הבנק סגר חשבונות ולקח לעצמו את היתרה
בנק אגוד סגר חשבונות נאמנות רבים, אך את היתרה שנותרה בחשבון, לרוב שקלים בודדים, העביר אליו. בקשה לתביעה ייצוגית בסך 7 מיליון שקל שהוגשה בעניין נסגרה בפשרה – הבנק יעביר 130 אלף שקל לרווחת הציבור
לבית המשפט המחוזי בתל אביב הוגשה בימים האחרונים בקשה להסדר פשרה במסגרת בקשה לתביעה ייצוגית נגד בנק אגוד על כך שהוא גורף לכיסו יתרות זכות בחשבונות נאמנות שנסגרו.
התובע, עו"ד במקצועו, מטפל בין היתר בעסקאות מקרקעין. בעסקאות כאלה, נדרש הליך שיבטיח את כספי העסקה, ועל כן נפתחים חשבונות נאמנות, אליהם מופקדים כספי העסקה בהתאם לתנאים שנקבעו מראש.
התובע פתח חשבון נאמנות בבנק אגוד. לאחר העברת הכספים מחשבון הנאמנות בהתאם לתנאים ותשלום העמלות הנגזרות מכך לבנק, הורה התובע לבנק לסגור את החשבון, אולם הוא לא היה מודע לכך שבחשבון נותרה יתרת זכות של כ-12 שקלים. הבנק איפס את החשבון וסגר אותו, כשאת הכסף הוא מעביר למעשה לקופתו.
התופעה הזו חזרה על עצמה עוד מספר פעמים, כאשר הבנק סוגר את החשבון, על פי בקשתו של התובע, אך את היתרה שנותרה הוא משאיר אצלו.
מסתבר כי הבנק נוהג באופן זה, בכל עת שמדובר בסכומים שנעים מיתרת חובה של 9 שקלים ועד יתרת זכות של 15 שקל שכן עלות צ'ק בנקאי להחזר הסכום ללקוח, הינה 16 שקל כך שלבנק לא כדאי מחד לתבוע סכומי כסף קטנים אם נותרת יתרת חובה בחשבון, אולם באותה עת לא משתלם לבנק להעביר ללקוח, או ללקוח של הנאמן, סכומים נמוכים מ-16 שקל, כאשר נותרת יתרת זכות בחשבון.
כאמור, התובע הגיש באמצעות עו"ד טל ספיר ממשרד שיפמן ספיר שטורם ושות', בקשה לתביעה ייצוגית כנגד הבנק בגין לקוחות רבים שקרה להם מקרה דומה ב-7 השנים האחרונות. מכיוון שנתוני החשבונות נמצאים בידי הבנק, התובע לא יכול היה לדעת בכמה לקוחות מדובר, אם כי ההערכה היא שמדובר באלפי חשבונות והתביעה הוגשה בסכום מוערך של 7 מיליון שקל כנגד הבנק.
בימים אלו הגיעו הצדדים להסדר פשרה במסגרתו ישלם הבנק סכום של כ-130 אלף שקל לתועלת הציבור (הסכום יועבר לקרן ייעודית לכספי תשלום בגין תובענות ייצוגיות, המנוהלת על ידי האפוטרופוס הכללי) בנוסף לשכר טרחת עו"ד ופיצוי לתובע, בסכום כולל של כ-26 אלף שקל.