יוגה: כשתרגול הופך לדרך חיים
רבים מאיתנו תופסים את היוגה כספורט בלבד, אולם מדובר בהרבה יותר מכך. היוגה, על כל סוגיה, היא שילוב בין גוף לנפש ומשמשת גם כדרך חיים למתרגלים האדוקים
רובנו חושבים על יוגה כספורט, שהרי חלק גדול מתרגול היוגה הוא פיזי. אך מה שמייחד את היוגה באמת הוא החיבור בין הגוף לנפש והרוח והיקום כולו. עבור מתרגלי היוגה, היא אינה מסתכמת רק בתנוחות שלה (האסאנות) אלא משמשת כדרך חיים.
במהותה, היוגה היא אימון שכולל מדיטציה, תרגילי נשימה, אסאנות ולימוד עצמי. במהלך תרגול היוגה מתרכזים בכל תנועה על מנת לבצע את התנוחה המדויקת וזה מצריך מצב תודעה גבוה הפונה פנימה, וכך אנחנו מודעים יותר לדפוסי המחשבה, התנועה וההתנהגות שלנו. רק כאשר נהיה מודעים אליהם, נוכל להתחיל בשינוי.
המטרה האמיתית של היוגה היא לפתח את המודעות שלנו לעצמנו תוך כדי האימון. בנוסף, אימון היוגה אמור לחזק את הגוף ובאותה נשימה גם התודעה תתחזק ותתגמש.
יוגה בחיים המודרניים
קצב החיים שלנו הוא לעתים קרובות מהיר מדי ועמוס, לא רק בעבודה, אלא גם בדאגה ליומיום של הבית. התוצאה היא שרובנו לא מצליחים לפנות זמן לעצמנו, ובכל זאת, כל אחד צריך הפסקה משגרת החיים העמוסה שלו.
כאשר מתרגלים יוגה באופן קבוע מרגישים את ההשפעה שיש לה על המודעות והנפש שלנו וכך היא עוזרת לנו להתמודד עם קצב החיים ביתר קלות.
ביוני האחרון התקיים "פסטיבל ישראל ליוגה", 3 ימים רצופים של תרגול יוגה בסגנונות שונים בכפר יוגה מושלם, זו השנה השנייה ברציפות.
אז מה היה לנו שם: כ-85 ממורי היוגה המובילים בישראל, 13 מתחמים המחולקים לפי סגנונות וזרמים שונים בהם: איינגר, ויניאסה, ויג׳נאנה, ראג׳ה, קונדליני וטנטרה יוגה, שיבננדה, פראניאמה ומדיטציה, אקרו יוגה ויוגה לזוגות, יוגה לנשים, יוגה לילדים, יוגה תרפיה, תזונה ואיורוודה.
יותר מ-1,000 ישראלים שרובם מתרגלים ומתרגלות יוגה באופן קבוע הגיעו לגוון ולדייק את התרגול האישי שלהם.
אילו מתחמי יוגה היו שם?
ויג'נאנה יוגה: "ג'נאנה זוהי ידיעה ו-ויג'נאנה זה לדעת ולהבין מבפנים. מהות ויג'נאנה יוגה היא התבוננות. היא באה לידי ביטוי ברבדים השונים של האימון. דרך העמקה בישיבה, בעבודה עם נשימה, לימוד טקסטואלי ודיוק בתנוחות – האסאנות הופכות למדיטציה בתנועה", אומרת ליאורה עמיחי, מנהלת (בשיתוף ד"ר יעל יצחק עידן) את מרכז נווה שאנן ליוגה בירושלים, מרכז ויג'נאנה יוגה הגדול והוותיק בארץ ומלמדת סדנאות בארץ ובעולם.
היוגה הנשית: "תרגול שאינו תואם את הגוף הנשי בהחלט עלול לגרום לנזקים קצרי וארוכי טווח. ובתרגול המסורתי של היוגה, בכל השיטות, אין התיחסות מקיפה ומעמיקה לגוף הנשי", מסבירה מירה ארצי פדן, מפתחת שיטת היוגה הנשית.
ראג'ה ופראניאמה: ראג'ה יוגה זו היוגה המלכותית, דרך המלך לשליטה בהכרה דרך מדיטציה ותרגולי נשימה.
טנטרה: פירושה מארג או התרחבות והיא נותנת לגיטימציה לעיסוק באנרגיה המינית ככוח חיובי להתפתחות הרוחנית. טנטרה מתעסקת באחדות הניגודים – האספקט הנקבי של האנרגיה הקוסמית הוא שאקטי והזכרי הוא שיווה.
"גם היוגה וגם הטנטרה עוסקות בהרחבת וחקירת התודעה באמצעות אותם הכלים אם כי בדרכים ובגישות שונות", אומרת רותי פריש, מורה בכירה ליוגה, מדיטציה והתמקדות.
אקרו יוגה: מדובר בשיטת תרגול ייחודית ומשחקית המשלבת תרגילי העברת שיווי משקל ועבודת פרטנרינג הלקוחה מעולם היוגה והאקרובטיקה ומקורה הקדום בקרקס.
"התרגול מתבצע בזוגות או בקבוצות קטנות ומתבסס בעיקר על עבודת גוף דינאמית ותקשורת מקרבת הבונה חווית משחק ואמון הדדי", אומר ינאי לב אור- מתרגל יוגה למעלה מ-25 שנים ועוסק בהוראת אקרו יותר מ-15 שנה.
יוגה תרפיה: "אומנות של מערכת יחסים. הזמנת התודעה למרחבי הרוח ולמעמקי הנפש. ראייה אינטגרטיבית של גוף, נפש ורוח. הקניית שפה וכלים מעשיים למפגש מרפא. הענקת ידע ומערכת מושגים הנשענת על גופי ידע מגוונים, עתיקים וחדשים (מהפילוסופיה של היוגה ועד לחקר המוח)", אומרת ציפי נגב, מתעמקת בפילוסופיה והפסיכולוגיה של היוגה, מלמדת יוגה ומכשירה מורים ליוגה ומטפלים ביוגה תרפיה אינטגרטיבית ממוקדת גוף נפש.
תזונה ואירוודה: "אדם בריא לפי הידע האיורוודי הוא לא רק אדם שתאבונו טוב, הדושות שלו מאוזנות, הרקמות שלו מתפקדות באורח תקין, וההפרשות שלו תקינות וסדירות – אלא גם אדם שחושיו, גופו ורוחו מלאים באושר עליון", אומרת גליה עזרן - מטפלת בכירה ברפואה איורוודית, הרבליסטית ומרצה.
עדי כהנן היא מאמנת אישית לכושר ולתזונה ובעלת חברת TARGET BODY לאימונים אישיים וקבוצות. לשאלות – לחצו כאן