"כוחני, ריכוזי ומשנה מוסכמות": הדרך החדשה של אבי גבאי בעבודה
היו"ר החדש מנסה להביא איתו דפוסי עבודה מהשוק הפרטי, שם עבד כמנכ"ל, מסרב להתיישר עם הרגלים ישנים, מכוון את המפלגה ליום הבחירות ולא חושש להתעמת עם המנגנון. במפלגה יש מי שמתקומם על הדרך שהוא מנהיג, אך אחרים מאמינים שהיא דווקא יכולה להסיר מ"העבודה" את הריקבון שדבק בה במשך השנים
במפלגת העבודה עוד מנסים לעכל את דרכי הפעולה החדשות שהביא איתו אבי גבאי. שבועיים עברו מאז נבחר ליו"ר החדש, ודומה שגבאי ממוקד מטרה ליום הבחירות הכלליות, אף כי זה אינו נראה באופק עדיין, ובדרך שובר סדרי עולם שהיו נהוגים במפלגה. לא תמיד זה עובר בשקט.
יש הטוענים כי גבאי פועל כמנכ"ל שמתעלם מהמשחק הפוליטי ועובד על פי שיטות ניהול של השוק הפרטי – ריכוזיות וכוחניות. אחרים אומרים כי יש להתחשב בכך שמדובר רק בתחילת הדרך וייתכן שהשיטות החדשות של גבאי הן שינערו את האבק מהמפלגה ויוציאו אותה מהריקבון שממנו היא סובלת בשנים האחרונות.
כך או אחרת נדמה שאיש במפלגת העבודה לא יכול להתעלם מגבאי, שלא מבקש ימי חסד ולא ממתין לפני השינויים שהוא מבקש להוביל - לעיתים במחיר של ביקורת קשה נגדו, שמגיעה ממנגנון המפלגה הוותיק ומפעילים מרכזיים.
לדוגמה, מספרים במפלגה, יום אחרי הבחירות כינס גבאי את עובדי המפלגה, ואלה הופתעו לגלות כי גבאי כבר הגיע ממוקד להמשך. הוא ביקש לדעת מה עושה כל עובד ועובד והבהיר להם: "מעכשיו אני מבקש שלא לעסוק בפוליטיקה פנימית. מי שיעסוק בה ולא בהכנת המפלגה לבחירות - פשוט לא יהיה פה".
עובדי מפלגה מספרים כי בשיחות שערך עם מזכ״ל המפלגה, ערן חרמוני, ביקש היו"ר החדש לקצץ תקנים מאוישים שאינם חיוניים ולפנות כסף לטובת מערכת הבחירות. "זה לא עניין אותו מי הבן-אדם וכמה זמן הוא עובד", אמר גורם במפלגה. "מעניינת אותו שורה תחתונה בלבד: איך העובד תורם או יכול לתרום ליום הבחירות".
במקרה אחר הודיע גבאי על כוונתו להביא מנכ"ל חדש שירכז בין היתר את הטיפול בתקציבים ובכוח האדם. בישיבת מזכירות המפלגה שהתקיימה ואחרי דין ודברים עם חרמוני ניסח גבאי את המהלך בעדינות יחסית והבהיר לעובדים: "אני מתכוון להביא מנכ״ל חדש, וערן ואני נחליט יחד באיזה מתווה הוא יעבוד". כשגבאי הבהיר בשיחות סגורות מהם תחומי האחריות של המנכ"ל החדש כפי שהוא רואה אותם, נאמר לו שהדבר נוגד את חוקת המפלגה, אך הוא לא נרתע: ״אם צריך, נשנה אותה".
הדרישות החד-משמעיות שהציג והגישה שהביא עמו - ימים ספורים לאחר כניסתו לתפקיד - קוממו עובדים ותיקים. אלה טענו כי גם אם המטרה ראויה, הדרך פסולה ובעייתית. לעומת זאת, טוענים חברי כנסת, הנחישות של גבאי וההתעקשות ללכת נגד הכללים המקובלים במפלגה עשויות להיטיב איתה.
חיצי ביקורת שהופנו אליו באחרונה לא נוגעים רק לסגנון כוחני ולהנחתות ללא התייעצות עם עובדים ותיקים במנגנון, אלא גם לקו חדש שמבקש גבאי לנקוט, ויש הטוענים כי הוא חיוני מאוד למטרה שהציב לעצמו - ראשות הממשלה. זה התחיל לאחר שגבאי קיבל באחרונה הזמנות לאירועים פוליטיים של המפלגה והתבקש לנאום לפני חברי מפלגה ותיקים. הזמנה שנשלחה אליו לאירוע שכותרתו "מפגש על מחנאי - שמים את הבחירות הפנימיות מאחורינו" - זכתה לתגובה צוננת מצידו. הוא הבהיר למארגנים כי לא יוכל להגיע והוסיף: "אני מצפה שתארגנו מפגשים עם קהלים חדשים שיביאו מצביעים חדשים". המפגש לא נערך לבסוף כיוון שבאותו יום התקיימה הלוויית אחיו של יו״ר קק״ל, דני עטר, אולם הקו של גבאי לא השתנה.
גישה דומה הוא נקט גם בשיחות הנוגעות לאירועי הרמת כוסית. פעילים מרכזיים ביקשו לשריין אותו להופיע לקראת החגים בסניפי המפלגה ברחבי הארץ. גבאי הודיע למבקשים שלא יגיע ובמקום זה יערוך אירוע אחד גדול וראשי הסניפים יוזמנו אליו. בכך, למעשה, שובר גבאי מסורת של שנים ארוכות שבמסגרתה נהגו יושבי הראש לסייר בחגים בין הסניפים.