זה לא רק הכסף: הכל על סאגת ניימאר
העברתו של הברזילאי מברצלונה לפריז אינה תלויה רק בעלויות הדמיוניות, אלא גם במאבקי כוח, משחקי כבוד, ואפילו במונדיאל בקטאר. העולם בטירוף, ורק כוכב-העל משדר עסקים כרגיל
דני אלבס היה שלשום גיבור הזכייה של פריז סן-ז'רמן בסופר-קאפ הצרפתי. במשחק הרשמי הראשון שלו במדי קבוצתו החדשה כבש המגן הברזילאי הבלתי נלאה שער אדיר בבעיטה חופשית, ובישל לאדריאן ראביו את שער הניצחון, 1:2 מול האלופה מונאקו. אבל כשהסתיים המשחק, מה שהכי עניין את התקשורת לא היה לשמוע מהברזילאי על התרשמותו מקבוצתו החדשה, אלא מה הוא יודע לגבי הגעתו האפשרית של ניימאר.
"זו החלטה חשובה מאוד עבורו, מסוג ההחלטות שגברים צריכים לקחת", השיב אלבס והוסיף: "הוא אחד מחבריי הטובים ביותר ותמיד ארצה שיהיה לצידי, אבל אני לא יכול להתערב. אני רוצה שהחבר שלי יהיה מאושר, וכמובן אשמח אם יהיה כאן. אם אני צריך לתת לו עצה אחת, אז היא זאת - העולם שייך לאמיצים".
על פי כל הפרסומים בספרד, בצרפת ובברזיל, ההחלטה כבר התקבלה. ניימאר השתכנע כי המעבר מברצלונה לפריז הוא הצעד הנכון מבחינתו. כל תנאיו עם הבעלים הקטאריים של סן־ז'רמן
כבר סוכמו, והוא עומד להיות בקרוב שיאן העולם הכפול: גם השחקן שרשום על ההעברה היקרה ביותר בהיסטוריה, 222 מיליון אירו, וגם בעל השכר הגבוה בעולם - 30 מיליון אירו נטו לעונה.
אז מה מעכב את ביצוע ההעברה? לכאורה רק דבר אחד: החשש של הקבוצה הצרפתית להיענש באופן קשה בגלל עבירה על חוקי ה"פייר פליי" הפיננסי. בימים האחרונים עוסקים עורכי הדין של סן־ז'רמן ושל ממשלת קטאר בניסיונות למצוא פתרון יצירתי שימנע מהם לעבור על התקנון ולהסתכן בהשעיה מליגת האלופות.
תיאורטית, ברצלונה לא יכולה למנוע את ההעברה מאחר שפ.ס.ז' מוכנה לשלם את ה"קלאוסולה" – סעיף השחרור המופיע בחוזה של כל שחקן בליגה הספרדית. נוסח החוזה הזה קיים רק בחלק מהמדינות. באנגליה, למשל, סעיף השחרור לא קיים. לכן ליברפול יכולה לסרב למכור את פליפה קוטיניו שברצלונה מעוניינת בו, ולא משנה כמה כסף בארסה תציע, מאחר שהוא תחת חוזה.
בספרד צריכים למעשה להתמלא רק שני תנאים כדי שמעבר של שחקן תחת חוזה יתקיים: הסכמתו לעבור, ותשלום מלא של הסכום המופיע בסעיף השחרור. גם לפני שנה ניסתה סן־ז'רמן להעביר אליה את ניימאר, ואף הציעה לו תנאים מפליגים, כולל מטוס פרטי, אבל אז הברזילאי שוכנע להישאר בספרד. הקיץ הדברים השתנו. אחרי שברצלונה עברה עונה מאכזבת שבה זכתה רק בגביע המלך, אך כשלה בליגה ובליגת האלופות, ייתכן שניימאר הגיע למסקנה כי הגיע הזמן לשינוי בקריירה.
הסגן של מסי
ארבע שנים הוא שיחק בברצלונה, הבקיע 105 שערים ב־186 משחקים, זכה ב־9 תארים, כולל ליגת האלופות ושתי אליפויות, ובעיקר ביסס את מעמדו כמספר 3 בעולם, אחרי לאו מסי וכריסטיאנו רונאלדו. הוא בן 25, מתקרב לגיל שנחשב לשיא של שחקני הכדורגל.
ניימאר יודע שלפחות בשלוש-ארבע השנים הבאות הוא ימשיך להיות מספר 2 בברצלונה. אין כוח שיזיז את מסי ממעמדו. אחרי ארבע עונות הברזילאי מרגיש שהוא בשל להיות הציר המרכזי בקבוצתו, כמו בנבחרת ברזיל. כדי להיות במעמד כזה הוא חייב להחליף קבוצה. ג'רארד פיקה אמר: "ניימאר צריך להחליט מה חשוב לו יותר - לזכות בתארים או להרוויח יותר כסף".
עם כל הכבוד לסן־ז'רמן, היא אפילו לא קרובה למעמד של ברצלונה. מדובר בקבוצה עשירה, שאפתנית, אך היא עדיין לא נכללת בטופ של הכדורגל האירופאי. ב־2011 רכשו הקטארים את פ.ס.ז' והחלו להשקיע מאות מיליוני אירו כדי להפוך אותה למועדון-על. הנשיא נאסר אל־חלאיפי אמר אז: "המטרה הראשונה היא לזכות באליפות צרפת, ולאחר מכן להפוך לקבוצה משמעותית בליגת האלופות". המטרה הזו הושגה עם שחקנים כמו אדינסון קבאני וזלאטן איברהימוביץ'. אחרי ארבע אליפויות רצופות השאיפות השתנו. עכשיו מכוונים בפריז לזכות בליגת האלופות, אבל מתברר שזה לא כל כך פשוט. הכסף הגדול לא תמיד מביא תוצאות.
התבוסה 6:1 לברצלונה בשמינית הגמר בעונה שעברה, אחרי ניצחון 0:4 במשחק הראשון, היוותה מכה קשה לתדמית של סן־ז'רמן, מכה שהוכיחה כי היא עדיין שייכת לדרג השני, שחסר לה כוכב-העל שיעשה את ההבדל. מי שכיכב באותו משחק היה כמובן ניימאר, שהבקיע את השער החמישי בבעיטה חופשית בדקה ה-89 ובישל את השישי בתוספת הזמן. יכול להיות שבאותו ערב בקאמפ נואו גמלה בליבו של נאסר אל-חלאיפי ההחלטה שהפעם הוא לא ינוח עד שיצליח להנחיתו בפארק דה פראנס.
מבחינת ניימאר הכל מוכן להגעתו. בפריז נמצאים לא מעט מחבריו לנבחרת. לא רק דני אלבס אלא גם תיאגו סילבה, לוקאס מורה ומרקיניוס. מבחינה כלכלית הוא אמור להכפיל את שכרו. במקום 15 מיליון אירו לעונה שהוא מרוויח בברצלונה על פי החוזה שנחתם רק לפני כשנה, בפריז יקפוץ הסכום ל-30 מיליון. כלומר, 150 מיליון אירו נטו בחמש עונות, וזה רק שכר הבסיס. הבונוסים עשויים להגיע לכ־20 מיליון נוספים מדי עונה.
הפרזנטור של הקטארים
רגע, זה לא נגמר כאן. במסגרת ההסכם ניימאר יהיה גם הדמות המרכזית במסע יחסי הציבור של ממשלת קטאר לאירוח המונדיאל ב-2022. המדינה נמצאת כיום בבידוד מדיני, ואירוח המונדיאל בעוד חמש שנים נמצא בסכנה. דמות פופולרית כמו ניימאר יכולה לעשות שירות מצוין לקטארים הלחוצים.
כמה הוא יקבל עבור שירותיו כפרזנטור? השמועות מדברות על 300 מיליון אירו! לפי אחד ההסברים זו תהיה דרך משפטית לעקוף את מגבלות ה"פייר פליי" הפיננסי. כלומר, אם סן־ז'רמן תשלם את 222 מיליון האירו לברצלונה, ברור שהיא מבצעת עבירה. אבל אם ניימאר ישלם בעצמו את הסכום כדי להשתחרר מהחוזה, כלומר ירכוש בעצמו את כרטיס השחקן שלו, לכאורה לא תהיה שום בעיה משפטית.
לכאורה, שכן אם זה מה שיקרה בימים הקרובים, לכולם יהיה ברור שמדובר בקומבינה מארץ הקומבינות. בברצלונה מבינים שניימאר בדרך החוצה, וראשי המועדון מרגישים פגועים ומושפלים. לכן התחושה כרגע היא שבארסה מחפשת סוג של "נקמה". צריך לזכור, הליגה הצרפתית תיפתח בסוף השבוע הקרוב. אז נכון שחלון ההעברות ייסגר רק בעוד חודש, ועד אז יהיה אפשר למשוך את הסאגה הזו, אולם בפריז רוצים לראות את ניימאר אצלם כמה שיותר מהר.
אם ההעברה תתבצע, אין ספק שזה יהיה ציון דרך בהיסטוריה של הכדורגל העולמי. מעולם לא קרה ששיא ההעברות יוכפל במכה אחת, והנה משיא של 105 מיליון אירו (פול פוגבה מיובנטוס למנצ'סטר יונייטד) נקפוץ ל־222 מיליון. וכאשר לוקחים בחשבון את כל הכסף המעורב כאן: דמי העברה, שכר ברוטו, תשלומים לסוכנים (הראשי שבהם הוא אבא של ניימאר), מסים בספרד ובצרפת וחוזי פרסום, מדובר בעסקה ששווה כמיליארד אירו.
ניימאר עצמו עדיין לא אמר מילה בנושא. הוא יכול להחליט להישאר בברצלונה, כפי שעשה לפני שנה בדיוק. אתמול לפנות בוקר הוא שוב כיכב במדיה ובישל פעמיים בניצחון 2:3 על ריאל מדריד, בקלאסיקו הידידותי במיאמי. כל מי שצפה במשחק ראה את ניימאר הרגיל: רגוע, מחויך, לא נראה כמי שמוטרד מעתידו או יודע שזה משחק הפרידה שלו מהמועדון.
אז מה יהיה? כל שנותר לעשות הוא רק להמתין ולראות האם בתוך כמה ימים (או שעות) נהיה עדים לעסקה הכי יקרה ומטורפת בתולדות הספורט העולמי – או אולי בפניית הפרסה הדרמטית ביותר שנראתה אי-פעם.