מפישקלעך ועד מעדן עם כיפה: עולם החטיפים המתחרדים
בלי סלבס על מוצרי מזון, עם ילדים שנראים כמו החבר מהחיידר - ושמות של מותגים מהעיירה בפולין: הדרכים להתאים את מוצרי המזון לעולמו של הציבור החרדי, דורשות הרבה יצירתיות, ואריזות גדולות במיוחד
לכל מותג מזון שאתם מכירים, יש מקבילה חרדית שנראית קצת אחרת. ממעדן חלב ועד חטיף צ'יפס: הדרכים להתאים את המוצר לעולמו של הציבור החרדי, דורשות הרבה יצירתיות.
<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
דמויות מערוץ הילדים? נסו יותר את דמותו של הילד מהחיידר הסמוך לביתכם. באופן כללי, אין כניסה לדמויות מ"תרבות זרה" לסופר השכונתי, ואם הן כבר שם – תימצא הדרך לגייר אותן.
בפרקים הקודמים:
- ספאסט-נישט: ראיתם פעם חרדי עם תיק גב?
- גרב עבה ותיק צד: תקנון הסמינר החרדי
- בין שטריימל לקנייטש: הודיה תכיר לכם את החברה החרדית
גם שמות החטיפים שאובים יותר מז'רגון השטעטל בפולין של המאה הקודמת, מאשר מהסלנג של ניו-יורק העדכנית. ועוד לא דיברנו על גודל האריזות (שדווקא מזכירות יותר את אלו שבסופרים האמריקניים, מאשר האריזות שבמרכול השכונתי ברמת אביב).
הודיה טולדאנו (25) גרה רוב חייה בשכונת רמות החרדית בירושלים. ואף שלא השתייכה לזרם החרדי, מאז ילדותה היא התעניינה בניואנסים של הציבור החרדי, על מושגיו ואורחות חייו. לאחרונה החליטה לשלב את הסקרנות הטבעית ואת הידע האישי בעבודת הגמר שעשתה בחוג לתקשורת צילומית במכללת "הדסה": טולדאנו חיפשה את הרגעים הקטנים והלא מוכרים לישראלי המצוי, וכך נולד "ואס איז דוס?" - משחק מילים חביב על המשפט "מה זה?" ביידיש, ובפראפרזה על כך - "מה זה דוס?".
המושגים שאתם לא מכירים
טולדאנו צילמה לא פחות מעשרה סרטונים במסגרת הפרויקט – והם עולים לראשונה ב-ynet. "עשיתי תחקיר ובעזרת שכנים ומכרים בעולם החרדי הכנתי רשימת מושגים שאנשים מבחוץ לא מכירים. הדגש היה דווקא על מה שלא נמצא במרכז השיח התקשורתי, וגם על מה שניתן להעביר לצופה באופן ויזואלי".
הסרטונים עצמם הם דוקו מבוים למחצה. כל סרטון אורך דקה ועשוי היטב, שזור בלא מעט הומור ומשולב בגרפיקה מקורית של בראל טולדאנו (אח-של), בעצמו בוגר "בצלאל". בין הנושאים הנידונים: הרגלי הבילוי של בחורי הישיבות והמקור להם; איך "מחרדים" חטיפים ומוצרי מזון; ולמה ללכת עם תיק על הגב זה "ספאסט-נישט".
- "ואס איז דוס?" מוצג במסגרת תערוכת הבוגרים של החוג לתקשורת צילומית במכללה האקדמית הדסה ירושלים, עד ה-27 ביולי. הכניסה חופשית.