שתף קטע נבחר
 

סכנת החיים של אלו שמפסיקים ליטול סטטינים לכולסטרול

התרופות מקבוצת הסטטינים להורדת כולסטרול אמנם חוללו מהפכה בהפחתת הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי, אך תופעות הלוואי שלהן גורמות לרבים מהמטופלים להפסיק ליטול אותן. מחקר חדש מגלה שהפסקת הטיפול עלולה לעלות בחיי אדם. מומחה: "תופעות הלוואי מתודלקות על ידי שמועות והפחדות"

מה תעשו אם מישהו עובר התקף לב לידכם?


אם אתם נוטלים סטטינים להורדת כולסטרול, אל תפסיקו על דעת עצמכם:
מחקר רחב היקף שנערך על ידי מדענים בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, מצא שיעור תמותה גבוה ושיעורים גבוהים של התקפי לב ושבץ מוחי בקרב אלה שהפסיקו את נטילת התרופות ממשפחת הסטטינים.

 

החוקרים ניתחו נתונים מבית חולים בבוסטון בין השנים 2000 עד 2011. במהלך תקופה זו, מעל 200 אלף מבוגרים טופלו במרכזים אלה בסטטינים. קרוב ל-45 אלף מהם דיווחו על תופעות לוואי אותן שייכו לתרופות – כאבי שרירים או כאבי בטן.

 

יותר סיכון לשבץ מוחי בקרב אלו שהפסיקו. סטטינים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יותר סיכון לשבץ מוחי בקרב אלו שהפסיקו. סטטינים(צילום: shutterstock)

 

מתוך אותם 45 אלף שהתלוננו על תופעות לוואי, החוקרים התמקדו ב- 28,266 אנשים. מרביתם – 19,989 המשיכו ליטול סטטינים, כמחציתם המשיכו ליטול את אותה תרופה ממשפחת הסטטינים, חרף תופעות הלוואי. השאר הפסיקו ליטול את התרופות.

 

קראו גם:

סטטינים לאנשים בריאים: מזיק יותר ממועיל?

אספירין לאנשים בריאים? סיכונים ותופעות לוואי

למה לא כדאי שתקראו מהן תופעות הלוואי של סטטינים

קרוב לארבע שנים לאחר תחילת הדיווחים על תופעות הלוואי, 3,677 אנשים מתו, סבלו מהתקפי לב או שבץ מוחי. מתוך אלה שהמשיכו ליטול את הסטטינים חרף תופעות הלוואי, 12.2% מתו, סבלו מהתקפי לב או שבץ מוחי. בהשוואה, מתוך אלה שהפסיקו ליטול אותם בשל התלונות על תופעות לוואי, 13.9% מתו, לקו בהתקף לב או בשבץ מוחי.

 

החוקרים מצאו מניתוח הממצאים, כי אלה שהפסיקו ליטול את הסטטינים לאחר תלונות על תופעות לוואי, היו בסיכון גבוה ב-13% למות, ללקות בהתקף לב או בשבץ מוחי במהלך תקופת המחקר, בהשוואה לאלה שהמשיכו ליטול את התרופות חרף תופעות הלוואי.

 

במאמר נלווה בכתב העת Annals of Internal Medicine בו פורסם המחקר, כתב ד"ר סטיבן ניסן מהמרכז הרפואי קליבלנד שבאוהיו: "עלינו לחנך את המטופלים ולהזהירם שהפסקת נטילת הטיפול בסטטינים עלולה להיות טעות קטלנית".

 

יתרונות ידועים מול תופעות לוואי לא נעימות

הסטטינים הם דרך הטיפול המקובלת בכולסטרול, שהוא הגורם מספר אחת בגורמי הסיכון הניתנים להשפעה. מדובר בקבוצת תרופות להורדת כולסטרול הפועלות על ידי חסימת האנזים האחראי ליצור הכולסטרול בגוף. ידוע כי אצל אנשים שנמצאה אצלם רמת כולסטרול גבוהה, שינוי הרגלי התזונה וביצוע פעילות גופנית מפחיתים רק באחוזים בודדים את הסיכונים הכרוכים בכך.

 

כאב בטן. אחת מתופעות לוואי המדווחות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאב בטן. אחת מתופעות לוואי המדווחות(צילום: shutterstock)

 

לפני כשמונה שנים פורסמו המלצות חדשות של איגודי רופאים בישראל לרמת הכולסטרול "הרע" בדם. לפיהן, ערכי המטרה עבור אוכלוסייה הנמצאת בסיכון (אנשים שעברו אירוע לבבי או מוחי, חולי סוכרת או מי שסובלים מטרשת עורקים) יעמדו על 80 מיליגרם לדציליטר ואף למטה מזה. ההערכה היא כי בעקבות ההנחיות החדשות, כמחצית מאוכלוסיית ישראל מעל גיל 40 תזדקק לטיפול בסטטינים להורדת כולסטרול.

 

על אף יתרונות הסטטינים בהפחתת התחלואה במחלות לב וכלי דם והתמותה, הם כוללים תופעות לוואי לא נעימות, ובהן כאמור כאבי שרירים וכאבי בטן. תופעות לוואי אלו מובילות חלק מהמטופלים להפסיק את נטילת התרופה. במרבית המקרים, ממליצים הרופאים במקרים כאלה להפחית את מינון התרופה אך במרבית הפעמים לא להפסיק את נטילתה.

 

"מקורן של תופעות הלוואי: פחד שמתודלק על ידי שמועות"

"הסטטינים הם תרופות מצילות חיים שמפחיתות תחלואה ותמותה בשיעור של 20 עד 30 אחוזים", אומר ל-ynet פרופ' יעקב הנקין, מנהל השירות לקרדיולוגיה מניעתית במרכז הרפואי סורוקה, "אם מפסיקים את הסטטינים, חשופים שוב לתחלואה ותמותה מוגברת".

 

לדברי פרופ' הנקין, מרבית התלונות על כאבי שרירים של מטופלים נובעים מפחד ולא מכאב אמיתי: "התברר במחקרי דאבל בליינד, שבהם לא החולה ולא הרופא יודעים איזו תרופה נלקחה, שאצל כשני שליש מאלה שלא סובלים סטטינים, אין החמרה בכאבי השרירים. כלומר יש איזה פחד אצל החולים מפני כאבי שרירים, שמתודלק על ידי האינטרנט ושמועות.

 

"אכן יש אחוז קטן מאוד שבאמת אינו מסוגל ליטול סטטינים בשל תופעות לוואי. אבל מדובר באחוז קטן, ואצלם ניתנת האלטרנטיבה של הזריקה להפחתת כולסטרול שעלותה יקרה. אצל כל השאר, שאכן סובלים מכאבי שרירים אמיתיים, ניתן להתגבר על תופעת הלוואי בהפחתת מינון ושילוב תרופות אחרות. כך או כך, הפסקה של נטילת סטטינים עלולה להיות קטלנית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תפסיקו לבד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים