעיקר צפיפות אך לעתים גם מרווחים, יביאו מטופלים רבים לטיפול במטרה לשפר אסתטיקה ולהחזיר תפקוד תקין.

 

על פי רוב, יגיעו לטיפול ילדים ובני נוער, לאחר סיום החלפת שיניים נשירות בקבועות. לעתים יתחיל הטיפול בילדים צעירים עם משנן נשיר או מעורב - בהם ניתן יהיה לנצל תהליכי גדילה ולהשפיע גם על מנח והתפתחות הלסתות.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

בניגוד לדעה הרווחת, יישור שיניים ניתן לביצוע בכל גיל, ולאו דווקא בילדים ומתבגרים. בשנים האחרונות עלו בצורה ניכרת הביקוש והיקף הטיפול במבוגרים בארץ ובעולם. זאת בעקבות עליה במודעות לאסתטיקה של השיניים במבוגרים, וזמינות טכנולוגיות אסתטיות חדשניות המאפשרות יישור שיניים תוך כדי שמירה על מראה אסתטי לשיניים גם במהלך הטיפול.

 

יישור שינייים. ניתן לעשות בכל גיל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יישור שינייים. ניתן לעשות בכל גיל(צילום: shutterstock)

 

הסיבות ליישור שיניים

יישור שיניים מבוצע על פי רוב במטרה לשפר אסתטיקה, אך יבוצע גם כהכנה לטיפול שיקומי ו/או לצורך שיפור תפקוד ויכולת שמירה על היגיינת הפה.

 

במהלך טיפול ליישור שיניים קיים אתגר משמעותי לשמור על היגיינת הפה. המכשור המורכב על השיניים אוגר שאריות מזון וצובר רובד. מנגד, המכשור מקשה על צחצוח יעיל שכן נוכחות טבעות וקוביות על השיניים מונעות גישה יעילה לניקוי משטחי השיניים ולרוב אין אפשרות לשימוש בחוט דנטלי.

 

זו הסיבה שבמהלך טיפול ליישור שיניים עולה הסיכון להתפתחות מוקדי עששת והתפתחות דלקות בחניכיים. היגיינת פה לקויה והצטברות רובד יכולים לגרום גם לריח רע מהפה.

 

ישנה מודעות נמוכה, בקרב המטופלים, עד כמה חשוב להתחיל טיפול של יישור שיניים עם חניכיים בריאות וחופשיות מדלקת, ולבצע את הטיפול תוך מעקבים קפדניים על רמת ההיגיינה ועזרה מתאימה עם תחזוקה מקצועית.

 

מה חשוב לדעת כשמתחילים טיפול ביישור שיניים

חשוב להתחיל יישור שיניים עם חניכיים בריאות, ולכן יש להקפיד על ניקוי מקצועי לפני תחילת טיפול ליישור שיניים.

 

מייד עם הרכבת המכשור בפה, יש לקבל מרופא השיניים ו/או השיננית המטפלת, הנחיות לניקוי יעיל של השיניים והמכשור.

 

מברשת חשמלית יכולה לסייע לניקוי המכשור האורתודונטי ומשטחי השיניים. יש להקפיד על שימוש באמצעי נוסף לניקוי בין השיניים: קיסמים או מברשות מותאמות.

 

ישנה חשיבות לשימוש במשחה ייעודית המכילה פלואוריד ושטיפות פה המכילות פלואוריד לחיזוק משטחי השן.

 

תכיפות ניקוי מקצועי על ידי שיננית או רופא השיניים, במהלך הטיפול האורתודונטי היא אינדיבידואלית ותלויה ברמת ההיגיינה, בבריאות החניכיים ועוד. התדירות המינימלית תכלול 2-3 ניקויים מקצועיים בשנה. תכיפות ניקוי מקצועי תיקבע בהמלצת הרופא המטפל.

 

 מומלץ להיבדק על ידי רופא שיניים כל 6 חודשים- בדיקה הכוללת גם צילומי רנטגן ובדיקת כיסי חניכיים. לזיהוי מוקדם של מוקדי עששת מתפתחים ו/או בעיות חניכיים שעלולות להתפתח תוך כדי יישור שיניים.

 

בנוסף, במבוגרים או בסובלים ממחלות חניכיים:

מומלץ להיבדק על ידי מומחה לבריאות חניכיים, טרם תחילת טיפול ליישור שיניים, כדי לודא שאין צורך בטיפול מכין ו/או מלווה ליישור השיניים ולהקטין סיכון להתקדמות מהירה של דלקות חניכיים במהלך יישור השיניים.

 

 מומלץ להיבדק על ידי מומחה לבריאות חניכיים כל 6-12 חודשים, לשמירה על בריאות החניכיים והעצם התומכת בשיניים במהלך יישור השיניים.

 

 גם חולים במחלת חניכיים יכולים לעבור יישור שיניים, אך בחולים אילו ישנו סיכון גבוה להדרדרות מחלת החניכיים תוך כדי יישור שיניים. במטופלים אילו יישור שיניים יתחיל רק לאחר איזון מחלת החניכיים וללא סימני דלקת.

 

בחולים עם מחלת חניכיים ישנה חשיבות רבה לליווי הטיפול לישור שיניים באמצעות ניטור צמוד של מומחה לבריאות חניכיים ותחזוקה מקצועית מותאמת אישית.

 

הכותבת היא מומחית לבריאות חניכיים, יועצת לחברת כצט


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יישור שיניים. ה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים