איפה הם היום: מחקר חושף את גורלם של הכנענים
מדענים הצליחו לשחזר ולסדר גנום עתיק של אדם כנעני בעזרת DNA שנאסף מחמישה כנענים שונים שחיו בלבנון של היום לפני כ-4,000 שנה
מלבד הפרטים שמצוינים בתנ"ך, המדענים של ימינו לא יודעים יותר מדי על השבטים הכנענים שחיו בארץ ישראל (וגם בלבנון, בסוריה ובירדן) במהלך האלף השני לפני הספירה. אך הודות לניתוח DNA חדש שבוצע לאחרונה ייתכן שחוקרים יצליחו סוף כל סוף להבין מהיכן בדיוק הגיעה אותה אוכלוסייה לארץ כנען וגם מה קרה לה בהמשך, שכן לפי המחקר, האוכלוסייה הכנענית מעולם לא הושמדה - אלא פשוט היגרה מעט צפונה.
לראשונה הצליחו מדענים לשחזר ולסדר גנום עתיק של אדם כנעני בעזרת DNA שנאסף מחמישה כנענים שונים שחיו בלבנון של היום לפני כ-4,000 שנה. החוקרים, שפרסמו את הניתוח שלהם בשבוע שעבר בכתב העת American Journal of Human Genetics, גם שחזרו גנום של 99 לבנונים מודרניים כדי לנסות ולקבוע מהו הקשר בין המתיישבים העתיקים של האזור לבין אלו שחיים בו כיום.
"מצאנו שהכנענים היו שילוב של אנשים מקומיים שהתיישבו בכפרים חקלאיים במהלך התקופה הנאוליתית יחד עם מהגרים מהמזרח שהגיעו לאזור לפני כ-5,000 שנה", אמר מארק האבר, חוקר ממכון Wellcome Trust Sanger בבריטניה, שהיה אחד ממחברי המחקר, בהודעה רשמית על הממצאים.
"הלבנונים של היום הם ככל הנראה צאצאים ישירים של הכנענים, אבל יש להם גם חלק קטן של מוצא אירו-אסייתי שכנראה הגיע דרך הכיבושים הזרים של האזור על ידי אוכלוסיות כמו האשורים, הפרסים או המקדונים".
לפי החוקרים, במהלך האלף השני והאלף הראשון לפני הספירה היו ערבובים גנטיים בעקבות כיבושים ומלחמות עניין שבשגרה. גם הכנענים כאמור קיבלו זרם חדש של גנים מאנשים אירו-אסייתיים לפני 3,800-2,200 שנה. עם זאת, הכנענים וצאצאיהם בכל זאת נותרו ייחודיים מבחינה גנטית.
"לאור ההיסטוריה המורכבת ביותר של האזור הזה בכמה אלפי השנים האחרונות, זה מפתיע למדי שיותר מ-90% מהמוצא הגנטי של הלבנונים של היום עדיין נגזר מהכנענים", ציין חוקר נוסף, כריס טיילר-סמית.
הממצאים הגנטיים והארכיאולוגיים מצביעים על כך שהמורשת הגנטית והתרבותית של הכנענים המשיכה גם אחרי תקופת הברונזה. "בפעם הראשונה יש לנו ראיות גנטיות של המשכיות באזור הזה, מהאוכלוסייה הכנענית של תקופת הברונזה ועד לימינו", הוסיף וסיכם החוקר קלוד דומה-סרהל. "הממצאים האלה מתיישבים גם עם ההמשכיות שמצאו ארכיאולוגים".
למחקר המלא: http://www.cell.com/ajhg/fulltext/S0002-9297(17)30276-8