הגוף היהודי-מוסלמי שתיווך בהר הבית: "האמון בינינו אפשר להגיע לפתרון"
משבר המגנומטרים נפתר בסיוע מאחורי הקלעים של "ועידת השלום הדתית" המורכבת מארגונים פלסטיני וישראלי. אחד המשתתפים היה השר לשעבר מיכאל מלכיאור, שסיפר: "יש פרטים עדינים שאנחנו לא יכולים לפרט"
במשא ומתן בין הוואקף לישראל במסגרת הניסיון לפתור את משבר המגנומטרים בהר הבית לקחו חלק אנשי "ועידת השלום הדתית" - יוזמה ישראלית-פלסטינית להידברות בין-דתית הפועלת באזור בשנים האחרונות. ארגון "מוזאיקה" מהצד היהודי ומרכז "אדם" המוסלמי תיווכו בין משטרת ישראל לבין הוואקף על מנת "לתרגם" לפרטים את ההבנות הגדולות בין ממשלת ישראל לירדן ולהביא ליישומן בשטח.
השר לשעבר הרב מיכאל מלכיאור, מראשי "מוזאיקה", אמר ל-ynet: "הסרת המצלמות ממש לא הייתה סוף הסיפור. היו עוד הרבה פרטים בהסכם. אלה דברים עדינים שאנחנו לא יכולים לפרט. למרות ההתעניינות הציבורית והתקשורתית, אנחנו לא רוצים עכשיו להרוס אלא לתקן".
מבחינתו, השורה התחתונה היא החשובה: ישראל הסירה אמצעי ביטחון מתסיסים ולא יעילים, והוואקף יהיה מחויב לשמור על השקט בהר הבית. עם זאת הוא מבהיר כי אין בכך קבלה מצדם של הריבונות הישראלית במקום.
"אנחנו עובדים ביום-יום עם הנושא של השלום הדתי ולכן מאוד מחוברים לבכירי הוואקף ולכל העולם המוסלמי", הוסיף מלכיאור על הרקע למעורבות ארגונו בפרשה. "העברנו כל הזמן מסרים מהם למשטרה ובחזרה, ובסופו של דבר גם גיבשנו את מה שתכלול הודעת הוואקף על סיום המשבר.
"בסופו של דבר, 50 שנה לא היה טרור במקום הזה. רצח שני השוטרים שלנו היה באמת דבר נורא, אבל אי אפשר להתעלם מכך שבאים לשם מאות אלפי אנשים כל יום שישי, ועוד עשרות אלפים מדי יום, וכמעט תמיד הצליחו לשמור על השקט. זה לא דבר קטן. לכן לא צריך לשים דברים שבכל מקרה לא עובדים. השטויות שנאמרו כאילו גם במכה יש מגנומטרים - זה פשוט לא נכון".
הרב מלכיאור מסכים לחשוף רק טפח מהנעשה מאחורי הקלעים של המשא ומתן: "היו אנשים קיצוניים, גורמים פוליטיים ודתיים, שהרימו פתאום ראש ולא היו מוכנים בשום אופן להגיע להסכם, כי רצו לרכוב על ההצלחה של הסרת המגנומטרים. אחרי הניצחון בזה הם כבר לא הסתפקו בחזרה לסטטוס-קוו של 14 ביולי 2017 בהר הבית, אלא שאפו לחזור ל-4 ביוני 1967, ולמרות שבדרך כלל אין להם הרבה 'say', הם הצליחו ליצור אווירה בהתאם".
לדברי השר לשעבר, העמדות הקיצוניות הללו איימו לחלחל גם לתוך צמרת הוואקף, אך האמון בין הצדדים בקואליציית השלום הדתית, המפעילה מרכזים גם במזרח ירושלים, ברמאללה ובעזה, אפשרה גיוס של כל הגורמים בו לפתרון המשבר. "בסופו של דבר הצלחנו לכנס את כל שמונת המנהיגים המרכזיים של הוואקף לדעה אחת", אמר.
מלכיאור לא חושש שהחלטת הקבינט להציב תוך כמה חודשים מצלמות חכמות בהר הבית תמנע את סיום המשבר, כפי שאיימו בימים האחרונים בצד המוסלמי: "למיטת הבנתי לא הייתה החלטה אופרטיבית כזו. ובכל מקרה אני מאמין שמה שיהיה בעתיד - אם יהיה - ייעשה הפעם רק בהידברות מול הוואקף".
על המכה שספגה ישראל מהמהלך אמר מלכיאור: "למרות כל הדיבורים על התקפלות, בסופו של דבר זה היה אינטרס עליון שלנו, ואני שמח שגם המשטרה ראתה את זה כך. מה שקרה בשבועיים האחרונים זה שכל הקיצוניים התחילו לחגוג פה חופשי. תוך זמן קצר היינו מגיעים להידרדרות חמורה. כל הקולות המתונים, שבדרך כלל הם החזקים והמרכזיים, פשוט היו עם האף למטה בתקופה הזו.
"בוואקף מבינים שהר הבית הוא מקום קדוש והם מחויבים שם גם לשקט וגם לשלום. הם לא רוצים בשום אופן שהמקום הזה ינוצל על ידי אנשים להכנסת נשק, הפרות סדר או הסתה. הם עשו ועושים מאמץ להוציא משם דרשנים מסיתים. זה כמובן לא אומר שהם מקבלים את הריבונות הישראלית, אבל הם בהחלט לא רוצים שהמקום הזה, שהוא של קודש, יהיה מנוף להסתה ולאלימות. זה עצמו מסר משמעותי".