שתף קטע נבחר

 

נמלטה משבי דאעש ותנאם בכנסת: "ישראל צריכה לעמוד לצידנו ולהכיר ברצח עמנו"

נאדיה מוראד, שנמלטה משבי דאעש אחרי עינויים קשים, תגיע לכנס מיוחד בכנסת שבו יקראו לממשלה לקיים יום זיכרון ליזידים ולשלב את סיפורם במערכת החינוך. "לעם שעבר את השואה אסור לעמוד מהצד", אמרה בשיחה עם ynet

 

נאדיה מוראד. מקווה לחזור יום אחד לעיראק (צילום: יותם פוליצר, ארגון ישראייד) (צילום: יותם פוליצר, ארגון ישראייד)
נאדיה מוראד. מקווה לחזור יום אחד לעיראק(צילום: יותם פוליצר, ארגון ישראייד)

הכנסת תקיים מחר (ב') כינוס מיוחד לזכרו של העם היזידי, שנטבח בשנים האחרונות על ידי ארגון דאעש. באירוע תשתתף הפעילה נאדיה מוראד, שהצליחה לברוח משבי הארגון בעיראק אחרי שעברה עינויים קשים. מלבד זאת הגישו תשעה חברי כנסת מסיעות שונות הצעת חוק שקוראת להכיר ברצח העם היזידי, הכוללת קיום יום זיכרון ב-3 באוגוסט, תוכניות לימוד ועצרת מרכזית לזכר ההרוגים.

 

בקיץ 2014 עלה העם היזידי לכותרות בעקבות מסע טבח שערך דאעש, שכלל רצח המוני, התעללות קשה, אונס וסחר בנשים בשל דתן ואמונותיהן. מוראד זכתה מהאו"ם לתואר של שגרירת רצון טוב ואף הייתה מועמדת לפרס נובל לשלום בשל פועלה בעולם למען העם היזידי ולמען הכרה ברצח העם היזידי מצדן של הממשלות בעולם. היא תגיע לראשונה לישראל לכינוס בשיתוף עם הארגונים "ישראייד" ו"סיד ישראל", שפועלים לגייס סיוע יהודי וישראלי למען היזידים, וביוזמת חברת הכנסת קסניה סבטלובה (המחנה הציוני).

 

פליטות יזידיות בעיראק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטות יזידיות בעיראק(צילום: רויטרס)

הפגנה למען העם היזידי בעת הטבח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה למען העם היזידי בעת הטבח(צילום: AFP)

"אני שמחה מאוד להיות בישראל בפעם הראשונה. אני מרגישה שהמדינה הזו, שעברה דברים כמו השואה, תגלה הבנה לפשעים שביצע דאעש נגד העם היזידי ונגד מיעוטים רבים בעיראק ובסוריה. אני מקווה שאתם תסייעו לנו ותעמדו לצידנו יותר", אמרה בשיחה עם ynet. "העם היזידי נמצא במצב של השמדה קולקטיבית אחרי שלטון דאעש במשך שלוש שנים. אני מבקשת מהאנשים שיתמכו בנו כדי שנוכל לקבל את זכותנו ולהשיג צדק".

 

בביקורה בישראל תנסה מוראד לשכנע את הממשלה להכיר במה שקרה ליזידים כרצח עם. "מדינות רבות והאיחוד האירופי הכירו בכך שמדובר ברצח עם. אני מעוניינת שיכירו בכך שמדובר בהשמדה קולקטיבית ויעניקו סיוע רפואי והומניטרי לקורבנות", הסבירה. "אני הולכת לדבר על העניין הזה ואני מקווה שיתנו משהו מיוחד ליזידים".

 

מוראד (במרכז) במהלך פעילות הסברה (צילום: יותם פוליצר, ארגון ישראייד) (צילום: יותם פוליצר, ארגון ישראייד)
מוראד (במרכז) במהלך פעילות הסברה(צילום: יותם פוליצר, ארגון ישראייד)

ח"כ קסניה סבטלובה. הצעת חוק עם עוד 8 חברי כנסת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ קסניה סבטלובה. הצעת חוק עם עוד 8 חברי כנסת(צילום: גיל יוחנן)
 

הידיעות על נפילת דאעש במוסול משמחות את מוראד, שמתגוררת כיום בגרמניה ומקווה שיום אחד תחזור לעיראק. "הכוחות העיראקים הקריבו אלפי חללים כדי שכל פיסת אדמה תשוחרר, ממוסול ועוד אזורים. כולנו גאים בדבר הזה ושמחים שדאעש מפסיד. ממשלת עיראק נלחמת ב'מדינה האיסלאמית' כבר שלוש או ארבע שנים ומקריבה חללים, אבל אנחנו רוצים לראות את אנשי דאעש עומדים לדין. אנחנו כיזידים רואים את העתיד שלנו בעיראק בתקווה שיהיה טוב יותר, שנהיה מוגנים ונקבל את הזכות שלנו".

 

חברת הכנסת סבטולבה, שמשמשת גם כיו"ר השדולה לחיזוק הקשר בין ישראל לעם הכורדי, אמרה כי עם שעבר את השואה אסור לו לעמוד מהצד לנוכח הטבח ביזידים. "חובתה המוסרית של מדינת ישראל היא להכיר בפשע הנורא הזה, הן בשל ההיסטוריה שלנו והן בשל התחייבות אבות האומה להתייצב לצד כל עם בעולם ברגעים קשים כאלה, ולכן הגשתי את הצעת החוק", אמרה סבטלובה. על ההצעה חתומים עוד: נחמן שי, איילת נחמיאס ורבין, זוהיר בהלול, מרב מיכאלי, מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), תמר זנדברג ואילן גילאון (מרצ), ויהודה גליק (הליכוד).

 

עידן בריר, חוקר הקהילה היזידית מאוניברסיטת תל אביב והפורום לחשיבה אזורית, אמר בשיחה עם ynet כי ישראל צריכה להקשיב למוראד ולהושיט יד לעם היזידי. "נאדיה הגיעה לפה כדי להמשיך לעשות נפשות לסוגיה שהיא פועלת למענה כבר שנים – הכרה ברצח העם היזידי ומציאת פתרון לנשים חטופות ששוחררו. בכנות, זה משהו שניסיתי לעשות איתה במשך שלוש שנים. לישראל יש צוואה מוסרית מהמעלה הראשונה וחובה אסטרטגית לעזור ליזידים. מצד אחד עצוב לי שהכנסת חיכתה שלוש שנים. אבל מוטב מאוחר מאשר אף פעם לא". לאחרונה פרסם בריר קובץ שירה יזידית בהוצאת "עולם חדש" ומכון ון ליר בירושלים, שבו הוקדש גם שיר לנאדיה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יותם פוליצר, ארגון ישראייד
מוראד. "השמדת עם קולקטיבית"
צילום: יותם פוליצר, ארגון ישראייד
מומלצים