השעיה זמנית או קרע עמוק? מבחן השטח של הקפאת התיאום הביטחוני
מניעת עימותים בין מתפרעים לכוחות צה"ל, הסגרת אמצעי לחימה ואיתור מבוקשים. התיאום הביטחוני בין ישראל לפלסטינים היה בשיאו עד הכרזת אבו מאזן, שמשרתת אותו בעיקר ברמה הפוליטית. עם זאת, שני הצדדים מבינים את חשיבותו ונחיצותו של התיאום - בעיקר בבלימת התעצמות חמאס ביהודה ושומרון
ההכרזה של אבו מאזן על הקפאת התיאום הביטחוני עם ישראל, עדיין נלמדת בצה"ל. גם בעבר הושמעו הצהרות דומות מצד הנשיא הפלסטיני, אולם הן היו מהפה אל החוץ, בעוד שבשטח, בחדרי חדרים, נמשכו השיחות בחשאי. סביר להניח כי "ההשעיה" של התיאום היא זמנית בלבד ונועדה לצרכים פוליטיים-פלסטיניים, בין היתר משום שהוא משרת את שני הצדדים ומסייע לנטרל את פעילות חמאס ביהודה ושומרון. במילים פשוטות: ההצהרה של אבו מאזן עוד צריכה להיבחן ברמת השטח, שבו שיתוף הפעולה בין הצדדים מעולם לא היה טוב יותר.
ההצהרה באה על רקע הצבת המגנומטרים בהר הבית, שהובילו לתסיסה בקרב הפלסטינים וערביי ישראל. אבו מאזן החליט שעד שלא יוסרו עמדות הבידוק, הוא משהה את התיאום שמתבטא בהיבטים של ביטחון שוטף, ושעליו אחראים מפקדי החטיבות המרחביות באוגדת איו"ש. במסגרתו אותו תיאום, המח"טים משוחחים מעת לעת ובהתאם לצורך עם עמיתיהם הפלסטינים, לעיתים בבסיסים שבגזרות ולעיתים בשטח הפלסטיני עצמו.
כמעט מדי יום עוברות ניידות של המשטרה הפלסטינית בכבישי הגדה, כמו ציר 60 וכביש 35, מכפר לכפר או מעיר לעיר, ובהן יושבים שוטרים פלסטינים חמושים. החיבור בין הצדדים נוצר בפיזור הפגנות של חמולות ובטיפול משותף בהפרות סדר, שבהן נעשה תיאום בזמן אמת בין קצין ישראלי למקבילו הפלסטיני. אנשי המנגנונים הפלסטיניים עומדים כחוצץ מול מפגינים שמאיימים לזלוג ליישובים ישראלים. הם משתמשים באמצעים לפיזור הפגנות ומפגינים משילות וריבונות באופן שחוסך התנגשות של המתפרעים עם כוחות צה"ל ומג"ב.
התיאום הביטחוני מנע לא פעם אסון לצד הישראלי, שעה שעשרות חיילים ואזרחים נכסו לשטח הפלסטיני והיה חשש לחייהם ולכך שיבוצע בהם לינץ' על ידי המון פלסטיני. השוטרים הפלסטינים איתרו אותם והחזירו לצד הישראלי, כולל אירוע לפני ארבעה חודשים שבו נכנס חייל עם משאיתו לבדו אל שטח כפר פלסטיני, וכמעט עבר לינץ'.
מניעת טרור, החזרת אזרחים ומידע פלילי
עד להודעה של אבו מאזן, היה התיאום הביטחוני עם הפלסטינים בשיאו. אינטימי, חזק, מתנהל בעולם מקביל וחשאי, מנותק לחלוטין מחוסר האמון בין ההנהגות בירושלים וברמאללה. במקביל, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים מצויים בשיאם מבחינה מקצועית. חלק משמעותי מתפקודם תלוי בתיאום הביטחוני, שכולל בין היתר חילופי מידע מודיעיני, הסגרת נשק ואמצעי לחימה שנתפסים בשטחי A, הכנסת אמצעים לפיזור הפגנות למשטרה הפלסטינית והעברת חומרי חקירה של עצירים שנחקרו במנגנונים לידי השב"כ.
שיתוף הפעולה עם המנגנונים נעשה בכמה רמות: איתור מבוקשים כמו תפיסת החוליה מחברון שרצחה את שלושת הנערים במבצע "שובו אחים" ועניינים פליליים כמו מידע שמועבר בין המשטרות. כך, למשל, בכל מפקדת תיאום וקישור (מת"ק) ישראלי נמצא שוטר ישראלי ובמקביל ישנו שוטר פלסטיני במת"ק הפלסטיני, ואלו נפגשים ומחליפים מידע כמו טביעות אצבעות, מידע פלילי ועוד. התיאום נעשה גם בתחום האזרחי כמו למשל כיבוי שריפות בשטח הגבול בין ישראל לרשות הפלסטינית, וכמו שראינו באסון הכרמל או בסתיו האחרון, בשליחת ניידת כיבוי פלסטינית לסייע לישראלים.
ההבנות בין המנגנונים לישראל מוציא את חמאס מכליו, משום שמדובר באחת הסיבות המרכזיות לכך שהתשתית הצבאית של הארגון בגדה רעועה למדי. חוליות צבאיות רבות נתפסות בזכות התיאום כשהן רק בשלב ההתחלתי. התיאום הביטחוני בין ישראל לרשות הפלסטינית עמד במבחנים לא מעטים כמו מבצעי "עופרת יצוקה", "עמוד ענן" ו"צוק איתן" בעזה, משברים מדיניים, פיגועים, מתיחויות בהר הבית וההסלמה הביטחונית הנוכחית, ועל אף כל אלה נשאר איתן.
התיאום הביטחוני של המנגנונים לא מסתכם רק מול ישראל כי אם מול גופי מודיעין אחרים כמו סוכנויות הביון של ארה"ב, בריטניה וירדן. אבו מאזן הגדיר אותו לא פעם "מקודש", כך שסביר להניח שההקפאה תהיה זמנית. אומנם פגישות לא יתקיימו כעת, אבל במקרים חריגים של מצבי חירום או אם יהיה צורך לסכל פיגועים - התיאום ימשיך כסדרו. מה שוודאי ייפגע הוא התיאום האזרחי, שנחשב פחות מורכב וקריטי לשני הצדדים ועוסק בטיפול משותף בתאונות דרכים, כינוס ועדות אזרחיות משותפות וכדומה.