השופטת בפרשת הצוללות: "התפתחויות משמעותיות"
מעצרו של מיקי גנור, נציג המספנה הגרמנית, שעימו מתקיימים מגעים להסכם עד מדינה, הוארך ביממה בהסכמת הצדדים. מעצרו של המשנה לראש המל"ל לשעבר, אבריאל בר יוסף, הוארך בפעם הרביעית. השופטת עינת רון ציינה כי חלו "התפתחויות משמעותיות" לגבי מעורבים בפרשה
במשטרה מקווים שהיום או מחר ייחתם הסכם עד המדינה עם גנור. אחד הדברים שמעכבים את החתימה על ההסכם עם גנור הוא סכום הקנס שהמדינה תגבה ממנו בגין חלקו בפרשה. בתוך כך, מפקד חיל הים לשעבר, אלוף במילואים אליעזר (צ'ייני) מרום, נחקר היום שוב באזהרה ועומת עם חלק מהדברים שעלו בעדותו הראשונית של גנור.
גורם בכיר במערכת אכיפת החוק אמר בהתייחסו לממצאים שנאספו עד כה בפרשה ועל רקע הכוונה להחתים את גנור, שהיה הנציג הישראלי של תאגיד כלי השיט הגרמני טיסנקרופ בעסקה, כי "פרשת הצוללות חמורה בהרבה מפרשת רמי דותן". דותן נידון ל-13 שנות מאסר בגין לקיחת שוחד, תפירת מכרזים וגניבת מיליוני דולרים בעת ששימש בתפקידים בכירים בחיל האוויר בשנות ה-80.
גנור חשוד בעבירות של מרמה, הלבנת הון וקשירת קשר לביצוע פשע. יחד עימו נעצר בר יוסף, המשנה לשעבר לראש המל"ל, ועו"ד רונן שמר, שעבד במשרדו של גנור וחשוד בגריסת מסמכים שקשורים לפרשה. עוד נחקרו בפרשה גם האלוף במילואים מרום ומקורבו ואיש סודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, עו"ד דוד שמרון. לפי החשד בתיק, עסקאות לרכישת כלי שיט וצוללות כללו העברות סכומים גדולים לכיסים פרטיים כשוחד.
הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ אמור להעיד בנוגע לעמדת צה"ל בנושא רכישת הצוללות, ובעיקר לאור האישור שניתן למכור אותן למצרים בניגוד להצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שטען אתמול כי זו הייתה החלטה גרמנית. בנוסף לגנץ צפויים להגיע למשרדי להב 433 קצינים נוספים בצה"ל שקשורים לאגף הרכש על מנת להיחקר בעניין.
ההתפתחות הזאת מגיעה לאור ראשי הפרקים שכבר נלקחו ממיקי גנור במסמך הכוונות שלו להיות עד מדינה. נכון לעכשיו טרם קיבלו במשטרה את העדות המפורטת של גנור, וכזאת תינתן רק לאחר החתימה על ההסכם. עם זאת, הוא העביר להם ראשי פרקים על נושאים הנוגעים בין היתר לעסקאות ביטחוניות נוספות, שמות של מעורבים נוספים בצה"ל מלבד האלוף במילואים מרום ופרטים לגבי עסקאות נוספות שביצע ובהם עלה חשד לשחיתות.
ועדה תבחן התנהלות גמלאי מערכת הביטחון
על רקע הפרשה המסובכת התייחס היום שר הביטחון, אביגדור ליברמן, לפועלם של גמלאי מערכת הביטחון בתחום גם לאחר פרישתם הרשמית, והחליט להקים ועדה שתדון בנושא. ממשרד הביטחון נמסר כי הוועדה המדוברת תייעץ לקביעת כללים ועקרונות לפעילותם של פורשי צה"ל ומערכת הביטחון מול מערכת הביטחון בנושאי עסקאות רכש, התקשרויות, מכרזים ביטחוניים ומחקר ופיתוח.
לפי הודעת משרד הביטחון, בראש הוועדה תעמוד השופטת בדימוס ולשעבר נשיאת בית המשפט המחוזי במחוז מרכז הילה גרסטל, והחברים הנוספים בה יהיו סגן הרמטכ"ל לשעבר אלוף (מיל') משה קפלינסקי, מנכ"ל משרד הביטחון לשעבר תא"ל (מיל') פנחס בוכריס ונציב שירות המדינה לשעבר שמואל הולנדר.
הוועדה תבחן את התנהלות משרד הביטחון וצה"ל מול פורשי המערכת וגמלאי צה"ל בכל הקשור להיבטים מסחריים ועסקיים, ואת המשך קשריהם של הגמלאים והפורשים בשוק האזרחי עם מערכת הביטחון, עובדיה ויועציה. הוועדה אמורה להציג את מסקנותיה לשר ליברמן בתוך כארבעה חודשים.
"פורשי צה"ל ומערכת הביטחון הם אנשים ערכיים, מסורים ומחויבים, שהקדישו את חייהם הבוגרים להגנה על ביטחון המדינה. לכן, נוכח האירועים האחרונים וסימני השאלה הציבוריים שעולים, חשוב לבדוק את דרכי העבודה וההתנהלות, ואם יש צורך, לקבוע כללים ברורים", מסר השר. "חברי הוועדה מנוסים מאוד ומכירים את הסוגיות הרלוונטיות – ציבוריות, ביטחוניות ומשפטיות – ואני מבקש להודות להם על נכונותם להתגייס ולסייע".