סערת האימוץ: הדיון נדחה לספטמבר
בעקבות הסערה שקמה לאחר הודעת המדינה על כך שלא תאפשר למשפחות להט"ביות לאמץ ילדים, ביקש השר חיים כץ להעביר את הסוגיה "לבחינה מחודשת של גורמי המקצוע". הסתדרות הפסיכולוגים: "עמדת המדינה עומדת בסתירה לממצאי מחקרים ברחבי העולם"
האם משרד הרווחה ישנה את עמדתו? שלשום הודיעה המדינה לבג"ץ כי לא תתיר לזוגות חד מיניים לאמץ בטענה שהדבר עלול להוות פגיעה בילדים עצמם. עמדת המדינה עוררה סערה גדולה והיום (ג') הודיע שר הרווחה חיים כץ כי יבקש מבג"ץ "ארכה לטובת בחינה מחודשת של סוגיית האימוץ על ידי זוגות חד-מיניים, כך שגורמי המקצוע יבחנו את הנושא מחדש ויביאו בחשבון את כלל השיקולים שעומדים על הפרק". בעקבות זאת, הדיון נדחה לספטמבר והמדינה תגיש עמדה מעודכנת עד 10 בספטמבר.
עמדת הסתדרות הפסיכולוגים בסוגיית האימוץ ע"י חד מיניים
המדינה הודיעה השבוע לבג"ץ כי משרד המשפטים ומשרד הרווחה גיבשו עמדה מקצועית לפיה הם יאפשרו לראשונה לזוגות ידועים בציבור לאמץ ילדים, וזאת בתנאי שהם מנהלים משק בית יציב במשך שלוש שנים לפחות. במקביל, המדינה גם הודיעה שלא תאפשר לזוגות חד מיניים לאמץ ילדים בשלב זה. "עמדת גורמי המקצוע בשירות למען הילד מצדדים לעת הזו בשימור המצב הקיים, ביחס לעדיפות באימוץ הניתנת לזוג שהם גבר ואישה, בשים לב למציאות בחברה הישראלית והקושי שעלול להיות כרוך בכך ביחס לילד הנמסר לאימוץ", נכתב בהודעת המדינה לבג"ץ.
מדובר בתשובה לעתירה שהוגשה על ידי המרכז הרפורמי ועמותת 'אבות גאים', שבה דרשו העותרים לאפשר גם לזוגות ידועים בציבור וגם לזוגות חד מיניים לאמץ ילדים. כיום החוק בישראל מאפשר אך ורק לבני זוג נשואים שהם גבר ואישה לאמץ ילדים.
הנושא עורר מחלוקת ציבורית נרחבת ומחאה של אנשי ציבור ופעילים חברתיים שעוסקים בנושא. גם הזמר הראל סקעת עורר מחאה ציבורית כאשר קרא לצעירים הומוסקסואלים לא לשרת בצה"ל לאור עמדת המדינה. אתמול המדינה הודיעה כי נפלה טעות בניסוח ההודעה וכעת, כאמור, היא תבקש מבג"ץ ארכה לגבש עמדה חדשה.
האם העמדה הזו תכלול אפשרות אימוץ לזוגות חד מיניים? לא ברור. הדיון המדובר היה אמור להתקיים בבג"ץ ביום חמישי, אך הוא כאמור נדחה.
במקביל, הסתדרות הפסיכולוגים מסרה את עמדתה באשר לטענות המדינה על פגיעה אפשרית בילדים שגדלים במסגרת משפחתית להט"בית: "הסתדרות הפסיכולוגים בישראל מוצאת לנכון לציין כי עמדת המדינה ומשרד הרווחה עומדת בסתירה לממצאים מעולם מחקרי משמעותי ועשיר, כמו גם לניסיון המקצועי המצטבר ורב השנים של טיפול פסיכולוגי בילדים והורים, ממגוון רחב של סוגי משפחות".
"גידול ילדים במשפחות להט"ביות לא משפיע באופן שלילי על בריאות נפשית בקרב ילדים ואינו פוגע בהתפתחותם הפסיכולוגית והרגשית. עמדתנו זו אף מקובלת על ארגונים פסיכולוגים נוספים בעולם. כידוע, הורות נמדדת ביכולת להעניק אהבה בלתי תלויה, יציבות רגשית, גבולות וביטחון לילד ולילדה. על כן, הכרחי להמשיך ולבדוק לטובת הילד את 'המסוגלות ההורית' של המבקשים לאמצו, בדגש על התאמתם האישית והאישיותית, וללא התייחסות 'כובלת' של שיקולי מגדר, נטייה מינית וכדומה".
חן אריאלי, יו"ר האגודה למען הלהט"ב, מסרה בתגובה לחוות הדעת של הסתדרות הפסיכולוגים: "מוטב כי משרד מרכזי כמו משרד הרווחה בישראל היה עושה עבודת שטח מקצועית ואוסף את חוות הדעת כמו זו, ומחקרים מהעולם שמפריכים את טענותיו באשר לכשירותינו כהורות.
"הכיבוס של טובת הילד, כדי לטייח עמדות צרות, היא בורות למעשה. בחינת כשירות אדם להיות הורה אסור לה שתישען על דעות קדומות שמעמיקות שסעים בחברה שלנו, ובאחריותו של משרד הרווחה להלחם יחד איתנו בעמדות הללו ולמגר אותן, לא להיות זה שמטמיע אותן עוד יותר, בניגוד גמור לדעת הזירה המקצועית ודעת הציבור הרחבה".
"עמדת המדינה חשוכה ושמרנית"
צפרא דוויק, יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, הצטרפה גם היא לעמדת הסתדרות הפסיכולוגים. "עמדת העובדים הסוציאליים היא שאין להפריד ולעשות הבחנה מהורה ממין אחד לבין הורים משני המינים. מה שחשוב זה לבחון את התא המשפחתי, את יציבות והחוסן של הזוגיות, וכמה היא יכולה להיות אוהבת ותומכת. זה כל מה שאנחנו צריכים לדעת".
"עמדת המדינה מבוססת על דעה קדומה, חשוכה ושמרנית", טוענת דוויק ורומזת כי משרד המשפטים נכנע ללחצים קואליציוניים: "ההשערה היחידה היא שמדובר בפוליטיקה כיוון יש הרבה אוכלוסיות בכנסת שצריך לשרת".