נתניהו אמר לשרים: לא הייתה עסקת "מגנומטר תמורת מאבטח"
בקבינט התברר כי המתפללים לא יחזרו להר אם לא יוסרו גם המצלמות שהוצבו כחלופה למגנומטרים. בירדן בטוחים שמדובר בעסקה של נתניהו והמלך עבדאללה, שכללה את שחרור המאבטח הישראלי. השרים שאלו, רה"מ השיב בשלילה. הווקף יחבר דו"ח בעקבות המהלכים וקורא למתפללים להימנע עדיין מעלייה להר הבית
ראש הממשלה בנימין נתניהו הוביל את ההחלטה להסיר באופן מיידי את המגנומטרים והמצלמות מהר הבית, אחרי ששמע את עמדות השרים והמלצות גורמי הביטחון. אחרי ימים ספורים המצב חוזר לסטטוס קוו שהיה לפני הפיגוע שבו נרצחו שני השוטרים עם שינוי אחד - תגבור המשטרה בכניסה להר.
השרים נפתלי בנט, איילת שקד וזאב אלקין התנגדו להצעה וחשבו שנכון לפעול לפי המלצת המשטרה ולהשאיר בינתיים את המצלמות. בנט הסכים להבליג על ההחלטה להסיר רק את המגנומטרים, אך כשהתברר שמורידים גם את המצלמות בניגוד להמלצת המשטרה - החליט להתנגד.
המצלמות, שהותקנו רק לפני כמה ימים בכניסות להר הבית, היו אמורות לתת מענה זמני עד שתושלם בתוך חצי שנה התקנת מערכות הבידוק החכמות. אלא שבמגעים שהתקיימו מול הווקף והירדנים התברר שהמתפללים לא יחזרו אל ההר לפני שיוסרו המצלמות. הווקף יחבר דו"ח ראשוני על המצב במתחם הר הבית ומחוצה לו כדי לבחון מהם השינויים שביצעה ישראל. הווקף קורא שלא לחזור למתחם עד להגשת הדו"ח.
גורמים ירדנים אומרים בצורה חד-משמעית שההחלטה של המלך עבדאללה לשחרר את המאבטח הישראלי הייתה חלק מעסקה כוללת להסרת המגנומטרים והמצלמות - אך שרים בקבינט מכחישים בתוקף את קיומה של עסקה כזאת. לטענתם לא היה שום קשר בין שחרור המאבטח להורדת המגנומטרים.
נתניהו השיב בשלילה בישיבת הקבינט כשנשאל אם הבטיח למלך להוריד את המגנומטרים בתמורה לשחרור המאבטח. מנגד אומרים שרים אחרים שלדעתם שחרור המאבטח היה חלק מהעניין.
מערכות הבידוק החכם שיחליפו את המגנומטרים ואת המצלמות שהורדו לא יותקנו בכניסות להר הבית אלא רחוק יותר ולאורך סמטאות העיר העתיקה כדי "לא להתגרות" במתפללים המוסלמים. הקבינט החליט להקצות תקציב של עד 100 מיליון שקל לטובת יישום התוכנית. ההחלטה להוריד את המגנומטרים תקפה אך ורק למתפללים המוסלמים. המגנומטרים למבקרים היהודים ולתיירים יישארו על כנם.
שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן התייחס למעורבות האמריקנית ביישוב משבר הר הבית במהלך ישיבה חגיגית של שדולת ישראל-ארה"ב בכנסת. "היה פוטנציאל להידרדרות רעה. הייתה הרבה עבודה קשה מאחורי הקלעים בדרגים הגבוהים ביותר בארה"ב וישראל, ועם המלך הירדני", אמר פרידמן. "הצלחנו לנטרל במהירות מצב שהיה יכול להיגמר אחרת. אנו עובדים קרוב למען האינטרסים המשותפים".
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן התייחס לנושא בפתח ישיבת מפלגתו AKP בפרלמנט באנקרה והדגיש את החשיבות של סבלנות ודו-קיום. ארדואן הפציר בישראל להכיר בפלסטין ולכבד את מסגד אל אקצה. "הלגיטימיות של ישראל הגיונית לכך שהיא מכבדת את הזכויות של עצמה ושל הפלסטינים", אמר הנשיא הטורקי.
על הסטטוס קוו בהר הבית
בשנים האחרונות חלו שינויים במתווה הסטטוס קוו שגובש אחרי מלחמת ששת הימים. הסטטוס קוו המקורי מנע תפילת יהודים בהר הבית, אולם התיר ליהודים לבקר בו. היום נמנעים לעיתים תכופות גם ביקורי יהודים בהר או שהם מוגבלים במידה משמעותית - בעיקר בתקופות רגישות. בעבר התאפשרו ביקורי יהודים גם בשבתות וכן בתוך המסגדים. הדבר אינו אפשרי עוד.
לאחר מלחמת ששת הימים קבעה המדינה שחוקי מדינת ישראל חלים בהר הבית. כיום השתנה המצב. בפועל כבר שנים רבות שחוקי התכנון, הבנייה והעתיקות בהר הבית אינם נאכפים במלואם. הסטטוס קוו העניק לירדן מעורבות בניהול מתחם הר הבית באמצעות מנגנון הווקף, זרוע של משרד ההקדשים הירדני.
כיום התרחבה מאוד ההשפעה הירדנית על הנעשה בהר הבית – אפילו על התנהלות משטרת ישראל. האיסור להניף דגלים בהר הבית נאכף רק כאשר מדובר בדגלי ישראל. לעומת זאת מונפים באופן תדיר, במסגרת הפגנות ועצרות שמתקיימות בהר, דגלים של תנועות - לעיתים אף תנועות טרור כמו חמאס. המשטרה מעדיפה להבליג.
הסטטוס קוו הישן בהר הבית אינו קיים עוד. הוא השתנה מהותית בשורה של פרמטרים מרכזיים, באופן ששיפר מאוד את מעמדו של הצד המוסלמי בהר וערער מאוד את מעמדו של הצד הישראלי-יהודי שם. עם זאת, אחד ההיבטים המרכזיים בסטטוס קוו הישן, זה האוסר על תפילת יהודים בהר הבית, נשמר בקפדנות.