כלוא בגבול: האיש שנתקע בין סעודיה לקטאר
קטאר שללה את אזרחותם של 6,000 בני שבט אל-ריפראן. חלקם התיישבו בסעודיה, אך החרם שהכריזה על קטאר גרר גירוש שלהם לשטחה. לפחות אחד מהם תקוע בגבול, ולאחר שנפגע מתנאי מזג האוויר - אבד עימו הקשר. צפו ב"יא אללה"
אבד הקשר עם האיש שנתקע בין סעודיה לקטאר (צילום: חגי דקל)
בתחילת חודש יוני הכריזו סעודיה ושלוש מדינות נוספות על ניתוק היחסים עם קטאר בשל תמיכתה בטרור. במסגרת המהלך הדרמטי הורתה סעודיה לאזרחים הקטארים בשטחה לעזוב את המדינה בתוך שבועיים לכל המאוחר. אך לא כולם הצליחו לעבור את הגבול.
זאיד אל-מרי נולד בקטאר ב-1988, אך ב-2006 נשללה ממנו האזרחות והוא חי בסעודיה בדומה ללא מעט מבני שבטו המוקצה, אל-ריפראן. ב-17 ביוני, מחשש שהשלטונות בסעודיה יעצרו אותו בעקבות הנתק, החליט לחזור לקטאר ולהשתמש בדרכון אף שפג תוקפו. הוא הגיע לנקודת הגבול אבו סמרה, אבל שם השלטונות הקטארים לא נתנו לו להיכנס והחזירו אותו לסעודיה. השלטונות בסעודיה טענו כי כיוון שאין לו מסמכי זיהוי סעודיים עליו לחזור לקטאר. כך מצא את עצמו אל-מרי תקוע בנקודת הגבול בין גדרות תיל ותחת השמש הקופחת.
כמה ימים לאחר מכן הואילו הקטארים בטובם להעביר אותו לטיפול אחרי שסבל ממכת שמש, אך הוא הוחזר לנקודת הגבול. במהלך אותם ימים הועלו לרשת תמונות וסרטונים שלו בניסיון לגייס את הרשת ואת העולם כדי לשכנע את קטאר לתת לו להיכנס - אך לשווא, לפי שעה. בתקופה האחרונה נטען כי הקשר עימו אבד ויש חשש לגורלו.
ארגון זכויות האדם Human Rights Watch אף פרסם בתחילת יוני הודעה בעניינו שבה נמסר כי השלטונות בקטאר טוענים שהוא אזרח סעודי, אבל הוא מצדו טוען שהוא אזרח קטארי שאזרחותו נשללה ממנו ולכן חי בסעודיה מ-1996. הארגון קרא לקטאר להכניסו לשטחה ולבחון מחדש את החלטת שלילת אזרחותו, כמו גם אחרים שנמצאים במצב דומה. מנהלת מחלקת המזרח התיכון בארגון הוסיפה: "התלונות של קטאר בסכסוך המפרצי לא מצדיקות גירוש של חסרי אונים במדבר. אסור לסעודיה וקטאר ליטול חיים של אנשים ולמסור אותם זו לזו כאילו הן משחקות פינג פונג".
למה בעצם לאותו קטארי אין אזרחות? מתברר שבשני העשורים האחרונים שללה קטאר את האזרחות של 6,000 בני אדם שמשתייכים לשבט אל-ריפראן. בשבט סבורים כי המהלך נבע מכך שחלק מאנשיו השתתפו בניסיון הפיכה כושל נגד האמיר חמד בן חליפה אל-ת'אני ב-1996, שנה אחרי הדיח את אביו מהשלטון. חלק מאנשי השבט נטו לטובת האמיר שהודח ב-1995.
כלי התקשורת הסעודים הפכו את בני משפחתו של אל-מרי למרואיינים מבוקשים. "הטרגדיה של בני ריפראן... גירוש 6,000 קטארים ושלילת אזרחותם בתירוץ של חשד שהם נוטים לטובת האמיר המודח", נכתב בכותרת של אתר החדשות הסעודי "סבק". בכותרת הגג נכתב ש"סיפורו של זאיד התקוע בגבול פתחה את הפצעים של השבט שגורש".
בערוץ הסעודי MBC שידרו כתבה מורחבת בנושא, שכמובן הפנתה אצבע מאשימה לקטאר וניסתה לצייר אותה באור שלילי במיוחד. בכתבה התראיינו בני השבט וסיפרו על סבלם. אחד מהם גם התראיין באולפן והעביר מסר בשפה האנגלית כדי לנסות לגייס את העולם למען אחיו: "אחי נסע לקטאר וכעת הוא נעדר. אני פונה לארגוני זכויות האדם הבינלאומיים למצוא את אח שלי ולברר אם הוא חי. אנחנו לא רוצים אזרחות. אנחנו רק רוצים לדעת אם אח שלי חי או לא". בינתיים הפתרון למשבר חסר התקדים במפרץ בין קטאר לסעודיה, האמירויות, בחריין ומצרים לא נראה באופק.
אל-מרי. נולד בקטאר
מומלצים