שתף קטע נבחר

 

המסמך חושף: כך אושרו הצוללות המצריות

ראש הממשלה נתניהו הכחיש אתמול שישראל הסכימה למכירת צוללות מגרמניה למצרים. אבל מסמך שהגיע ל"ידיעות אחרונות" חושף: בעסקה קודמת מול מצרים, הגרמנים חיכו לאישור ישראלי

צוללת "רהב" במספנה בקיל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צוללת "רהב" במספנה בקיל(צילום: EPA)

מסמך שהגיע לידי "ידיעות אחרונות", בעקבות תחקיר משותף עם מערכת corrective.org הגרמנית (מערכת תחקירים ללא כוונות רווח), חושף את מקומה של ישראל בתהליך קבלת ההחלטות בדרך לייצוא צוללות מגרמניה למצרים.

 

אמש, בשיחה עם כתבים בעת ביקורו בבודפשט, התבטא ראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא. בתשובה לשאלה, אם אישר את מכירת הצוללות למצרים, אמר כי מדובר בהחלטה של ממשלת גרמניה וכי "זו לא החלטה של ישראל אלא של גרמניה. לא החלטנו לאשר או לא לאשר". אלא שמהמסמך שנחשף כאן לראשונה עולה כי אישורה של ממשלת ישראל היה הכרחי לעסקות של המספנה הגרמני מול המצרים.

 

 

המסמך הפנימי של תאגיד טיסנקרופ המתייחס לאישור האמור להתקבל על מכירת הצוללות למצרים ()
המסמך הפנימי של תאגיד טיסנקרופ המתייחס לאישור האמור להתקבל על מכירת הצוללות למצרים

המסמך, יש לציין, נוגע לעסקת הצוללות המצרית הראשונה, ב-2009, כאשר מובארק עדיין היה הנשיא וביקש להזמין שתי צוללות מתאגיד טיסנקרופ. באותה תקופה היתה טיסנקרופ חלק מהיוזמה המשותפת "מרינפורס אינטרנשיונל", שישבה בלונדון ועסקה בשיווק הצוללות המיוצרות בטיסנקרופ.

 

בפרוטוקול של ישיבת החברה בדצמבר 2009 נדונו הפרוייקטים השונים העומדים על הפרק. ראש המספנה שבונה את הצוללות, וואלטר פרייטאג, דיווח על מצב הפרוייקטים השונים. חודשים ספורים לפני כן חזר פרייטאג מאותו ביקור מפורסם בישראל, בו נכפתה עליו החלפת נציג טיסנקרופ בישראל. שייקה ברקת, הנציג הישן, הוחלף במיקי גנור. כעת נחקר האם מפקד חיל הים לשעבר, אליעזר צ'ייני מרום, עמד מאחורי החלפת הנציגים. באותו ביקור נפגש פרייטאג עם בכירים במשרד הביטחון ועם שר האוצר דאז יובל שטייניץ.

 

בחזרה לישיבה. בדיווח ציין פרייטאג כי הלקוח המצרי נוטה לרכוש את הצוללות מהמספנה הגרמנית, דבר שאושר בביקורו של הנספח הצבאי המצרי בקיל זמן קצר לפני כן. אלא שעיקר הדיווח על ייצוא הצוללות למצרים עוסק דווקא בישראל: מנכ"ל המספנה מאמין, כך אמר, שבמפגש הקבינט הגרמני-ישראלי שנקבע לינואר 2010 "יוסכם על אישור הייצוא למצרים, שעומד על הפרק".

 

כפי שפורסם כאן השבוע, האישור אכן ניתן לבסוף, כאשר נתניהו ושר הביטחון דאז אהוד ברק איפשרו את ייצוא הצוללות למצרים ובלבד שיהיו פחות מתקדמות מהצוללות הישראליות. בעקבות הפלתו של מובארק ב-2011 ועלייתו של איש האחים המוסלמים מורסי לשלטון, ניסו נתניהו וברק לסגת מן האישור, אלא שבשלב זה הבהירו הגרמנים שלא ניתן עוד לבטל את העסקה. שתי הצוללות הגיעו למצרים ב-2016.

 

הפרשה הנוכחית נוגעת לעסקת הצוללות המצרית השניה, אותה אישרה לכאורה ממשלת ישראל ב-2014 ללא ידיעת שר הביטחון בוגי יעלון וראשי האגפים הרלוונטים במערכת הביטחון.

התאגיד הגרמני. אישור ממשלת ישראל היה הכרחי  לעסקאות מול מצרים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התאגיד הגרמני. אישור ממשלת ישראל היה הכרחי לעסקאות מול מצרים(צילום: EPA)
 

אמש פורסם כי נשיא המדינה רובי ריבלין, שהתבקש על ידי יעלון לברר את הסוגיה, הופתע לגלות בעת ביקורו בברלין כי בידי הגרמנים מסמך חתום על ידי גורם ישראלי שמאשר את העיסקה השנויה במחלוקת.

 

ועוד נקודה שחשוב לציין: הצוללות, שרכשו המצרים בעסקה שהמסמך שעוסק בה נחשף כאן, היו מדגם פשוט יותר מאלה שנמכרו לישראל. ואילו בפרשה הנוכחית, לפי הדיווחים, מצרים ביקשה לרכוש צוללות שיכולותיהן זהה לאלה של הצוללות הישראליות. כלומר, ב-2009 המספנות הזדקקו לאישור אפילו במקרה שבו מוכרים צוללות שאינן "שוברות שיוויון".

 

נתניהו, מצדו, משדר ביטחון ועסקים כרגיל בפרשת הצוללות. "אמרתי לכם שאני לא מעורב בצוללות וכלי השיט. עכשיו זה מתברר", אמר נתניהו לכתבים המלווים אותו בביקורו בהונגריה. הוא ציין שאומנם יש כעת כוכבית בעסקה בגלל החקירה ולכן הגרמנים הקפיאו את טקס החתימה כפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות" אבל זה לא מטריד את מנוחותו של נתניהו. "העניינים יתבהרו ואני מאמין שהעסקה תצא לפועל. הגרמנים מחכים לראות איך החקירה תיגמר. אחרי שהחקירה תיגמר זה ייחתם. יש חקירה תנו לחקירה להתבצע. אני אחראי לביטחון ישראל. הרצון לפגוע בי עובר כל גבול ונוגע עכשיו בביטחון ישראל וזה חסר אחריות", הוסיף נתניהו.

 

ומה הוא אומר על חלקו של פרקליטו וקרוב משפחתו: "אין פה מיליונים – הפרקליט, הגיס והכיס - זה מת. נבנתה עלילה והיא צוללת למצולות".

 

בתוך כך, קצינים לשעבר מחיל הים שהיו מעורבים בעסקת הצוללות צפויים להתייצב בימים הקרובים לחקירה או למתן עדות בפרשה. הקצינים אף החלו לקיים התייעצויות ראשוניות עם עורכי דין.

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
צוללת במספנה של חברת טיסנקרופ
צילום: EPA
מומלצים